Πρ. ΥΠΕΞ:«Και επί Μακαρίου πετούσαν Αμερικανικά U2 από Ακρωτήρι»

Τη θέση ότι από την εποχή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, πετούσαν από τις Βρετανικές Βάσεις, αμερικανικά αεροπλάνα τύπου U2, με την συγκατάθεση όμως της Κυπριακής κυβέρνησης, εξέφρασε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου.

Ο κ. Ιακώβου, καλεσμένος στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, κλήθηκε να σχολιάσει την είδηση για την μυστική αμερικανική βάση που φέρεται να βρισκόταν εντός των Βρετανικών Βάσεων Κύπρο, η οποία λειτουργούσε

από το 2013 – 2017.

Ο ίδιος, χαρακτήρισε δυσάρεστο το γεγονός καθώς χωρίς κανένα κέρδος της Κυπριακής Δημοκρατίας, άλλη χώρα (Βρετανία) εκχωρεί δικαιώματα τα οποία δεν έχει.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, ισχυρίστηκε ότι με βάση τις πρόνοιες των Συνθηκών του 1960 μόνο οι χώρες της Κοινοπολιτείας έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τις Βρετανικές Βάσεις, για σκοπούς όμως μόνο εκπαίδευσης.

Ερωτηθείς για το Κυπριακό και το που βρισκόμαστε σήμερα, ο κ. Ιακώβου, τόνισε ότι έχουμε φύγει από τον στόχο της επίλυσης καθότι μετά το Κραν Μοντανά δεν υπήρξε καμία κινητικότητα.

Σχολιάζοντας την ιδέα της χαλαρής ομοσπονδίας, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δεν θα βοηθήσει στην λύση.

Επίσης σημείωσε ότι δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση από δική μας πλευράς ότι παραμερίζουμε τα Ηνωμένα Έθνη και συνομιλούμε κατευθείαν με την Τουρκία.

Η δύναμη μας, τόνισε ο κ. Ιακώβου, είναι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και ευρύτερα των Ηνωμένων Εθνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα