Πράσινη και βιώσιμη Ευρώπη

Τα περιβαλλοντικά πρότυπα που απολαμβάνουν οι πολίτες της ΕΕ είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως.

Η ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν θέσει σαφείς στόχους που καθοδηγούν την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική μέχρι το 2020, και έχουν διαμορφώσει ένα όραμα για τη συνέχεια, για το τι πρέπει να έχει γίνει έως το 2050, με τη στήριξη ερευνητικών προγραμμάτων, νομοθεσίας και χρηματοδότησης ειδικά για τον συγκεκριμένο τομέα, όπως:

Α. Προστασία, διατήρηση και ενίσχυση του φυσικού κεφαλαίου της Ένωσης.

Β.

Μετατροπή της ΕΕ σε μια οικονομία αποδοτική ως προς τους πόρους, πράσινη, ανταγωνιστική και χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών.

Γ. Προστασία των πολιτών της ΕΕ έναντι περιβαλλοντικών πιέσεων και κινδύνων για την υγεία και την ευημερία τους.

Η περιβαλλοντική προστασία και καινοτομία συμβάλλουν στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και θέσεων απασχόλησης, γεγονός που τονώνει περαιτέρω τις επενδύσεις. Η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής της ΕΕ προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιώσιμη από περιβαλλοντική άποψη, οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης. Η ΕΕ διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Βεβαίως, απαιτούνται επαρκείς επενδύσεις και καινοτομία σε προϊόντα, υπηρεσίες και πολιτικές, από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για μια πράσινη Ευρώπη. Αυτό θα συμβεί μόνο εάν υπολογιστούν σωστά οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, και εάν τα σήματα της αγοράς αντανακλούν το πραγματικό κόστος για το περιβάλλον. Αυτό περιλαμβάνει την πιο συστηματική εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», τη σταδιακή κατάργηση των περιβαλλοντικά επιβλαβών επιχορηγήσεων, τη μετατόπιση της φορολογίας από την εργασία προς τη ρύπανση, και τη διεύρυνση των αγορών περιβαλλοντικών αγαθών και υπηρεσιών.

Με αξιοποίηση των ευκαιριών και των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που διαθέτει η ΕΕ, είναι εφικτό ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο με πράσινο περιεχόμενο για την Κύπρο. Το νησί μας διαθέτει ήλιο, θάλασσα, άνεμο, εξαιρετικές κλιματικές συνθήκες. Στην καρδιά της πράσινης ανάπτυξης βρίσκεται η παραγωγή ηλεκτρισμού με αξιοποίηση του ήλιου και του ανέμου, μια πρώτη ύλη με μηδενικό κόστος. Τα αιολικά και ηλιακά πάρκα στη χώρα μας, αποτελούν το κλειδί για την πράσινη ανάπτυξη. Η ανακύκλωση των στερεών απορριμμάτων χωρίς ανάγκη ταφής. Τα μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα θα μπορούσαν να τροφοδοτούνται  με συλλογή βρόχινου νερού και επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων μετά από επεξεργασία για άρδευση, ώστε κάθε σταγόνα νερού να αξιοποιείται τουλάχιστον δύο φορές.

Η ευρωπαϊκή τεχνογνωσία είναι αναγκαία για την Κύπρο. Πολιτεία, επιχειρηματίες, τοπική αυτοδιοίκηση, μπορούν όλοι μαζί να εφαρμόσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που να ικανοποιεί τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα