Oικονομικός πόλεμος Τουρκίας σε Ισραήλ;

Η πιθανότητα έναρξης ενός οικονομικού πολέμου εκ μέρους της Τουρκίας προς το Ισραήλ, τέθηκε σε συζήτηση στην ισραηλινή βουλή (Κνεσέτ) από τον βουλευτή του κόμματος Υesh Atid, Mickey Levy.

Μιλώντας o ίδιος στο δίκτυο Arutz Sheva, είπε πως, με τα σημερινά δεδομένα, μια σειρά ισραηλινών εργοστασίων επρόκειτο να πληγούν ως αποτέλεσμα των φθηνών εισαγωγών από την Τουρκία που πλημμύρισαν την ισραηλινή αγορά. Έφερε ως παράδειγμα το εργοστάσιο γυαλιού «Φοινίκια» στη Χάιφα, όπου 240 εργαζόμενοι θα

έχαναν τη δουλειά τους εξαιτίας των εισαγωγών από την Τουρκία. Το ίδιο συνέβη και για το εργοστάσιο τσιμέντου "Hartuv" στο Beit Shemesh. «Αν οι Τούρκοι πλημμυρίσουν την αγορά με φθηνό τσιμέντο, αυτό το εργοστάσιο θα καταρρεύσει», είπε.

«Πέτυχαμε να σταματήσουμε μερικές από τις εισαγωγές από την Τουρκία και να μεταφέρουμε τα χρήματα στην τοπική παραγωγή», εξήγησε.

Κληθείς να σχολιάσει αν αυτή η τουρκική τάση είναι επικεντρωμένη στο Ισραήλ ή είναι η οικονομική πολιτική της Τουρκίας απέναντι σε όλες τις χώρες του κόσμου, ο Βουλευτής της Κνεσέτ είπε πως αυτό είναι αντικείμενο διερεύνησης. Αναφέρθηκε στην Ιταλία, όπου η εξαγωγή φτηνού, τουρκικού γυαλιού οδήγησε στην κατάρρευση ιταλικού εργοστασίου, το οποίο στη συνέχεια απέκτησε η Ιταλία και αύξησε την τιμή του γυαλιού - που μέχρι τότε ήταν χαμηλή.

«Αυτό μπορεί να συμβεί και με εμάς. Ίσως τώρα να φέρουμε φτηνά εμπορεύματα, αλλά στο μέλλον η μονάδα θα κλείσει και οι τιμές θα αυξηθούν, επειδή είναι αδύνατο να παραμείνει σε αυτό το εύρος τιμών με την πάροδο του χρόνου».

«Πέρα από αυτό, μπορούμε να κάνουμε στρατηγική με καθαρά εξωτερικά προϊόντα; Και αυτό είναι το πρόβλημα, ότι κάποια μέρα δεν θα έχουμε εργοστάσια και παραγωγική ικανότητα, επομένως και η γεωργία και άλλες αγορές θα κλείσουν για πολιτικούς λόγους».

Αναφερόμενος στα προϊόντα από Κίνα και Κορέα, είπε πως τα αγαθά που εισάγονται από αυτές τις χώρες λείπουν από την τοπική αγορά, σε αντίθεση με όσα εισάγονται από την Τουρκία.

Μεταξύ άλλων, ο Ισραηλινός βουλευτής επαίνεσε τη δραστηριότητα του Υπουργού Οικονομίας της χώρας Eli Cohen (Kulanu), ο οποίος, όπως είπε, «στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και περιόρισε τις εισαγωγές από την Τουρκία με τη μία ή την άλλη μορφή, επιβάλλοντας δασμούς.

«Αυτό δεν αρκεί όμως, αφού μπορεί να λύσει το πρόβλημα πολλών εργοστασίων, αλλά υπάρχουν και νέα», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα