Οικονομικές υπηρεσίες και τραπεζικό σύστημα

ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΘΕΣΕΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΕΝΑ μεγάλο ζήτημα που έχει ήδη αναδειχθεί, αλλά χωρίς απαντήσεις, είναι εκείνο του τραπεζικού τομέα. Η Κύπρος συμμετέχει στην Τραπεζική Ένωση και ισχύουν πλέον πολύ συγκεκριμένοι κανονισμοί και πρότυπα, τα οποία όπως είναι γνωστό δεν εφαρμόζονται στον τραπεζικό τομέα των κατεχομένων. Με τη λύση θα πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχει εναρμόνιση.

Ο Υπουργός Οικονομικών

επέμεινε μέχρι τώρα ότι θα έπρεπε να γίνουν «στρες τεστ» για τις τράπεζες που λειτουργούν στα κατεχόμενα, διότι δεν επιθυμεί να κληρονομήσουμε τυχόν προβλήματα και να υπάρχουν και ανάγκες κεφαλαιουχικής επάρκειας κάποιων τουρκικών τραπεζικών ιδρυμάτων που θα «κληρονομήσει» η ομοσπονδιακή Κύπρος.

Οι συστημικές τράπεζες της χώρας εποπτεύονται άμεσα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική (Ε.Κ.Τ.) και οι υπόλοιπες από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, αλλά με τον έλεγχο πάντα της Φρανκφούρτης, αλλά και τη δυνατότητα της Ε.Κ.Τ. όποτε το κρίνει αναγκαίο να αναλάβει η ίδια την εποπτεία της όποιας τράπεζας.

Τα ερωτήματα
Προκύπτουν ερωτήματα τα οποία έχουν ήδη θέσει τραπεζικοί φορείς, αλλά δεν υπήρξαν απαντήσεις. Ένα πρώτο ερώτημα είναι αν θα αδειοδοτηθεί εκ νέου από την ενιαία Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου η λειτουργία ξένων τραπεζών (τουρκικών) που λειτουργούν στα κατεχόμενα ή/και υποκαταστημάτων και αν από την τουρκοκυπριακή και τουρκική πλευρά γίνεται δεκτό κάτι τέτοιο.

Ενώ άλλο ερώτημα είναι τι θα γίνει σε περίπτωση που κάποια από τα υφιστάμενα τραπεζικά ιδρύματα χρειάζονται ενίσχυση κεφαλαίων. Θα δεχτούν να κάνουν άμεσα αύξηση των κεφαλαίων για να μπορεί να λειτουργούν στο νέο καθεστώς; Σε περίπτωση αδυναμίας για κάτι τέτοιο, τι πρόκειται να συμβεί; Το κεντρικό ερώτημα έχει να κάνει με την αξιοπιστία και τη φήμη της Κύπρου.

Στο πρόσφατο παρελθόν η χώρα μας είχε βρεθεί και σε «γκρίζες λίστες» σχετικά με τις πρακτικές συναλλαγών. Έγιναν μεγάλες προσπάθειες για να καταφέρουμε να βγει η Κύπρος από λίστες του ΟΟΣΑ και να μην υπάρχουν υποψίες για ξέπλυμα χρήματος κλπ. Μήπως με την ενσωμάτωση τραπεζών που λειτουργούν σήμερα στα κατεχόμενα θα μπούμε ξανά σε τέτοιες περιπέτειες;

Εξαιρετικά απίθανες μεγάλες αλλαγές
Είναι εξαιρετικά πιθανό κάποιες μεγάλες αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα να είναι πηγή δυσαρμονίας και σύγκρουσης ακόμα, διότι διακυβεύονται πολύ μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Αρχικά θα ήταν πολύ λογικό τόσο τα τραπεζικά ιδρύματα, που σήμερα λειτουργούν μετά από αιματηρές αναπροσαρμογές και αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια, να μη θέλουν να συγκαταλέγονται σε ένα σύστημα που θα εγείρει ξανά διεθνώς υποψίες.

Αλλά συμμετρικά είναι κατανοητό ότι και τα τραπεζικά συμφέροντα στα σημερινά κατεχόμενα δεν θα επιθυμούν σε καμία περίπτωση να αλλάξει το καθεστώς που γνωρίζουν και μέσα στο οποίο λειτουργούν, ούτε και να κάνουν πρόσθετες προσπάθειες προσαρμογής, που πάντα είναι περιοριστικές για τις εργασίες τους όπως είναι μέχρι τώρα. Ποια θα είναι η λύση και πώς θα αποφευχθούν μεγάλες συγκρούσεις συμφερόντων;

Μέχρι τώρα δεν γνωρίζουμε να έχει γίνει καμία ετοιμασία και ούτε καν υπάρχει κάποια μελέτη. Εξάλλου, η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει αρνηθεί να δώσει στοιχεία για το τραπεζικό σύστημα ακόμα και στους εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που προσπαθούν να κάνουν μια τέτοια ανίχνευση του εδάφους. Όλα δείχνουν ότι το τραπεζικό τοπίο την επόμενη μέρα θα είναι κάτι σαν «άγνωστη χώρα» και αυτό δεν θα είναι καθόλου καλό για την Κύπρο, μετά τα όσα περάσαμε τα τελευταία χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα