Κόντρα για μονοασφαλιστικό ή πολυασφαλιστικό ΓεΣΥ;

Συνεχίζεται η διαμάχη ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, σχετικά με την καταλληλότητα ή μη του μονασφαλιστικού συστήματος στο Γενικό Σχέδιο Υγείας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο Βάσος Οικονόμου, Πρόεδρος Επιτροπής Δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), ανέφερε ότι «εμείς ως γιατροί θα προσφέρουμε την ιατρική μας εμπειρογνωμοσύνη και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε με το δικό μας μερίδιο ευθύνης. Εμάς δεν μας αφορά ο όρος “πολυασφαλιστικό” ή “μονοασφαλιστικό”, αλλά να μπει

μια τάξη στον τομέα της υγείας, να εξυπηρετείται ο μη έχων συνάνθρωπός μας, να εξαφανιστούν οι λίστες αναμονής και να σταματήσουμε να χάνουμε ανθρώπινες ζωές μέσα στα νοσηλευτήρια».

Επιπλέον, τόνισε ότι τα μέλη του Συλλόγου, ως γιατροί «δεν έπρεπε να ανακατευθούμε σε οτιδήποτε ξεφεύγει από τον ιατρικό μας ρόλο. Οι εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται ότι ανέθεσαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2013 να κάνει μια μελέτη, η οποία κατέληξε ότι για την παρούσα κατάσταση της μικρής και ταλαίπωρης κυπριακής κοινωνίας, το πιο συμφέρον είναι το μονοασφαλιστικό».

Τέλος, τόνισε ότι ως γιατροί δεν επιθυμούν να μπουν στη συζήτηση για το ποιο από όλα είναι το καλύτερο σύστημα, «αλλά να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό σύστημα, με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Τα κόμματα θα πρέπει να μονοιάσουν στο θέμα της Υγείας».

Από την πλευρά του ο Γενικός διευθυντής Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), επιχείρησε να εξηγήσει με απλά λόγια τι εστί μονοασφαλιστικό και τι πολυασφαλιστικό σύστημα, την ώρα που η ΟΕΒ τοποθετείται σταθερά υπέρ του πολυασφαλιστικού.

«Το μονοασφαλιστικό σημαίνει ότι υπάρχει ένας και μόνο ασφαλιστικός φορέας, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για όλες τις απαιτήσεις και όλες τις συναλλαγές όσων θα έχουν πρόσβαση στο ΓεΣΥ, έναντι του γιατρού τους, του νοσηλευτηρίου, του φαρμακοποιού τους και γενικώς οποιουδήποτε παρέχει υπηρεσίες υγείας.

Αντί να λειτουργούν, όπως συμβαίνει σήμερα, περίπου 30 ασφαλιστικοί φορείς, θα λειτουργεί ένας, ο οποίος θα είναι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ)», είπε.

Όπως υπογράμμισε, όλοι θα πληρώνουν στον ΟΑΥ, ως το κεντρικό ταμείο που θα μαζεύονται όλες οι εισφορές, ενώ με αυτό τον τρόπο, κανείς δεν θα πληρώνει σε εταιρίες ώστε να τις αξιοποιήσει ως ασφαλιστικό φορέα. Το ποσό το οποίο θα πληρώνει κάποιος για να ασφαλιστεί, θα κριθεί από τα ποσοστά τα οποία θα ορίσει ο νόμος ως ποσοστά εισφορών επί των εισοδημάτων μας.

«Ένα από τα φόβητρα για το πολυασφαλιστικό είναι ότι οι πολίτες δε θα έχουν πρόσβαση σε αυτό χωρίς τη σχετική δαπάνη. Ουδέν αναληθέστερον. Όλοι θα έχουν πρόσβαση στον ασφαλιστικό φορέα της επιλογής τους και θα απαγορεύεται στις ασφαλιστικές εταιρίες να αρνηθούν ασφάλιση σε οποιονδήποτε έχει μακροχρόνιες παθήσεις. Θα είναι υποχρεωμένες να ασφαλίζουν όλους ασχέτως ηλικίας και χωρίς επιπρόσθετη δαπάνη για αυτά που θα καλύπτει ο νόμος ως παροχές υγείας του ΓεΣΥ», είπε.

Όπως ανέφερε, με τον Υπουργό Υγείας υπάρχει συμφωνία στην αναγκαιότητα δημιουργίας του ΓεΣΥ, αλλά διαφωνία στην ανάλυση.

«Ούτε για τον κ. Παμπορίδη το μονοασφαλιστικό είναι πανάκεια. Σε ανοιχτή συγκέντρωση της ΟΕΒ είχε πει “κύριοι, δεν προλαβαίνω να υλοποιήσω ΓεΣΥ με πολυασφαλιστική μορφή. Θα ξεκινήσουμε με μονοασφαλιστικό και σε τρία χρόνια θα αξιολογήσω την κατάσταση”».

Τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι χρειάζεται σχεδιασμός, διότι αν μείνουμε σε αυτό που είμαστε, θα βουλιάξουμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα