Ίσως εντός Μαρτίου να τα ξαναπούνε

Το γνωστό μοντέλο αισιοδοξίας εμφάνισε και πάλι ο Έιντε μετά τη συνάντηση με τον ΠτΔ
Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Τα περί δήθεν τριμερούς συνάντησης κ.λπ, και αβάσιμα είναι και, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, ουδείς διανοήθηκε να προτείνει κάτι ανάλογο»

Τρόπους επανέναρξης των συνομιλιών συζήτησε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ συνεχίζει τις προσπάθειες, ώστε οι δύο ηγέτες να καθίσουν στο τραπέζι, με την Κυβέρνηση να αναγνωρίζει τις προσπάθειες που κάνει. Τόσο το Προεδρικό

όσο και ο κ. Έιντε ξεκαθάρισαν ότι τα Ηνωμένα Έθνη και ο Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ δεν θα αναλάβουν σε καμία περίπτωση ρόλο επιδιαιτητή στη διαδικασία.

Πάντως ο κ. Έιντε γι' ακόμη μια φορά χρησιμοποίησε αισιόδοξη ρητορική, λέγοντας ότι υπάρχουν καλές προσπάθειες εν εξελίξει για το Κυπριακό και δεν θα πάρει πολύ χρόνο πριν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία. Ο κ. Έιντε δεν απέκλεισε να υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αυτόν τον μήνα.

Την ίδια ώρα, πάντως, η Κυβέρνηση εμφανίστηκε πιο συγκρατημένη, με τον Βίκτωρα Παπαδόπουλο να σχολιάζει το πόσο κοντά βρισκόμαστε στο να αλλάξει στάση και να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών ο κ. Ακιντζί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορώ να κρατώ μεζούρα για να ξέρω. Γνωρίζω ότι καταβάλλει προσπάθειες ο Σύμβουλος του Γ.Γ. για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο». Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμη ότι «εμείς ελπίζουμε ότι θα αλλάξει η στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη και θα επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών απ' όπου αποχώρησε».

Οι δηλώσεις Βίκτωρα Παπαδόπουλου ήρθαν να σιγοντάρουν και τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, που ανέφερε ότι «δεν είμαι εγώ που αποχώρησα από το τραπέζι του διαλόγου, και να σταματήσουμε να δικαιολογούμε συμπεριφορές που οφείλονται σε άλλους λόγους και όχι στη δική μας συμπεριφορά και στάση».

Σήμερα ο κ. Έιντε θα ενημερώσει τον Γ.Γ. του ΟΗΕ για την πρόοδο των συνομιλιών, ενώ θα έχει επαφές στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν και άλλους παράγοντες για να διατηρηθεί το μομέντουμ της ευρωπαϊκής στήριξης, «διότι η επανένωση της Κύπρου δεν είναι μόνο θέμα των Κυπρίων αλλά και της Ε.Ε.».

Το Προεδρικό, πάντως, ξεκαθάρισε ότι: «Δεν πρόκειται να λειτουργήσουμε, ούτε λειτουργεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε η ελληνοκυπριακή πλευρά, υπό το καθεστώς όρων που θέτουν κάποιοι άλλοι».

Αναζητείται η μεθοδολογία
Ο κ. Έιντε υποστήριξε ότι οι δυο ηγέτες τού ανέφεραν ιδέες για το πώς να δομηθεί η συζήτηση όταν υπάρξει επανέναρξη. Την ίδια ώρα, όμως, ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου είπε «να δούμε τι εννοεί ο κ. Ακιντζί. Εκείνο που είναι όμως ξεκάθαρο είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναλύσει την πρότασή του, τα έχει πει και δημοσίως, για το τρίπτυχο όπου θα συμφωνούμε επί των συγκλίσεων, επί των μεγάλων αποκλίσεων και επί των λιγότερων δυσκολιών και αποκλίσεων, ώστε να μπορούμε με αυτήν τη μεθοδολογία και τηρώντας την ημερήσια διάταξη της κάθε συνάντησης, να επιλύουμε τα προβλήματα».

Χθες το μεσημέρι, ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στο θέμα, είπε ότι «με τον κ. Έιντε μέχρι στιγμής δεν έχουμε συζητήσει ή δεν μου μετέφερε ανάλογες σκέψεις. Έχω ζητήσει τη συγκεκριμένη μεθοδολογία γιατί πιστεύω ότι αν υπάρχει ειλικρίνεια, μπορεί να αποδώσει αποτελέσματα, αρκεί να μένουμε προσηλωμένοι στην ημερήσια διάταξη, όπως καταρτίζεται. Και με τη μεθοδολογία που εισηγούμαι, αν υπάρχει καλή πρόθεση, μπορεί να υπάρξουν και αποτελέσματα».

Καμία επιδιαιτησία
Το αυστηρό μήνυμα του Προέδρου Αναστασιάδη, «ελπίζω να μη διανοηθεί κανείς να μας προτείνει θέμα επιδιαιτησίας», έβαλε τέλος στα οποιαδήποτε σενάρια ίσως είχε σκοπό να βάλει στο τραπέζι ο κ. Έιντε. Το βράδυ και ο Ειδικός Σύμβουλος είπε ότι είναι «εναντίον της επιδιαιτησίας, δεν έγινε επί θητείας μου, δεν συμβαίνει και δεν θα συμβεί». Πρόσθεσε ότι «όταν ήρθα εδώ, επέμενα στη σημασία τού να είναι κυπριακής ιδιοκτησίας η διαδικασία καθοδηγούμενη από τους ηγέτες».

«Ίσως δω τον Γ.Γ. του ΟΗΕ»
Αβάσιμες χαρακτήρισε τις πληροφορίες του τ/κ Τύπου περί τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Αυτό που προέχει, είπε, είναι να συναντηθεί με τον Γ.Γ., στον οποίο θέλει να εκθέσει τα προβλήματα της διαδικασίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «όπως είναι καλά γνωστό, η παρουσία μου στη Νέα Υόρκη δεν συσχετίζεται ποσώς με την οποιαδήποτε διεργασία για το Κυπριακό. Κατά την εκεί παραμονή μου δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να υπάρξει μια συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα.

Ως Πρόεδρος του κράτους θα βρίσκομαι στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες ή προβλήματα μάλλον, είναι φυσικό να ζητήσω να ενημερώσω τον Γενικό Γραμματέα αν και εφόσον το επιτρέπει και το πρόγραμμα του ιδίου. Από την άλλη, τα περί δήθεν τριμερούς συνάντησης κ.λπ, και αβάσιμα είναι και, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, ουδείς διανοήθηκε να προτείνει κάτι ανάλογο».

Ποιοι είναι εκείνοι που επιδιώκουν πραγματικά τη λύση;
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε χθες μηνύματα και προς τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε ότι «ο προσανατολισμός μας είναι σε μια άλλη πολιτική, που θα οδηγήσει στην ένωση».

Ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε την Άγκυρα να εγκαταλείψει αυτές τις ρητορείες και τις προφάσεις και να επικεντρωθούμε με θετικό τρόπο στο πώς μπορεί μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα να δώσει λειτουργικό, σύγχρονο κράτος.

Ανέφερε ότι με έναν απλώς ατυχή κανονισμό, τον οποίον υιοθέτησε η Βουλή, δεν νομίζω ότι αλλάζει η πολιτική είτε του Προέδρου της Δημοκρατίας είτε των πολιτικών δυνάμεων.

Πρόσθεσε επίσης ότι «εάν ένας κανονισμός - και απαντώ στον κ. Τσαβούσογλου - για μια ολιγόλεπτη αναφορά, μπορεί να θεωρηθεί ως αλλαγή πολιτικής, τι να πει κανείς για τους εορτασμούς της 20ής Ιουλίου, της 15ης (Αυγούστου) που ήταν η εισβολή και επέβαλε διά της βίας τον διαχωρισμό, τη διχοτόμηση του κράτους, την κατοχή μέρους της πατρίδας μας, αλλά και της 15ης Νοεμβρίου που γιορτάζεται πανηγυρικά η απόσχιση εν τη ουσία και η προσπάθεια δημιουργίας άλλου κράτους».

Ο Πρόεδρος με δύο ερωτήματα ζήτησε απαντήσεις:
· Ποιοι είναι εκείνοι που επιδιώκουν πραγματικά τη λύση;
· Αυτοί οι οποίοι συμμετέχουν στον διάλογο και καταθέτουν εποικοδομητικές προτάσεις ή εκείνοι που ενώ υπόσχονται ότι σε μια διεθνή διάσκεψη, σε μια πολυμερή διάσκεψη, θα αποδείξουν εμπράκτως τις προθέσεις τους, αντίθετα θέτουν και προαπαιτούμενα προκειμένου να οδηγηθούμε ή να συνεχίσει η διάσκεψη για την Κύπρο; Προαπαιτούμενα όπως είναι οι τέσσερεις ελευθερίες ή η αποτελεσματική συμμετοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα