Πού πέφτει το βάρος της καμπάνιας για τους υποψήφιους;

Η προεκλογική εκστρατεία για τους υποψήφιους προέδρους των εκλογών του 2018 έχει ήδη αρχίσει, με άλλα εκλογικά επιτελεία να «ζεσταίνουν τις μηχανές» και άλλα να έχουν ξεκινήσει ήδη τη σκληρή δουλειά, για μια εκλογική μάχη η οποία αναμένεται να είναι αμφίρροπη.

Με το σκηνικό στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας να έχει αλλάξει άρδην από τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές του 2013, τη δυναμική εισαγωγή των social media ως απαραίτητο συστατικό της καθημερινότητας

ενός μεγάλου τμήματος του εκλογικού σώματος και την ανάγκη για μια διαφορετική πολιτική ρητορική σε σχέση με το παρελθόν, τα εκλογικά επιτελεία των υποψηφίων χαράσσουν στρατηγικές οι οποίες βρίσκονται όσο το δυνατόν καλύτερα στις επιταγές της εποχής και στις ανάγκες της συγκυρίας.

Το SigmaLive μίλησε με τα επιτελεία των πέντε βασικών υποψήφιων προέδρων, διερευνώντας πώς πρόκειται να κινηθούν στον προεκλογικό τους αγώνα.

Νίκος Αναστασιάδης

Ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος αναμένεται να εξαγγείλει την υποψηφιότητά του στις 14 Οκτωβρίου, ξεκινάει την προεκλογική κούρσα με ένα μεγάλο «συν» κι ένα μεγάλο «πλην».

Εκείνο που μπορεί να του δώσει προβάδισμα, είναι το γεγονός ότι, όντας ήδη στην εξουσία κι έχοντας ακόμα κάποιους μήνες περιθώριο, έχει τη δυνατότητα να «επικοινωνήσει» τα πεπραγμένα της θητείας του επιστρατεύοντας τους αξιωματούχους, να εξαγγείλει έργα και παροχές, να κλείσει τρύπες της τελευταίας στιγμής και να στρώσει το έδαφος για μια καλή πορεία.

Από την άλλη, το γεγονός ότι βρίσκεται ακόμα στο Προεδρικό Μέγαρο, μπορεί να λειτουργήσει σε κάποιο βαθμό αρνητικά, καθώς όντας ακόμα επιφορτισμένος με την ευθύνη της διακυβέρνησης, στερείται ευελιξίας για μεγαλύτερη επαφή με το εκλογικό σώμα, όπως κάποιοι από τους ανθυποψηφίους του, οι οποίοι βρίσκονται κυριολεκτικά στον δρόμο.

Όσον αφορά στην καμπάνια, σύμφωνα με πηγές εντός του -υπό διαμόρφωση- επιτελείου, θα υπάρξει σεβασμός στη νομοθεσία και στα όσα προβλέπονται, ενώ θα γίνει μέγιστη αξιοποίηση των παραδοσιακών ΜΜΕ, γνωρίζοντας, ωστόσο, ότι η τηλεοπτική διαφήμιση είναι πολυδάπανη. Ωστόσο, το βάρος στα Social Media, θα είναι κατά πολύ αυξημένο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, καθώς υπάρχει παραδοχή ότι πολύς κόσμος έχει μετακινηθεί εκεί για την ενημέρωσή του.

Εκείνο που επισημαίνεται, είναι ότι, δεδομένου ότι πλέον πολλοί Κύπριοι της διασποράς μπορούν να ψηφίσουν χωρίς να είναι αναγκασμένοι να ταξιδέψουν στην Κύπρο, αναμένεται να εξοικονομηθούν αρκετά χρήματα.

Σταύρος Μαλάς

Το στοίχημα για τον Σταύρο Μαλά επαναλαμβάνεται μετά την προσπάθεια που έκανε το 2013 για τον προεδρικό θώκο. Ο «εκλεκτός του ΑΚΕΛ», φαίνεται ότι καταφέρνει να συνοψίσει το μεγάλο «συν» και το μεγάλο «πλην» στο ίδιο στοιχείο. Όπως αναφέρει το επιτελείο του, πρόκειται για τον μοναδικό υποψήφιο ο οποίος στην πραγματικότητα δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα και είναι ο πιο πρόσφατα αναμειχθείς με την πολιτική, παράγοντες που παρουσιάζουν την εικόνα μιας «εκτός κατεστημένου» υποψηφιότητας. Ωστόσο, εκείνο που απασχολεί το επιτελείο είναι η προσπάθεια που γίνεται από τους ανθυποψηφίους του να του χρεώσουν κομματική εξάρτηση από το ΑΚΕΛ κι αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο θα επικεντρωθούν.

Όπως λένε εντός του επιτελείου, η βασική αρχή του κ. Μαλά θα είναι το «διάλογος-θέση-αντίθεση-σύνθεση».

Όσον αφορά στη χρήση των ΜΜΕ, το επιτελείο δεν πρόκειται, όπως λέει, να υποτιμήσει κανένα από αυτά, είτε πρόκειται για τα παραδοσιακά μέσα είτε για τα social media. Ωστόσο, προσθέτουν, σημαντικότερο «εργαλείο» θα είναι η πρόσωπο με πρόσωπο επαφή και η περιοδεία από πόρτα σε πόρτα.

Τονίζουν, δε, ότι ενώ το 2013 υπήρξε ένα πρόβλημα αναγνωρισιμότητας, πλέον αυτό δεν υφίσταται, γεγονός το οποίο αξιολογείται ως πολύ σημαντικό, ενώ, εκείνο που μένει, είναι η υποψηφιότητα να φτάσει στον κόσμο που αρνείται να δει πολιτικές εκπομπές και να πάει σε πολιτικές συγκεντρώσεις.

«Θεωρούμε ότι τα ΜΜΕ και τα social media εξαντλούνται σε αυτούς που ασχολούνται με αυτά. Πρέπει να ξετρυπώσουμε τους άλλους», λένε, ενώ αποδίδουν μεγάλη σημασία στην δουλειά των εθελοντών, καθώς οι επαγγελματίες που έχουν προσληφθεί είναι ελάχιστοι.

Νικόλας Παπαδόπουλος

Όσον αφορά στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος μέχρι στιγμής υποστηρίζεται από τρία κόμματα (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Κίνημα Αλληλεγγύη), το μήνυμα που στέλνει το επιτελείο του είναι ότι θα παραμείνει εντός του ορίου εξόδων που ορίζει ο νόμος για κάθε υποψήφιο, προσπαθώντας να κρατηθούν όσο το δυνατόν χαημηλότερα.

Όπως αναφέρουν πηγές μέσα από το επιτελείο, το μεγαλύτερο μέρος της καμπάνιας θα αποτελέσει το κομμάτι της προβολής, τόσο στα παραδοσιακά ΜΜΕ όσο και στα νέα μέσα, ενώ ένα γενναίο τμήμα θα είναι η περιοδεία, οι εκδηλώσεις και η προσωπική επαφή με το εκλογικό σώμα.

Εκεί που δίνεται ιδιαίτερη σημασία, είναι η μεγάλη ομάδα εθελοντών που πλαισιώνει την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, της οποίας η βοήθεια χαρακτηρίζεται ως «πολύτιμη». Πέρα από τα πρακτικά, μια ομάδα εθελοντών έχει αναλάβει και ήδη λειτουργεί τη διαδικτυακή παρουσία του κ. Παπαδόπουλου μέσω Social Media.

Σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι η εν λόγω υποψηφιότητα στηρίζεται από τρία κόμματα, τα οποία θα συνεισφέρουν όσο μπορεί το καθένα, τόσο οικονομικά όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Γιώργος Λιλλήκας

Η επαφή με τον κόσμο είναι το βασικό όπλο της υποψηφιότητας του Γιώργου Λιλλήκα κατά την προεκλογική περίοδο. Όπως αναφέρουν στο SigmaLive στελέχη του επιτελείου του, «στόχος είναι να κάνουμε 200.000 χειραψίες, είτε στον χώρο εργασίας είτε στο σπίτι είτε στους χώρους κοινωνικής δραστηριότητας.
Ως εκ τούτου, σημαντικό βάρος θα πέσει στο «τετ-α-τετ» και όχι τόσο στις μεγάλες και ανοικτές συγκεντρώσεις.

«Θα ξεκινάμε νωρίς το απόγευμα, θα πραγματοποιούμε 3-4 μικρές συγκεντρώσεις και θα καταλήγουμε σε σπίτια όπου θα μαζεύεται κόσμος», λένε.

Εξάλλου, στο στενό περιβάλλον του κ. Λιλλήκα θεωρούν ότι στην προσωπική επαφή υπάρχει ένα προβάδισμα, καθώς οι περιοδείες έχουν ξεκινήσει από πολύ νωρίς, ενώ εκείνο στο οποίο υπολείπεται το ίδιο το επιτελείο, είναι στις κτιριακές εγκαταστάσεις, κι αυτό λόγω κόστους.

Αναφορικά με τα έξοδα της καμπάνιας, τα έξοδα θα παραμείνουν εντός του πλαισίου που ορίζει ο νόμος και θα διαμοιραστούν τόσο στα παραδοσιακά ΜΜΕ όσο και στα social media.

Εκείνο που αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα, είναι μια πρωτοποριακή κίνηση στον τομέα των social media, η οποία έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στο εξωτερικό και αναμένεται να βοηθήσει αρκετά στον τομέα της προβολής.

Φοίβος Μαυροβουνιώτης

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων Φοίβος Μαυροβουνιώτης, μιλώντας στο SigmaLive, αναφέρει ότι το κόστος της καμπάνιας θα εξαρτηθεί από τα χρήματα που υπάρχουν στο ταμείο του Συνδέσμου, υπολογίζοντας ότι αυτό δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις 8.000 ευρώ.

Όπως λέει ο ίδιος, ο Σύνδεσμος δεν είναι κόμμα κι έτσι δεν έχει τη στήριξη από το κράτος που έχουν οι άλλοι.

«Θα δουλέψουμε περισσότερο μέσω Facebook, το οποίο είναι φτηνό, αλλά σίγουρα θα πραγματοποιήσουμε προεκλογικές συγκεντρώσεις και θα προσεγγίσουμε τις κοινότητες, ενώ θα αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που θα μας δώσουν τα ΜΜΕ», τονίζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα