Πήραν τη σκυτάλη οι νέοι Δήμαρχοι

N. Νικολαΐδης: Προτεραιότητα η θεσμική ενίσχυση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Τα καθήκοντά τους ανέλαβαν χθες και επίσημα ο νέος Δήμαρχος Λεμεσού, ο νέος Δήμαρχος Στροβόλου, ο νέος Δήμαρχος Αγλαντζιάς και οι επανεκλεγέντες Δήμαρχοι Έγκωμης και Γεροσκήπου

Μπήκε το νέο έτος και οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια πήραν τη σκυτάλη επίσημα και σιγά-σιγά ξεκινούν τα έργα και τα καθήκοντά τους. Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη τελετή, ο νέος Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο ανέλαβαν επίσημα χθες

το πρωί τα καθήκοντά τους. Στην ομιλία του ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι κορυφαία προτεραιότητα του νέου Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι το ζήτημα της ενίσχυσης του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πατρίδα μας περνά τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη κρίση. Το πρώτιστο ζητούμενο είναι η ανάγκη για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό του θεσμού, ώστε να ενισχυθεί η διοικητική αυτοτέλεια και η οικονομική αυτοδυναμία των δήμων και κοινοτήτων, για να μπορέσουν να επιτελέσουν πιο αποτελεσματικά το σημαντικό έργο τους», ανέφερε.

Ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε σε τρεις βασικές προϋποθέσεις στα δημοτικά δρώμενα, που είναι η διαφάνεια, ο έλεγχος και η συμμετοχή του πολίτη. «Αυτό σημαίνει δημοσιοποίηση και πρόσβαση του πολίτη στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τακτική δημόσια λογοδοσία από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, εγκαθίδρυση αποτελεσματικών και αδιαμφισβήτητων μηχανισμών εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου, ουσιαστικές δημόσιες διαβουλεύσεις για τις σημαντικές αποφάσεις του δήμου, και τέλος δυνατότητα συμμετοχής των δημοτών μέσα από επιτροπές πολιτών, με διευκρινισμένο παρεμβατικό ρόλο στα δρώμενα της πόλης», επισήμανε.

Ο νέος Δήμαρχος της πόλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο έργο που επιτέλεσε ο απερχόμενος Δήμαρχος Ανδρέας Χρίστου και να τον ευχαριστήσει για όλα όσα πρόσφερε στη Λεμεσό.

Μια δεκαετία σκληρής δουλειάς
Από την πλευρά του ο απερχόμενος Δήμαρχος Ανδρέας Χρίστου ανέφερε ότι ολοκληρώθηκαν δέκα χρόνια ασταμάτητης δουλειάς και συνειδητής προσπάθειας του Δημοτικού Συμβουλίου. «Μια περίοδος σημαντική στη ζωή του καθενός μας, αλλά και μια ουσιαστική, καθοριστική δεκαετία στη σχεδόν 140χρονη διαδρομή του Δήμου μας», ανέφερε.

Όπως είπε ο κ. Χρίστου, ήταν η δεκαετία που καθιέρωσε περαιτέρω την πρωτοκαθεδρία του Δήμου Λεμεσού στον τομέα της ανάπτυξης, «ως ο πρώτος και ο μόνος Δήμος που υλοποίησε όλα τα έργα που συγχρηματοδοτήθηκαν από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, εξοικονομώντας μάλιστα 5 εκατομμύρια σε σύγκριση με τον αρχικό προϋπολογισμό».

Ειλικρινής και έντιμη συνεργασία με όλους
Τα καθήκοντά τους ανέλαβαν χθες και επίσημα ο νέος Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά την επίσημη τελετή ανάληψης που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου. Ο νέος Δήμαρχος απηύθυνε έκκληση ενότητας προς όλες τις πολιτικές ομάδες και στους δημότες, και υποσχέθηκε πως θα είναι Δήμαρχος όλων.


Ο κ. Παπαχαραλάμπους, αφού ευχαρίστησε αρχικά τους δημότες για την ψήφο και την εμπιστοσύνη που του έδειξαν, διαβεβαίωσε πως θα απευθύνεται πολύ συχνά και στην εκτελεστική αλλά και στη νομοθετική εξουσία, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του Δήμου Στροβόλου.

Στην ομιλία του, ο κ. Παπαχαραλάμπους έκανε αναφορά στον αρχιτέκτονα της ευρωπαϊκής ενοποίησης Jean Monnet, ο οποίος είχε μιλήσει για δύο κατηγορίες ανθρώπων, αυτών που θέλουν να είναι κάποιοι και αυτών που θέλουν να κάνουν κάτι. «Εμείς σας διαβεβαιώ ανήκουμε στη δεύτερη κατηγορία, δηλαδή στους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν κάτι χρήσιμο για τον τόπο τους και η σημερινή τελετή αποτελεί την απαρχή μιας νέας δημιουργικής πορείας για τον Δήμο μας», είπε.

Αποφασισμένο το νέο Δημοτικό Συμβούλιο
Ο κ. Παπαχαραλάμπους πρόσθεσε πως με τη συμμετοχή των εργαζομένων στον Δήμο και τη συμπαράσταση των δημοτών, το νέο Δημοτικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να μετατρέψει τον Δήμο Στροβόλου σε πρότυπο αποτελεσματικής λειτουργίας, ενώ διαβεβαίωσε πως αταλάντευτες και αδιαπραγμάτευτες αρχές είναι η χρηστή διοίκηση, η σύγχρονη οργάνωση, η συλλογικότητα, η διαφάνεια και η αξιοκρατία.

Ο νέος Δήμαρχος είπε πως μέσα στις δύσκολες κοινωνικά και οικονομικά συνθήκες, οι δημότες έστειλαν ένα ξεκάθαρο, σαφέστατο και ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, το οποίο λέει πως ο Δήμος είναι πάνω και πέρα από πρόσωπα, πάνω και πέρα από πολιτικά κόμματα.

«Ο δικός μας αγώνας δεν εκκολάφθηκε στους διαδρόμους των κομμάτων, γεννήθηκε στους δρόμους της πόλης, στις γειτονιές μας, συνεπώς οφείλουμε όλοι να συνεργαστούμε αποτελεσματικά και με ανιδιοτέλεια για το καλό του τόπου μας», είπε, και σημείωσε πως το μέγα ζητούμενο για την εποχή μας είναι η αλλαγή νοοτροπίας με νέο ήθος και ύφος στην εξουσία.

Ανάληψη καθηκόντων Δημάρχου και ΔΣ Έγκωμης
Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία του Δήμου Έγκωμης η τελετή ανάληψης των καθηκόντων του επανεκλεγέντος Δημάρχου Έγκωμης Ζαχαρία Κυριάκου, καθώς και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, για την περίοδο 2017-2021.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Εγκωμης, μετά τον καθιερωμένο αγιασμό, αναγνώσθηκαν από τον Αναπληρωτή Δημοτικό Γραμματέα Ανδρέα Αρότη τα ονόματα των μελών του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, βάσει των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών της 18ης Δεκεμβρίου 2016.

Ο κ. Κυριάκου τόνισε ότι μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο θα πορευθεί με διαφάνεια και σύμπνοια, για το καλό του Δήμου και όλων των δημοτών. Επίσης, συνεχάρη τα μέλη του νέου Δημοτικού Συμβουλίου για την εκλογή τους, ευχόμενος παραγωγική δουλειά σε όλους. Ευχαρίστησε επίσης τα απερχόμενα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την άριστη συνεργασία την τελευταία πενταετία.

Η τέως Αντιδήμαρχος Λουίζα Μαυρομμάτη ευχαρίστησε, με τη σειρά της, τόσο τον Δήμαρχο και τα μέλη όσο και το εργατοϋπαλληλικό προσωπικό, για τη συνεργασία που είχαν. Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που αποχωρούν θα τιμηθούν με αναμνηστική πλακέτα με το έμβλημα του Δήμου, σε ένδειξη εκτίμησης για την προσφορά τους.

Ανέλαβε ο νέος Δήμαρχος Αγλαντζιάς
Τα καθήκοντά του ανέλαβε επίσημα, επίσης, χθες ο νέος Δήμαρχος Αγλαντζιάς Χαράλαμπος Πετρίδης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, σε μια σεμνή τελετή στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, αφού προηγήθηκε αγιασμός, ο τέως Δήμαρχος Κώστας Κόρτας συνεχάρη τον Δήμαρχο Χαράλαμπο Πετρίδη για την εκλογή του και κάλεσε τα εκλεγέντα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και την Υπηρεσία του Δήμου να στηρίξουν τον νέο Δήμαρχο στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει.

Από την πλευρά του, ο κ. Πετρίδης ευχαρίστησε τον τέως Δήμαρχο και διαβεβαίωσε ότι θα αναλώσει όλες του τις δυνάμεις για να φέρει εις πέρας το έργο που αναλαμβάνει, και ζήτησε τη συνεργασία Δημοτικού Συμβουλίου και προσωπικού.

Συνεργασία όλων για το καλό της Γεροσκήπου
Χέρι συνεργασίας προς τους δημότες της Γεροσκήπου αλλά και στους ανθυποψηφίους του στις Δημοτικές/Κοινοτικές εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου, Γ. Μαλλουρίδη και Α. Σιήκκη, απηύθυνε ο επανεκλεγείς Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης, ο οποίος επί του θέματος έχει αποστείλει σχετικές επιστολές. Ο κ. Παυλίδης ανέφερε πως απαιτείται συνεργασία για όλα αυτά που έχουν λεχθεί στην προεκλογική περίοδο. «Ευελπιστώ όπως ανταποκριθούν για το καλό της Γεροσκήπου», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα