Πορτογαλία: Πωληθηκε η Banif στην ισπανική Santander

Η Τράπεζα της Πορτογαλίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η μικρή προβληματική τράπεζα Banif πωλήθηκε στην θυγατρική της ισπανικής Santander στην Πορτογαλία, Santander Totta, έναντι €150 εκατομμυρίων, με το πορτογαλικό κράτος ωστόσο να προχωρεί σε κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους €2,3 δισεκατομμυρίων

στην πορτογαλική τράπεζα.

«Η συμφωνία περιλαμβάνει κρατική βοήθεια €2,3 εκατ για κάλυψη μελλοντικών απρόβλεπτων προβλημάτων», αναφέρει ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας.

Ωστόσο, ο σοσιαλιστής Πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα δήλωσε σε διάγγελμα ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε με πολύ υψηλό κόστος για τον φορολογούμενο. «Αλλά στο τρέχων πλαίσιο ήταν η καλύτερη απόφαση για το δημόσιο συμφέρον», πρόσθεσε.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Πορτογαλία θα παρέχουν μέχρι και €489 εκατ για κάλυψη μέρους της κυβερνητικής στήριξης των €2,3 δισ, μέσω ενός ειδικού ταμείου που συστάθηκε στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας, ενώ τα υπόλοιπα θα καταβληθούν από το κράτος, το οποίο το 2013 είχε καταβάλει €1,1 δισ στην Banif ,διατηρώντας μερίδιο 60,5% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για την κρατική ενίσχυση, που δόθηκε το 2013, και αναμενόταν να απορρίψει την συμφωνία ως παράνομη, κάτι που θα ανάγκαζε την Banif να επιστρέψει τα χρήματα, γεγονός που θα «δημιουργούσε σοβαρή έλλειψη κεφαλαίου», όπως ανέφερε η πορτογαλική ΚΤ.

Η Banif είναι μια από τις μικρότερες τράπεζες στη χώρα, με μερίδιο αγοράς μόλις 3%. Ωστόσο διαθέτει το μεγαλύτερο μερίδιο στις Αζόρες και την Μαδέιρα με περιουσιακά στοιχεία €12,8 δισ, που αντιστοιχούν στο 7% του ΑΕΠ της Πορτογαλίας.

«Η Banif θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά για τους πελάτες της υπό την Santader Totta, αναφέρει η ανακοίνωση της πορτογαλικής ΚΤ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα