ΚΕ: Δεν τίθεται θέμα πολυμερούς διάσκεψης στο Νταβός

Την κατηγορηματική θέση ότι δεν τίθεται θέμα πολυμερούς διάσκεψης στο Νταβός για το Κυπριακό σ’ αυτή τη φάση των συνομιλιών διατύπωσε μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έχει βολιδοσκοπηθεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως άλλωστε είχε δηλώσει την Κυριακή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Δημοσιεύματα

των τελευταίων ημερών έφεραν τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, να μεθοδεύει παρασκηνιακά τη σύγκληση άτυπης πενταμερούς Συνόδου για το Κυπριακό, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί στο Νταβός της Ελβετίας μεταξύ 20-23 Ιανουαρίου.

Στο φόρουμ προσκλήθηκε και θα παραβρεθεί, όπως και πέρυσι, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενώ ανάλογες προσκλήσεις πιθανόν να σταλούν και προς τον Μουσταφά Ακιντζί, αλλά και εκπροσώπους των εγγυητριών δυνάμεων.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο κ. Έιντε σχεδιάζει να φέρει κοντά τις εγγυήτριες δυνάμεις για ν’ αρχίσουν διαβουλεύσεις γύρω από τα θέματα των εγγυήσεων.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι πολυμερής διάσκεψη, με την εμπλοκή και των εγγυητριών δυνάμεων, θα πρέπει να συγκληθεί όταν το Κυπριακό θα βρίσκεται σε ακτίνα λύσης.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο θέμα των εγγυήσεων ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι αυτό θα συζητηθεί στο τέλος. Για την ε/κ πλευρά το θέμα των εγγυήσεων δεν θεωρείται, είπε, από τις δύσκολες πτυχές, καθώς κανένας ξένος αξιωματούχος δεν ήγειρε θέμα συνέχισης τους.

Ελλάδα και Βρετανία δήλωσαν, ήδη, ότι δεν επιθυμούν συνέχιση του ρόλου των εγγυητριών δυνάμεων.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε, επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο περιθώριο του φόρουμ στο Νταβός, θα έχει διμερείς συναντήσεις με αριθμό αξιωματούχων από τρίτες χώρες, μεταξύ άλλων και με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Keywords
Τυχαία Θέματα