Ερντογάν: Η συμφωνία Τουρκίας-ΗΠΑ για Μάνμπιτζ "δεν είναι νεκρή"

Η συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για τη βόρεια συριακή πόλη Μάνμπιτζ έχει καθυστερήσει αλλά «δεν είναι εντελώς νεκρή», δήλωσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν τον Μάιο σε συμφωνία για τη Μάνμπιτζ έπειτα από μήνες διαφωνιών. Βάσει της συμφωνίας η πολιτοφυλακή των Κούρδων YPG θα αποσυρόταν από τη Μάνμπιτζ και τουρκικές και αμερικανικές δυνάμεις θα διατηρούσαν την

ασφάλεια και τη σταθερότητα γύρω από την πόλη.

Ο Ερντογάν δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τρίτη (προχθές), στη διάρκεια της πτήσης της επιστροφής από μια επίσκεψη στην Ουγγαρία, πως η εφαρμογή της συμφωνίας έχει καθυστερήσει.

«Υπάρχει μια καθυστέρηση αλλά (η συμφωνία) δεν είναι εντελώς νεκρή. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Πομπέο και ο υπουργός Άμυνας Μάτις λένε ότι θα κάνουν συγκεκριμένα βήματα», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τη Hurriyet.

Οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ πραγματοποιούν συντονισμένες αλλά ανεξάρτητες περιπολίες στην περιοχή στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Την Τρίτη, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ότι έχει αρχίσει η κοινή εκπαίδευση αμερικανικών και τουρκικών στρατευμάτων για περιπολίες στη Μάνμπιτζ.

Η υποστήριξη της Ουάσινγκτον στην πολιτοφυλακή της YPG στη μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος έχει εξοργίσει την Άγκυρα, η οποία θεωρεί πως η YPG είναι προέκταση του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Το PKK, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, πραγματοποιεί εδώ και τρεις δεκαετίες αντάρτικο στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική Τουρκία.

Η Άγκυρα φοβάται πως η προώθηση της YPG στη Συρία θα ενθαρρύνει τους Κούρδους μαχητές στην Τουρκία.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει επιδεινωθεί περαιτέρω τους τελευταίους μήνες λόγω της δίκης του Αμερικανού ευαγγελικού πάστορα Άντριου Μπράνσον στην Τουρκία με κατηγορίες για τρομοκρατία, τις οποίες αρνείται.

Ερωτηθείς για τη δική του Μπράνσον ο Ερντογάν είπε πως δεν μπορεί να παρέμβει στη δικαιοσύνη.

«Όποια κι αν είναι η απόφαση της δικαιοσύνης, πρέπει να συμμορφωθώ. Εκείνοι που εμπλέκονται πρέπει επίσης να συμμορφωθούν με τη δικαστική απόφαση» δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τη Hurriyet.

Η επόμενη συνεδρίαση στη δίκη του Μπράνσον θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. Η δίκη προκάλεσε μια αντιπαράθεση ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον που οδήγησε σε πτώση 40% της αξίας της λίρας έναντι του δολαρίου φέτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα