«Παρούσα διά του Προέδρου η ΚΔ»

Αυτογκόλ στους χειρισμούς του Προέδρου βλέπουν οι Οικολόγοι, παράνομη η Διάσκεψη για ΕΛΑΜ
Μόνο με τη λύση του Κυπριακού θα εξαλειφθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος στο θέμα της ασφάλειας πτήσεων, αναφέρει το «Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων»

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι παρούσα στη διεθνή Διάσκεψη της Γενεύης, όπου θα συζητηθεί η Συνθήκη των Εγγυήσεων, διά του Προέδρου της, δήλωσε

χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου.

Κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη στην εφημερίδα «Πολίτης», και τη διευκρίνιση ότι η ΚΔ θα εκπροσωπείται στη διάσκεψη της Γενεύης από τον Πρόεδρο, ο κ. Προδρόμου είπε πως πολύ καλά το διευκρίνισε ο Πρόεδρος, γιατί δεν θα έπρεπε καν να γίνεται αυτή η συζήτηση.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι εκεί γιατί έχουμε την ευκαιρία να συζητηθεί μια βασική διεθνής Συνθήκη της ΚΔ, αυτή των εγγυήσεων και δεν μπορεί να λείπει η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία θα είναι εκεί διά του Προέδρου», είπε.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της τελετής ανάληψης των καθηκόντων του νέου Δημάρχου Στροβόλου, ο κ. Προδρόμου είπε, ακόμα, πως είχαμε ένα ανακοινωθέν των Ηνωμένων Εθνών που αφήνει ανοικτή τη δυνατότητα στη σύνθεση της Διάσκεψης να είναι παρούσα η ΕΕ, όπως και άλλα σχετικά μέρη, όπως για παράδειγμα το ΣΑ του ΟΗΕ.

«Θεωρούμε ότι στόχος είναι να έχουμε μια πετυχημένη διεθνή διάσκεψη, δεν φτάνει που θα γίνει αλλά πρέπει να είναι και πετυχημένη, και επιτυχία θα είναι να απαλλαγεί η χώρα μας, μέσα από μια συμφωνία λύσης, από την κηδεμόνευση και τα δικαιώματα παρέμβασης της Τουρκίας μέσα από εγγυήσεις», πρόσθεσε.

«Αυτογκόλ Αναστασιάδη»
«Πριν ξεκινήσει το παιγνίδι μπαίνουμε στο γήπεδο με αυτογκόλ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, σε σχέση με το θέμα των εγγυήσεων και της παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Διάσκεψη της Γενεύης. Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της τελετής ανάληψης των καθηκόντων του νέου Δημάρχου Στροβόλου και κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη στην εφημερίδα «Πολίτης», ο κ. Περδίκης έκανε λόγο για σημεία υποχώρησης του Προέδρου.

Παράνομη η διαδικασία
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου χαρακτήρισε τη διάσκεψη της Γενεύης ως παράνομη, τονίζοντας πως δεν δόθηκε το δικαίωμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καταργήσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι εκτιμήσεις του FSF-MED
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το «Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων - FSF-MED» τονίζει, σε ανακοίνωσή του, πως μόνο με τη λύση του Κυπριακού θα εξαλειφθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος στο θέμα της ασφάλειας πτήσεων λόγω της ύπαρξης του παράνομου αεροδρομίου Ερτζάν και του παράνομου κέντρου ελέγχου στην κατεχόμενη Τύμπου.

Το FSF-MED σημειώνει ότι «οι προκλήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της ύπαρξης του παράνομου αεροδρομίου και κέντρου ελέγχου της Τύμπου και των γνωστών τουρκικών θέσεων και ενεργειών, οι οποίες παραβιάζουν τη διεθνή νομοθεσία και πιο συγκεκριμένα τη Σύμβαση του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) και τους σχετικούς Κανονισμούς της ΕΕ».

Το Ίδρυμα αναφέρεται σε κινδύνους που αναγνωρίζονται από την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία προβαίνει σε τακτικές καταγγελίες προς τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, ενώ η ΕΕ να αναδεικνύει τους κινδύνους αυτούς τα τελευταία χρόνια.

«Εκτιμάται ρεαλιστικά ότι όλοι αυτοί οι κίνδυνοι θα εξαλειφθούν όταν θα επιτευχθεί η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, νοουμένου φυσικά ότι θα εφαρμοσθούν πλήρως η διεθνής και ευρωπαϊκή νομοθεσία και θα ακυρωθούν τα υφιστάμενα 'πρωτόκολλα συνεργασίας' μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους στις αερομεταφορές», αναφέρει.
Παράλληλα, το Ίδρυμα χαιρετίζει τη μείωση των αεροπορικών δυστυχημάτων το 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα