Πέθανε o μοναδικός επιζών του ΝΟΡΑΤΛΑΣ-Συγκλονιστική ιστορία

Έζησε από θαύμα. Την ώρα που φίλια πυρά πυροβολούσαν το ΝΟΡΑΤΛΑΣ, αυτός βρήκε τη ψυχική δύναμη να πηδήξει στο κενό, χωρίς αλεξίπτωτο. Ο λόγος για τον Θανάση Ζαφειρίου, ο οποίος "έσβησε" σήμερα, αφήνοντας πίσω του ένα κομμάτι ιστορίας.

Ο Κυριάκος Κυριακίδης έχει μεταφέρει τη διήγηση του Θανάση Ζαφειρίου από εκείνη τη δραματική νύχτα για την ιστοσελίδα “Κύπρος Αναδρομές και Γεγονότα”:

«Οι χειριστές ήταν νεκροί και το αεροπλάνο ακυβέρνητο δεχόταν πυρά. Είχαν πάρει φωτιά τα κασόνια με τις χειροβομβίδες δίπλα μου και ένιωθα να καίγομαι. Κοίταξα για αλεξίπτωτο αλλά δε βρήκα πουθενά.

Άνοιξα την πόρτα του αεροσκάφους και πήδηξα στο κενό».

Μερικά μόλις δευτερόλεπτα μετά, το ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος, στο οποίο επέβαινε ο 20χρονος τότε ΛΟΚατζής Θανάσης Ζαφειρίου κατέπεσε και τυλίχτηκε στις φλόγες, παρασύροντας στον θάνατο όλους τους υπόλοιπους επιβάτες, 32 στρατιώτες και πλήρωμα.

Οι γονείς του έκαναν κηδεία και τα εννιάμερα, ενώ ο ίδιος ήταν εν ζωή, είχε πει.

Συγκλονισμό προκαλούν και τα όσα ακολούθησαν. «Από το σοκ ο πατέρας μου υπέστη καρδιακή προσβολή και μερικούς μήνες μετά πέθανε», είχε δηλώσει ο Καταδρομέας, που βρέθηκε 24 ώρες μετά το σωτήριο άλμα του βαριά τραυματισμένος σε ένα χωράφι δίπλα από το αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

Γλίτωσε από θαύμα

Το πώς κατάφερε να επιζήσει από την πτώση είναι εκπληκτικό, αν αναλογιστεί κανείς, ότι έπεσε από ύψος 75 μέτρων. Ο Θανάσης Ζαφειρίου επέζησε από θαύμα...

Κηδεία με τιμές ήρωα

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα militaire που δημοσιεύει τις πληροφορίες, ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, με το που άκουσε την είδηση θανάτου του Ζαφειρίου επικοινώνησε αμέσως με τον Α/ΓΕΣ και διέταξε να αποδοθούν όλες οι προβλεπόμενες τιμές ήρωα.

Δείτε στο βίντεο ένα σπάνιο υλικό από τα όσα ο ίδιος ο Ζαφειρίου είχε διηγηθεί για το περιστατικό τη μαύρη εκείνη μέρα του 1974.

Δείτε επίσης εδώ φωτορεπορτάζ από την πρώτη μέρα εκσκαφής του χώρου του Τύμβου Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα