Μετεωρολογική: Αυτές θα είναι οι θερμοκρασίες για τον Απρίλη

Το Τμήμα Μετεωρολογίας, στην προσπάθειά του για αγρομετεωρολογική υποστήριξη της γεωργίας στον τόπο, θα εκδίδει εντός του πρώτου δεκαημέρου κάθε μήνα ειδικό αγρομετεωρολογικό δελτίο με βάση το σχετικό πρότυπο του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

Το δελτίο αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος θα παρουσιάζονται τα κλιματικά χαρακτηριστικά του μήνα, στο δεύτερο μέρος θα παρουσιάζεται η εποχική πρόγνωση του μήνα και στο τρίτο μέρος θα παρατίθενται προκαταρκτικά μετεωρολογικά στοιχεία προηγούμενων μηνών. Προκειμένου για την κατανόηση των χρησιμοποιούμενων μετεωρολογικών όρων, αναρτήθηκε

στην ιστοσελίδα και κατάλληλο γλωσσάρι μετεωρολογικών όρων.

Το εκδιδόμενο δελτίο θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του Τμήματος και θα ανανεώνεται εντός του πρώτου δεκαημέρου κάθε μήνα, ενώ η προσπάθεια εμπλουτισμού του θα είναι συνεχής.

Κλιματολογικά στοιχεία Απριλίου

Ο Απρίλιος, ο οποίος θα αναλυθεί κλιματικά πιο κάτω, είναι ο δεύτερος μήνας της μεταβατικής περιόδου, από την ψυχρή και βροχερή περίοδο του έτους, του παραδοσιακού δηλαδή χειμώνα, προς τη θερμή και με ξηρικά χαρακτηριστικά περίοδο του έτους, του παραδοσιακού καλοκαιριού. Ο Απρίλιος όπως και ολόκληρη η τρέχουσα τριμηνία (Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου) χαρακτηρίζεται από επεισόδια με καταιγιδοφόρο δραστηριότητα, λόγω του συνδυασμού των δυναμικών αιτίων της ανώτερης ατμόσφαιρας με τη θερμική αστάθεια των παρεδαφίων της στρωμάτων.

Γενικά ο Απρίλιος (όπως και ολόκληρη η τρέχουσα τριμηνιαία περίοδος) χαρακτηρίζεται σε κλιματικό επίπεδο και από επεισόδια σκόνης τα οποία μερικές φορές είναι έντονα.

Προκειμένου να αποκτάται μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τα κλιματικά και κυρίως αγρομετεωρολογικά χαρακτηριστικά του Απριλίου παρουσιάζονται στον πίνακα πιο κάτω στοιχεία των σταθμών Αθαλάσσας, αερ. Λάρνακας και Πάφου, Άχνας, Πόλεως Χρυσοχόους και Προδρόμου, οι οποίοι έχουν επιλεγεί για τον σκοπό αυτό ως αντιπροσωπευτικοί μετεωρολογικοί σταθμοί.

Εποχική πρόγνωση για τον Απρίλιο

Ο Απρίλιος, στην εποχική πρόγνωση, φαίνεται ότι θερμοκρασιακά θα είναι κανονικός. Παρόμοια θερμοκρασιακά χαρακτηριστικά παρουσιάζει και η ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Προκαταρκτικά μετεωρολογικά στοιχεία Μαρτίου

Από τα αρχικά δεδομένα, όπως αυτά καταγράφηκαν από το Τμήμα Μετεωρολογίας και τα οποία παρουσιάζονται στον πιο κάτω πίνακα για τους επιλεγμένους σταθμούς αναφοράς, φαίνεται ότι οι περισσότερες μέσες μέγιστες όσο και οι περισσότερες μέσες ελάχιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν ήταν λίγο πάνω από τις κανονικές.

Αναφορικά με την αθροιστική βροχή, φαίνεται από τα προκαταρκτικά στοιχεία ότι ο Μάρτιος κατέγραψε μεγάλο ύψος αθροιστικής βροχής 78.1 mm ή 159% για τον μήνα.

Για τις περιόδους 1-5, 12-17, 24 και 27-31 του μήνα Μαρτίου καταγράφηκαν τοπικές βροχές που τις πλείστες φορές συνοδεύονταν από καταιγίδες. Αξίζει να αναφερθεί ότι από τα προκαταρκτικά στοιχεία φαίνεται ότι σημειώθηκε χαλάζι στις 4, 12, 13, 15 και 24 Μαρτίου. Επίσης και πάλι βάσει των προκαταρκτικών δεδομένων, χιονόπτωση σημειώθηκε στις 2, 3, 13, 15, 24 και 31 Μαρτίου. Στις 2, 13, 29 και στις 30 του Μαρτίου είχαν εκδοθεί κίτρινες προειδοποιήσεις EMMA που αφορούσαν βροχές και καταιγίδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα