Πολύ κοντά στη σύλληψη του δράστη οι τουρκικές Αρχές

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η επιχείρηση της τουρκικής αστυνομίας στην περιοχή Ζεϊτίνμπουρνου έπειτα από πληροφορία ότι ο δράστης της επίθεσης στο κέντρο διασκέδασης Ρέινα κρυβόταν σε σπίτι εκεί.

Σύμφωνα με πηγές των τουρκικών ΜΜΕ ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση η αστυνομία άκουσε φωνές σε ένα κοντινό κτίριο, κατευθύνθηκε προς τα εκεί νομίζοντας ότι ήταν ο δράστης που αναζητούσε, ωστόσο τελικά ένας ξένος είχε μαχαιρωθεί από άλλον σε καβγά.

Τελικά τον μετέφεραν τραυματισμένο στο νοσοκομείο. Ο τραυματίας δεν έχει καμία σχέση

με το δράστη της επίθεσης στο Ρέινα.

Παρόλο που δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως από την Αστυνομία, τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι πρόκειται για τον Ουικούρ Τουρκού, που πήγε στην Τουρκία το 2016 και διέμενε με την οικογένεια του, τη σύζυγο και τα δύο παιδιά τους, στην Κόνια της κεντρικής Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ μεταξύ των 12 ατόμων, που συνελήφθησαν, στο πλαίσιο της έρευνας είναι και μέλη της οικογένειας και του περιβάλλοντος του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές γνωρίζουν πλέον την ταυτότητα του δράστη που φέρεται να ήρθε τον Νοέμβριο του 2016 στο Ικόνιο από την Συρία. Μάλιστα για να μην προκαλέσει υποψίες έφερε μαζί του και τη σύζυγο με τα δυο του παιδιά για κάλυψη. Η οικογένεια του φερόμενου ως δράστη είναι μεταξύ των προσαχθέντων.

Οι αρχές που εξέτασαν εκατοντάδες κάμερες ασφαλείας σε όλους τους δρόμους της Πόλης, διαπίστωσαν την πορεία του δράστη πρoς το κλαμπ, όπου φαίνεται να πήγε με ταξί που σταμάτησε από την περιοχή Ζεϊτίνμπουρνου περίπου τα μεσάνυχτα. Έφτασε κοντά στο κέντρο περίπου στις 1:15 ώρα Τουρκίας, περπάτησε μια απόσταση τριών λεπτών και μπήκε μέσα στο "Ρέινα", πυροβολώντας. Αυτός είναι όπως τονίζουν οι Aρχές ο τρόπος εισόδου που χρησιμοποιούν μαχητές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους όταν εισέρχονται σε χώρους με πολύ κόσμο.

Μάλιστα από τα ευρήματα διαπίστωσαν ότι είχε κολλήσει με ταινία τους γεμιστήρες ανά δύο για να ελαχιστοποιήσει τον χρόνο αλλαγής τους όταν άδειαζαν, κάτι που κάνουν οι ειδικές δυνάμεις.

Επίσης από τους κάλυκες που βρέθηκαν διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποίησε διατρητικές σφαίρες, οι οποίες από μικρή απόσταση μπορούν να διαπεράσουν δύο ή και τρία ανθρώπινα σώματα αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων.

Το όπλο που χρησιμοποίησε είναι ένα καλάσνικοφ ΑΚ 47 και οι σφαίρες που χρησιμοποίησε ήταν από ατσάλι, οι οποίες σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ είναι τόσο δυνατές που μπορούν ακόμα και να διαπεράσουν τεθωρακισμένα.

Η αστυνομία βρήκε και τον ταξιτζή τον οποίο σταμάτησε ο δράστης μετά την επίθεση για να τον μεταφέρει αλλά τελικά τον κατέβασε γιατί δεν είχε λεφτά μαζί του. Ο δράστης είχε ξεχάσει τα χρήματά του, συνολικά 500 τουρκικές λίρες, στο σακάκι που έβγαλε στο Ρέινα μετά την επίθεση. Σύμφωνα με τον ταξιτζή ο δράστης μιλούσε σπασμένα τουρκικά και του ζήτησε να πάρει ένα αριθμό τηλέφωνο με τον οποίο μίλησε για λίγο. Η αστυνομία άρχισε να ερευνά τον αριθμό που πήρε ο δράστης.

Στο μεταξύ η Χουριέτ δημοσιεύει μαρτυρία του DJ του Ρέινα, Τζαν Σαβάς ο οποίος είπε πως όταν άκουσαν τον πρώτο πυροβολισμό νόμισαν ότι ήταν άδειος και πως κάποιοι κάνουν πλάκα. “Μετά άρχισε να γαζώνει μέσα, κρυφτήκαμε στην καμπίνα του Ντι Τζέι. Μετά που τέλειωσε το γάζωμα ακούστηκαν μονοί πυροβολισμοί. Χτυπούσε εκείνους που ήταν στο πάτωμα. Ήρθε μέχρι την καμπίνα του Ντι Τζέι. Αισθανόμουν την αναπνοή του, τα βήματά του. Μέτρησα τέσσερις γεμιστήρες. Έλεγα Θεέ μου να είναι ο τελευταίος. Οι πυροβολισμοί δεν σταμάτησαν, χτυπούσε από το ίδιο όπλο. Άλλος δράστης δεν υπήρχε, ήταν ένας.”

Σταμάτησαν οι πυροβολισμοί, δεν πέρασε ένα λεπτό και άλλαξε τα ρούχα του, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “Εκείνη την ώρα ακούστηκαν φωνές κάποιων που ζητούσαν βοήθεια . Φοβηθήκαμε πολύ. Άκουσα τρεις φορές στα αραβικά 'Αλλαχούεκμπέρ'. Είμαι σίγουρος ότι η προφορά ήταν αραβικά. Πέντε δέκα λεπτά μετά ήρθε η αστυνομία και φώναζαν ‘παραδοθείτε’. Δεν απαντήσαμε. Άκουσα 2-3 σφαίρες, 15 λεπτά μετά ακούσαμε φωνές 'Ξαπλώστε στο πάτωμα'. Ήταν στους τραυματίες. Εμείς φωνάζαμε ‘βοήθεια’. Ήρθαν οι ειδικές δυνάμεις. Οι άνθρωποι είχαν τρέξει και έφυγαν, κρύφτηκαν παντού. Μετά μας είπαν να πεταχτούμε πάνω από την καμπίνα ντι τζέι. Κατάφερα να βγω μετά από 45 λεπτά”, ανέφερε ο DJ.

Όπως είπε κατά την είσοδό του ιδίου στο Ρέινα η αστυνομία του έκανε τρεις φορές έλεγχο. “Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπήκε μέσα ο δράστης με τέτοια ασφάλεια. Δεν το χωράει το μυαλό μου”, ανέφερε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανάμεσα στους νεκρούς φέρεται να είναι και ένας δισεκατομμυριούχος από την Ιορδανία ιρακινής καταγωγής, ο Μουχάμεντ ελ Σαρράφ. Ήταν από τους πιο πλούσιους επιχειρηματίες της Ιορδανίας και είχε επενδύσεις στο Ιράκ και 11 επιχειρήσεις στην Ιορδανία.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα