Τσακίρης: Κλειδί η εμπλοκή της ΤΟΤΑL σε άλλα τεμάχια της ΑΟΖ (VID)

Η περεταίρω επέκταση της συνεργασίας με την TOTAL στα τεμάχια που έχει άδειες εκμετάλλευσης η ENI είναι από τα βασικά κλειδιά της θωράκισης των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ που πρέπει να γίνουν», δήλωσε ο καθηγητής γεωπολιτικής και ενεργειακής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Θεόδωρος Τσακίρης, τονίζοντας, σε αυτό το πλαίσιο, την ανάγκη να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για εμπλοκή της γαλλικής εταιρίας στο θαλάσσιο τεμάχιο 7.

Σε ό,τι αφορά τον «Γλαύκο», είπε πως θα πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής

γεώτρησης, προκειμένου να διαφανεί αν μαζί με άλλα περιφερειακά κοιτάσματα στο ίδιο οικόπεδο συγκεντρώνονται οι απαραίτητες ποσότητες για την κατασκευή τερματικού υγροποίησης στο νησί.

Για την επιλογή κατασκευής τερματικού, ο κ. Τσακίρης επεσήμανε πως σε γεωπολιτικό επίπεδο θα είναι η πλέον εμπορική για την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς το υγροποιημένο φυσικό αέριο μπορεί να μεταφέρεται σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου. Παράλληλα, μίλησε για τις θετικές επιπτώσεις στην οικονομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Για τον East Μed είπε πως σε τεχνικό επίπεδο είναι βιώσιμος και τα οικονομικά του έργου είναι δύσκολο να αξιολογηθούν. «Από γεωπολιτική άποψη είναι η βέλτιστη επιλογή, καθώς δεσμεύει την Κύπρο μαζί με την Ε.Ε. σε ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο», είπε, υπογραμμίζοντας ότι θα μπορεί να λάβει χρηματοδότηση.

Μεταξύ άλλων, μίλησε και για τις εκλογές στο Ισραήλ και πώς αυτές έχουν προεκτάσεις στα ενεργειακά.

Keywords
Τυχαία Θέματα