Πώς επηρεάζει τα ενεργειακά της Κύπρου η επανεκλογή Νετανιάχου

Για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στο Ισραήλ μίλησε στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» ο διεθνολόγος Πάμπος Χρυσοστόμου.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το πώς επηρεάζει τα ενεργειακά της Κύπρου η επανεκλογή Νετανιάχου, απάντησε ότι αρχικά η εξωτερική πολιτική του Ισραήλ δεν αλλάζει ανάλογα με το ποιος είναι κυβέρνηση. Ανέφερε ότι οι Ισραηλινοί έχουν πάγια στρατηγική στην εξωτερική πολιτική.

Μάλιστα, οι θέσεις των δύο ανθυποψηφίων ήταν σε μεγάλο βαθμό κοινές στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Άρα, σύμφωνα με τον ειδικό, η επανεκλογή Νετανιάχου σημαίνει ότι οι όποιοι ενεργειακοί σχεδιασμοί έχουν καταγραφεί, οι ισραηλινές θέσεις γι’ αυτά τα ζητήματα παραμένουν οι ίδιες και δεν θα υπάρχει χρονοτριβή ή πισωγύρισμα. Αναμένεται δε ότι στην περίπτωση σχηματισμού μιας ισχυρής πλειοψηφικής κυβέρνησης, ο Νετανιάχου θα μπορεί να υλοποιήσει τους όποιους σχεδιασμούς και στρατηγικές σε σχέση με τα ενεργειακά.

Σε ερώτηση για το φαινόμενο όλοι να πανηγυρίζουν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των exit polls, απάντησε ότι όλοι στην αρχή πανηγύριζαν, όμως απ’ ό,τι διαφαίνεται με το 95% της καταμέτρησης των καλπών ο Νετανιάχου είναι ο νικητής των εκλογών, αφού κατορθώνει το κόμμα του να πάρει γύρω στις 37 ή 38 έδρες στην Κνεσέτ, ενώ ο αντίπαλός του, που ηγείτο ενός νέου συνασπισμού με το όνομα Γαλάζιο - Λευκό, ο τέως στρατηγός Μπένι Γκαντς παίρνει 36 έδρες και κατέρχεται δεύτερος.

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο, ο λόγος που πανηγύριζαν όλοι ήταν λόγω των αποτελεσμάτων των exit polls και των πρώτων αποτελεσμάτων της κάλπης που έδειχναν ότι ο Γκαντς έπαιρνε 37 έδρες στην Κνεσέτ, ενώ το κόμμα του Νετανιάχου μόλις 33 ή 34 έδρες. Μάλιστα, ανέφερε ότι για άλλη μια φορά τα exit polls έπεσαν έξω, ενώ φαίνεται ότι ο Νετανιάχου με το εκλογικό αποτέλεσμα των 36 με 37 εδρών και με τη στήριξη που θα έχει από τα μικρότερα, ακροδεξιά, εθνικιστικά αλλά και εβραϊκά, συντηρητικά, θρησκευτικά κόμματα θα κατορθώσει να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού και μάλιστα με ισχυρή πλειοψηφία, 67 με 68 έδρες από τις 60+1 που χρειάζεται στο σύνολο για να σχηματιστεί πλειοψηφική κυβέρνηση στις 120 έδρες της Κνεσέτ.

Μάλιστα, με την επανεκλογή του ο Βενιαμίν Νετανιάχου θα καταστεί ο μακροβιότερος Ισραηλινός πρωθυπουργός, ξεπερνώντας και τον Μπεν Γκουριόν. Εξήγησε ότι τα κατάφερε σε μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση, η οποία διεξήχθη κυρίως με βασικό θέμα τις καταγγελίες και τις κατηγορίες για διαπλοκή και διαφθορά που είχαν διατυπωθεί εναντίον του, ενώ υπήρχε ο κίνδυνος με τη μη συνέχιση της πρωθυπουργίας να βρεθεί ενώπιον δικαστηρίου γι’ αυτές τις υποθέσεις λόγω της άρσης της ασυλίας.

Ο διεθνολόγος έκανε αναφορά στα «δώρα» του προέδρου των ΗΠΑ στον Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της θητείας του. Μεταξύ αυτών των «δώρων» ήταν η μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, η αμφισβήτηση της συμφωνίας για τα πυρηνικά με το Ιράν και η αναγνώριση της κυριαρχίας του Ισραήλ επί των υψωμάτων του Γκολάν. Σύμφωνα με τον ειδικό, όλα αυτά έγιναν με σκοπό να επιστραφούν αυτά τα «δώρα» στον Τραμπ με την προεκλογική εκστρατεία που θα αρχίσει του χρόνου στις ΗΠΑ, όπου θα διεκδικήσει επανεκλογή και βασίζεται στη στήριξη του πανίσχυρου εβραϊκού λόμπι. Αναφορά έγινε και στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, στην Τριμερή Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, ο οποίος βρέθηκε εκεί περισσότερο λόγω των εκλογών στο Ισραήλ.

Απαντώντας στο ερώτημα τι σημαίνει η επανεκλογή Νετανιάχου, εξήγησε ότι το αποτέλεσμα αναμένεται να δημιουργήσει περαιτέρω όξυνση στις αραβοϊσραηλινές σχέσεις και στο παλαιστινιακό για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι με τις 37 έδρες ο Νετανιάχου πρέπει να στηρίζεται σε δύο μικρότερα κόμματα, από τη μια σε ένα νέο ακροδεξιό κόμμα που φαίνεται ότι μπαίνει στην Κνεσέτ και από την άλλη στο κόμμα των Συντηρητικών που έχει έντονες θέσεις πάνω στο παλαιστινιακό. Προεκλογικά ο Νετανιάχου υποσχέθηκε στα δύο κόμματα ότι με την επανεκλογή του θα επεκτείνει την κυριαρχία του Ισραήλ στους παράνομους εποικισμούς της δυτικής Όχθης, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχει μια αναζωπύρωση της παλαιστινιακής κρίσης. Επεσήμανε ότι «αυτή η παράνομη αναγνώριση μιας κατεχόμενης από το Ισραήλ περιοχής που ανήκει στο συριακό έδαφος» τον μόνο που κάνει «ευτυχή» είναι τον Ερντογάν, εκτός από τους Ισραηλινούς.

Όπως φαίνεται, μάλιστα, σύμφωνα με τον Πάμπο Χρυσοστόμου, οι κατηγορίες για διαφθορά εναντίον του Νετανιάχου δεν επηρέασαν το αποτέλεσμα. Εξήγησε ότι ο Γκαντς έπαιζε πάνω στο κεφάλαιο της διαφθοράς και όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το κόμμα του θα έκοβε το νήμα πρώτο με μια οριακή πλειοψηφία. Τελικά, όμως, οι Ισραηλινοί δεν κινήθηκαν σε εκείνη την κατεύθυνση, αφού τα ισχυρά όπλα του Νετανιάχου -εκτός από τα «δώρα» του Τραμπ- ήταν η κατάσταση της οικονομίας του Ισραήλ, η οποία είναι μια ισχυρή οικονομία με πολύ χαμηλό ποσοστό ανεργίας και θέσεις εργασίας στις νέες τεχνολογίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα