Ελλάδα: Στο κόκκινο το πολιτικό θερμόμετρο για τις άδειες

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα αναφορικά με τη διαδικασία δανειοδότησης των τεσσάρων καναλιών, η οποία έριξε αυλαία μετά από περισσότερες από 64 ώρες συνεχών και αδιάκοπων διαδικασιών, ανεβάζοντας έτσι το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης στο κόκκινο.

Την ίδια ώρα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα το

οποίο στέλνεται προς πάσα κατεύθυνση, ότι δηλαδή η ανομία και η ασυδοσία σταματούν, και όλοι είναι ίσοι πλέον απέναντι στον νόμο.

«Μετά από 27 χρόνια ασυδοσίας, μπαίνουν κανόνες. Και αυτό δεν αφορά τον Υπουργό Επικρατείας, αλλά όσους θέλουν να διαχειριστούν δημόσιες συχνότητες», τόνισε ο κ. Τσίπρας» και δεσμεύτηκε ότι τα 2/3 ως το τέλος του 2016, και το 1/3 ως το τέλος του 2017, από τα 246 εκατ. για τις τηλεοπτικές άδειες, θα διατεθούν σε έκτακτες δράσεις στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Επιπλέον, έκανε λόγο για απροσδόκητα υψηλό τίμημα και έστειλε εκ νέου το μήνυμα προς όλους, ότι δεν θα παίρνουν έργα με κόλπα, αλλά παντού θα υπάρχουν κανόνες και αδιάβλητοι κανονισμοί.

«Αντλήσαμε όσα προβλέπει το πρώτο μνημόνιο»

Την ικανοποίηση του για την είσπραξη των 246 εκατ. ευρώ από τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής, N. Βούτσης. Όπως δήλωσε, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού είναι μία δικαίωση όσων έδωσαν την πολιτική μάχη για τη νομιμότητα στο τηλεοπτικό τοπίο και την αποκόμιση εσόδων για το δημόσιο και υπογράμμισε ότι το τελικό συνολικό όφελος τεκμηριώνει ότι υπήρχε συγκροτημένο «μπλοκ» των οκτώ που μέχρι τώρα κυριαρχούσαν στην ελληνική ιδιωτική τηλεόραση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής μάλιστα υπενθύμισε πως ακόμα και οι δανειστές είχαν υπολογίσει ήδη από το πρώτο μνημόνιο, περίπου 200- 300 εκατομμύρια ευρώ ως έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες, ωστόσο, όπως είπε, οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν προχώρησαν τη διαδικασία.

Μήνυμα και από την Κομισιόν

Σχόλιο για τη διαδικασία της δανειοδότησης έκανε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε ότι δεν υπάρχει εναρμονισμένη νομοθεσία σε επίπεδο ΕΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης προς τον Τύπο, για το αποτέλεσμα της διαδικασίας χορήγησης τηλεοπτικών αδειών στην Ελλάδα, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι ελεύθερα να επιλέξουν και να εφαρμόσουν το καθεστώς αδειοδότησης, σύμφωνα με τις εγχώριες απαιτήσεις και τις κοινοτικές αρχές που ορίζουν οι συνθήκες.

Καταλήγοντας, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της το αποτέλεσμα της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι είναι μία διαδικασία η οποία φέρνει επιπλέον έσοδα στο κράτος, κάτι το οποίο είναι θετικό.

«Πανηγυρίζουν τον ορισμό της διαπλοκής»

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση, μόνο θετικά δεν υποδέχτηκε το θέμα των αδειών.

Ο Εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «πανηγυρίζει σήμερα τον ορισμό της διαπλοκής», εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στην κυβέρνηση Τσίπρα, λέγοντας ότι αυτή «επέλεξε τον δρόμο της αυθαιρεσίας, τόσο με τον περιορισμένο αριθμό αδειών όσο και με την αφαίρεση της αρμοδιότητας του ΕΣΡ».

Ακολούθως έθεσε μία σειρά ερωτημάτων, όπως γιατί η κυβέρνηση κατασκευάζει ολιγοπώλιο καναλιών και ακρωτηριάζει την πολυφωνία, πόσα θα χαθούν από το κλείσιμο καναλιών που ήδη λειτουργούν, πώς αισθάνονται οι κύριοι Τσίπρας, Παππάς και Γεροβασίλη τώρα, καθώς σε 90 ημέρες θα πέσει μαύρο σε κανάλια και θα βρεθούν στον δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενοι, τι λέει τώρα ο κ. Καμμένος που δήλωνε «με τα μαύρα λεφτά στα sites και τις ψευδείς αναρτήσεις, ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πάρει άδεια;». Τώρα τι θα κάνει, θα παραιτηθεί; Η ΝΔ αγωνίστηκε για το ασυμβίβαστο εργολάβων - προμηθευτών και ιδιοκτητών καναλιών και τον αγώνα αυτόν δεν τον εγκαταλείπει, θα τον συνεχίσει υπέρ του δημοσίου συμφέροντος κ.α.

Μέσω Βενεζουέλας η διαδικασία

Το Ποτάμι, αντιδρώντας στο θέμα των αδειών, τόνισε ότι αν η κυβέρνηση είχε μελετήσει την πρόταση του κόμματος για τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό αδειών υπό την εποπτεία του ΕΣΥ, η συνταγματική τάξη δε θα είχε παραβιαστεί, το δημόσιο θα είχε εισπράξει συνολικά περισσότερα λεφτά, ο ανταγωνισμός θα ήταν μεγαλύτερος, ο πλουραλισμός θα ήταν μεγαλύτερος, οι εργαζόμενοι θα ήταν περισσότεροι, η δυνατότητα ελέγχου της ενημέρωσης από την εκάστοτε κυβέρνηση θα ήταν μικρότερη, ενώ θα είχαν αποκλειστεί από τη διαδικασία επιχειρήσεις που εξαρτώνται άμεσα από κρατικό χρήμα (εργολάβοι και προμηθευτές του δημοσίου).

«Η κυβέρνηση όμως επέμεινε στην αρχική της λάθος εκτίμηση - ότι το φάσμα χωράει μόνο 4 άδειες! - και πάνω σε αυτό οικοδόμησε μια παράλογη διαδικασία», ανέφερε.

Λίγες οι τέσσερις άδειες

«Ή οι 4 άδειες είναι πολύ λίγες ή κάποιοι προσδοκούν να αξιοποιήσουν την άδεια για αλλότριους σκοπούς», τονίζει σε σχόλιό του το ΠΑΣΟΚ για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, επισημαίνοντας ότι ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει σήμερα που εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι πληρώνουν το μάρμαρο των κυβερνητικών επιλογών.

«Η διαγωνιστική διαδικασία, δεν αναιρεί τα μεγάλα προβλήματα που ανακύπτουν από τις κυβερνητικές επιλογές» συμπληρώνει την ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη και υπογραμμίζει το ολιγοπώλιο στην ενημέρωση με τον αυθαίρετο αριθμό των 4 αδειών, καθώς και τα σοβαρά ζητήματα διαφάνειας, νομιμότητας και αξιοπιστίας, με την παράκαμψη του ΕΣΡ ως ανεξάρτητης αρχής που είχε η διαδικασία.

Δεν εξασφαλίζεται το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση

Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, αναφέρει ότι τα τηλεοπτικά κανάλια, με τους ίδιους και ορισμένους νέους επιχειρηματικούς παράγοντες, «δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν ούτε το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία ούτε τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, οι οποίοι θα συνεχίζουν να δέχονται το μεγαλύτερο χτύπημα, ενώ οι μεγαλομέτοχοι θα τη βγάλουν καθαρή».

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παίζοντας τον ρόλο του "τροχονόμου" παλιών και νέων επιχειρηματικών συμφερόντων επεδίωξε να ξαναμοιράσει την πίτα των καναλιών και να διαμορφώσει ένα φιλικό γι' αυτήν τηλεοπτικό περιβάλλον, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο επικοινωνιακός αντιπερισπασμός που έστησε, δε μπορεί να κρύψει τη λαϊκή αγανάκτηση από την εκτόξευση των φόρων, το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, που δεν πρόκειται να καταργηθούν επειδή στα κρατικά ταμεία θα μπει το τίμημα των τηλεοπτικών αδειών» προσθέτει η ανακοίνωση.

«Συμφωνούμε, αλλά όχι πλήρως…»

«Συμφωνούμε στη διαφάνεια του τηλεοπτικού τοπίου, διαφωνούμε στον σχεδιασμό της κυβέρνησης» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, με αφορμή την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις 4 πανελλαδικές άδειες.

Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Παρασκευής, αναφέρθηκε στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται με το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, λέγοντας: «Συμφωνούμε στη διαφάνεια του τηλεοπτικού τοπίου, διαφωνούμε στον σχεδιασμό της κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι έπρεπε «στα επιχειρηματικά σχήματα να μπορούν να συμμετέχουν εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικοί οργανισμοί και η εκκλησία».

Keywords
Τυχαία Θέματα