Ανέφικτος ο διορισμός υπαλλήλων αορίστου; Γνωμάτευση δικηγόρου

Την μονιμοποίηση των 4,5 χιλ. δημοσίων υπαλλήλων αορίστου χρόνου έθεσε ενώπιον του πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη η ΠΑΣΥΔΥ.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκος Χατζηπέτρου, δήλωσε ότι «θεωρούμε ότι υπάρχει μια στρέβλωση με το να είναι οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι μόνιμοι και οι άλλοι έκτακτοι γι' αυτό ζητήσαμε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να διερευνηθεί η δυνατότητα συλλογικού

διορισμού των εκτάκτων δια νόμου».

Ερωτηθείς είπε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι αορίστου χρόνου ανέρχονται σε περίπου 4500 προσθέτοντας ότι «οι άνθρωποι αυτοί υπηρετούν για πάρα πολλά χρόνια και δεν μπορεί να ζουν στην αβεβαιότητα συνέχεια και με βάση τον νόμο είναι πλέον αορίστου χρόνου και δεν απολύονται ούτε και εάν ακόμη κριθούν πλεονάζοντες».

Ωστόσο, μόλις πέρσι ήρθε στο φως της δημοσιότητας καταγγελία «για ανεδαφική και παραπλανητική υπόσχεση που έδωσε η ΠΑΣΥΔΥ σε εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου (ΕΑΧ) για συλλογικό διορισμό τους κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας», έρχεται στο φως της δημοσιότητας».

Συγκριμένα, οι ΕΑΧ κατάγγελλαν ότι η εν λόγω υπόσχεση ανταποκρίνεται και ικανοποιεί την επιθυμία για μονιμοποίηση όσων απασχολούνται για χρόνια με το εν λόγω καθεστώς, πλην όμως με βάση νομική γνωμάτευση που εκδόθηκε και είχε αποσταλεί σε όλα τα μέλη που ενδιαφέρονται, είναι «μη ρεαλιστική και παντελώς ανέφικτη».

Μάλιστα οι ΕΑΧ προχώρησαν στην συγκρότηση και δημιουργία Κλαδικού Συμβουλίου στη βάση του εργασιακού καθεστώτος που απασχολούνται στο Δημόσιο, μετά από Γενική Συνέλευση των Εργοδοτούμενων Αορίστου και Ορισμένου Χρόνου (ΕΑΧ και ΕΟΧ) μελών της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ) που πραγματοποιήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2017.

Στη Συνέλευση παρευρέθηκε μεταξύ άλλων και ο Νομικός Σύμβουλος της ΑΣΔΥΚ, κ. Δημοσθένης Στεφανίδης, ο οποίος ανέλυσε την γνωμάτευση που έδωσε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης αναφορικά με την προοπτική και/ή τη δυνατότητα μονιμοποίησης όλων των ΕΑΧ που απασχολούνται στο δημόσιο.

«Ως Συντεχνία, έχουμε την ισχυρή άποψη ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τα αισθήματα των συναδέλφων και κανένας δεν πρέπει να εκμεταλλεύεται τις επιθυμίες τους για να τους παραπλανεί»,αναφέρθηκε συγκεκριμένα.

Δείτε τη σχετική γνωμάτευση του δικηγόρου κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

Keywords
Τυχαία Θέματα