Παραδοχή Γεν. Εισαγγελέα για διορισμούς στη Νομική Υπηρεσία

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Σημερινής» της Κυριακής την περασμένη εβδομάδα, αναφορικά με το πάρτι προσλήψεων συγγενών και φίλων στη Νομική Υπηρεσία.

Νομικοί κύκλοι -κυρίως της πρωτεύουσας- που μίλησαν στην εφημερίδα μας, εξακολουθούν να δακτυλοδείχνουν τα όσα διαδραματίζονται στη Γενική Εισαγγελία, τονίζοντας ότι «δημιουργείται εδώ και 4 χρόνια Νομικός Στρατός από τον Γενικό Εισαγγελέα».

Την περασμένη Κυριακή, η «Σημερινή» ανέφερε τα εξής: Περί τα τέλη Μαΐου

έγιναν προφορικές συνεντεύξεις ενώπιον της πενταμελούς επιτροπής. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, προσλήφθηκαν οι:

1. Α.Α., που είναι γιος εν ενεργεία Εισαγγελέως της Δημοκρατίας.
2. Κα. Π.: Είναι η κόρη γνωστής Εισαγγελέως κορυφαίας υπηρεσίας.
3. Φ.Σ.: Είναι κόρη προσώπου που αποτέλεσε στενή συνεργάτιδα του Γενικού Εισαγγελέα όταν ήταν Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου και σημερινή συνεργάτιδα της νυν Προέδρου του Δικαστηρίου.
4. Ζ.Β.: Είναι η κόρη ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας και πρώην ασκούμενη εν ενεργεία Εισαγγελέα.

Θα πρέπει να τονίσουμε και πάλι ότι οι θέσεις κανονικά ήταν πέντε, αλλά οι προσλήψεις που έγιναν ήταν οκτώ. Πηγές που μίλησαν στη «Σημερινή» της Κυριακής και παρουσίασαν τα παραπάνω δεδομένα, ανέφεραν ότι οι συγκεκριμένες προσλήψεις δημιουργούν πλεονέκτημα πρόσληψης σε σχέση με τους υπόλοιπους νεαρούς δικηγόρους όταν ανοίξουν οι θέσεις για μόνιμο προσωπικό.

Κληρίδης: Είναι συγγενείς…αλλά πληρούν τα κριτήρια

Ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας, με επιστολή που έστειλε στη «Σημερινή» της Κυριακής (η οποία δημοσιεύεται αυτούσια πιο κάτω) αναφορικά με τα όσα καταγράφονται στο ρεπορτάζ της περασμένης Κυριακής, τονίζει ότι «σε καμία περίπτωση η Νομική Υπηρεσία και ο Γενικός Εισαγγελέας δεν επιδεικνύουν οποιαδήποτε ευνοϊκή μεταχείριση έναντι κανενός, λόγω συγγενείας ή άλλης σχέσης, αλλά ταυτόχρονα κανένα πρόσωπο δεν πρόκειται να θυματοποιηθεί, εάν υπερέχει έναντι άλλων, λόγω ύπαρξης τέτοιας σχέσης, δεδομένου ασφαλώς ότι τηρούνται όλα τα εχέγγυα αντικειμενικότητας και αμεροληψίας, σε κάθε περίπτωση, όπως τηρήθηκαν και στην υπό εξέταση».

Επίσης, ο κ. Κληρίδης αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ότι η πρόσληψη τριών πρόσθετων προσώπων έγινε διότι «τον Ιούλιο του 2017, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε τον διορισμό σε θέσεις στη Δικαστική Υπηρεσία, τριών νομικών λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αίφνης και νέο σοβαρό και κατεπείγον κενό στη στελέχωση της Υπηρεσίας». «Για να καλυφθεί το κενό», συνεχίζει ο κ. Κληρίδης, «ο Γενικός Εισαγγελέας αποτάθηκε στον Υπουργό Οικονομικών με επιστολή του ημερ. 26.06.2017".

Ο Κώστας Κληρίδης, την Παρασκευή, παραδέχθηκε ότι υπήρχαν περιπτώσεις προσλήψεων συγγενών με εν ενεργεία λειτουργούς της Υπηρεσίας. Αντέταξε, όμως, ότι κανένας δεν τυγχάνει ευνοιοκρατικής μεταχείρισης στη Νομική Υπηρεσία, επειδή είναι συγγενής ή φίλος ή συνδέεται με οποιαδήποτε σχέση με κάποιον από το υφιστάμενο προσωπικό της Υπηρεσίας. Μάλιστα εξέφρασε τη λύπη του, «αν φτάσαμε στο σημείο να φέρουμε ως παράδειγμα ότι διορίστηκε κάποιος με αντίστοιχο επιχείρημα ότι δεν έπρεπε να διοριστεί, επειδή είναι η κόρη μιας στενογράφου δικαστηρίου όπου εγώ είχα υπηρετήσει».

Ο Γενικός Εισαγγελέας διαβεβαίωσε ότι, έχοντας υπηρετήσει για 25 χρόνια στη δικαστική έδρα, έχει ασκηθεί να εφαρμόζει πλήρως και με αυστηρότητα όλους τους κανόνες αμεροληψίας και αντικειμενικότητας και όλους τους κανόνες του διοικητικού δικαίου, ξεκαθαρίζοντας ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα προέβαινε σε μια τέτοια ενέργεια.

Σημειώνεται, πάντως, ότι από τις οκτώ προσλήψεις, οι πέντε στην ουσία παρουσιάζονται να έγιναν με πρόσωπα συγγενικών υφιστάμενου προσωπικού, και αυτό είναι αναντίλεκτο γεγονός. Η εφημερίδα μας, όμως, έγινε δέκτης βαρύτερων καταγγελιών. Συγκεκριμένα, εμφανίζεται ο ισχυρισμός ότι οι διορισμοί έγιναν ως αντάλλαγμα σε πρόσωπα που είχαν εμπλοκή στην πολύκροτη υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου και τάχθηκαν δίπλα από τις θέσεις του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη. Οι ίδιοι κύκλοι στηλιτεύουν και το γεγονός των πολλαπλών αποχωρήσεων έμπειρων δικηγόρων «που δεν είχαν και τις καλύτερες σχέσεις με τον νυν Γενικό Εισαγγελέα».

Δυσαρέσκεια για την αυτονόμηση

Και, μέσα σε όλα, κυβερνητικοί και κομματικοί κύκλοι, που μίλησαν στη «Σημερινή» της Κυριακής, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους αναφορικά με δηλώσεις του Κώστα Κληρίδη, στις οποίες εμφανίζεται να υποστηρίζει την αναγκαιότητα αυτονόμησης της Νομικής Υπηρεσίας από τις διαδικασίες της ΕΔΥ. Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας, ετοίμασε προσχέδιο νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει την ανεξαρτητοποίηση της Νομικής Υπηρεσίας από τη Δημόσια Υπηρεσία και τη μισθολογική ευθυγράμμιση των υψηλόβαθμων νομικών λειτουργών με τους Δικαστές του Επαρχιακού Δικαστηρίου. Το προσχέδιο απεστάλη στις 11.07.2017 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την παράκληση όπως το προωθήσει προς το Υπουργικό Συμβούλιο, και κοινοποιήθηκε επίσης στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Keywords
Τυχαία Θέματα