Ικανοποιημένη η ελληνική κυβέρνηση από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ρούτε

Απόλυτη ικανοποίηση επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση για τη χθεσινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Χάγη, με την οποία έκλεισε ο κύκλος των πρώτων του επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες. 

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα βγήκε από τη δεκαετία της κρίσης και μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, γίνεται φιλική στις επενδύσεις και προχωρά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης συμμετείχε σε δύο μεγάλες συζητήσεις εντός Ευρωπαϊκής

Ένωσης, για την πράσινη ανάπτυξη και για το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Αναφορικά με την πράσινη ανάπτυξη, η ολλανδική πλευρά επέδειξε ισχυρό ενδιαφέρον για το μεγάλο επενδυτικό forum με έμφαση στην πράσινη ενέργεια που εξαγγέλθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Βερολίνο από τους Μητσοτάκη και Μέρκελ.

Στο μεταναστευτικό σημειώθηκε προσέγγιση στην ανάγκη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, ιδίως μεταξύ των χωρών της ζώνης Σένγκεν. Μητσοτάκης και Ρούτε έκαναν αναφορά για την αρχή της αλληλεγγύης που αφορά τον δίκαιο καταμερισμό όσων δικαιούνται άσυλο σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Παράλληλα, αναφέρθηκαν στην αρχή της υπευθυνότητας που αφορά τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Συμφωνήθηκεη Ελλάδα να ενισχύσει τις επιστροφές και να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι οφείλει να συγκρατήσει τις ροές ελέγχοντας τα δίκτυα των διακινητών.

Τέλος, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές,  εκφράστηκε συναντίληψη για την ανάγκη συντονισμένης δράσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία που προκαλούνται, μεταξύ άλλων, από την αβεβαιότητα ενός «άτακτου Brexit» και την ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας. 

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα