Πού πρέπει να στραφεί η Κύπρος για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη (vid)

Τη θέση ότι ο τουρισμός και οι κατασκευές δεν αποτελούν στιβαρές βιομηχανίες στις οποίες μπορεί να βασιστεί μακροπρόθεσμα η κυπριακή οικονομία κι αυτό λόγω της συγκυριακής τους φύσης, εξέφρασε ο Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Μιχάλης Μιχαήλ.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κος Μιχαήλ ανέφερε, ωστόσο, ότι η χώρα στην πραγματικότητα ούτε είναι σε θέση να αναπτύξει ούτε χρειάζεται κάποια «βαριά βιομηχανία», όπως οι μεγάλες χώρες.

«Αυτό που έχει σημασία είναι να πουλάς κάποιες υπηρεσίες οι οποίες να μην αυξομειώνονται πολύ λόγω του οικονομικού κύκλου. Όπως ξέρουμε, οι οικονομίες κάποιες χρονιές παρουσιάζουν αύξηση της δραστηριότητας, ενώ άλλες χρονιές μείωση. Ο τουρισμός είναι ένα ευμετάβλητο προϊόν, δηλαδή, αν η Ευρώπη έχει ύφεση και μείωση των εισοδημάτων, τότε οι τουρίστες δεν θα έρθουν στην Κύπρο και εμείς θα υποστούμε πανωλεθρία», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη συζήτηση που είχαν με βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών απεσταλμένοι των Θεσμών, χαρακτήρισαν το μοντέλο της κυπριακής οικονομίας ως εύθραυστο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι ενδεχόμενες αναταράξεις μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που έχουν επιτευχθεί. Επισήμαναν δε ότι, τόσο οι βάσεις στις οποίες στηρίζεται ο Τουρισμός όσο και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναπτύσσεται ραγδαία ο κατασκευαστικός τομέας, είναι “συγκυριακές”.

Διαβάστε περισσότερα στο Capital Today.

Keywords
Τυχαία Θέματα