Πράσινο φως σε πρώην αξιωματούχους για εργοδότηση

«Πράσινο φως» άναψε στους περισσότερους από τους 73 πρώην αξιωματούχους του δημοσίου, προκειμένου να εργοδοτηθούν στον ιδιωτικό τομέα, με τις απορρίψεις να είναι μόνο δύο.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Πολίτης», οι δύο αιτήσεις που απορρίφθηκαν ήταν εκείνες του πρώην Υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη με ημερομηνία 9/7/2012 καθώς και η αίτηση του πρώην διευθυντή της Στατιστικής Υπηρεσίας, επειδή χαρακτηρίστηκε ως αόριστη (δεν ανέφερε εργοδότη) και πρόωρη. Την ίδια ώρα, ενώπιον της Επιτροπής εκκρεμούν άλλες 11 αιτήσεις οι οποίες αναμένουν τις αποφάσεις τους.

Από

το σύνολο των 73, οι 30 τουλάχιστον εγκρίθηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα με επίκληση στη σχετική νομοθεσία, ενώ άλλοι πρώην αξιωματούχοι χρειάστηκε να καταθέσουν πολλές φορές αιτήσεις για να μπορέσουν να λάβουν έγκριση.

Ανάμεσα στις αιτήσεις που εγκρίθηκαν υπό όρους, ήταν εκείνες ονομάτων που είχαν διατελέσει στελέχη στης Cyta, στο Τμήμα Πολεοδομίας, σε γενικές διευθύνσεις υπουργείων, καθώς και πρώην υπουργοί.

Οι αυστηρότεροι όροι τέθηκαν στον πρώην Υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή το 2014, με την υπενθύμιση για τους περιορισμούς και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την σχετική άδεια.

Αυστηροί επίσης ήταν και οι περιορισμοί με τον Χάρη Χαραλάμπους το 2007.

Σε όλες τις άδειες που δόθηκαν σε πρώην αξιωματούχους για εργοδότηση στον ιδιωτικό τομέα, επισημαίνεται με έντονο τρόπο ότι οι πληροφορίες και η γνώση που αποκόμισε κατά τη διάρκεια της θητείας του, να μην χρησιμοποιηθούν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, απαραίτητη είναι η επαφή με υπαλλήλους συγκεκριμένων υπουργείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα