ΠΑΣΣΠ: Προβληματισμοί για τη μεταρρύθμιση της υγείας

Σοβαρότατες ανησυχίες και προβληματισμούς για την πορεία και τελική έκβαση των, μέχρι χθες, προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων στο χώρο της υγείας, εκφράζει η Παγκύπρια Συμμαχία Σπανίων Παθήσεων (ΠΣΣΠ) με αφορμή την κατάρτιση των θέσεών της για τα νομοσχέδια με τίτλους «Νόμος που Προνοεί για την Ίδρυση Οργανισμών Γενικών Νοσοκομείων» και «Ο περί Γενικού Συστήματος Υγείας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014» και εν όψει της παραίτησης του Υπουργού Υγείας, Φίλιππου Πατσαλή.

Σε σχετική ανακοίνωση, η ΠΣΣΠ αναφέρει ότι τα σπάνια νοσήματα αφορούν μια πολύ ιδιαίτερη και ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού, επηρεάζοντας

50.000 – 60.000 συμπατριώτες μας και οι παθήσεις είναι χρόνιες, εκφυλιστικές, επώδυνες και κατά 80% γενετικής προέλευσης που καταλήγουν σε διάφορα επίπεδα απώλειας αυτονομίας και αναπηρίας.

Η Παγκύπρια Συμμαχία αναφέρει ότι έχει επανειλημμένα εκφράσει την αναγκαιότητα για μια βαθιά και ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας στην Κύπρο, αφού θεωρεί ότι το υφιστάμενο σύστημα νοσεί και έχει ξεπεράσει τα όρια του εδώ και χρόνια.

Επισημαίνει δε ότι η Κύπρος είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ, αλλά η υλοποίηση και εφαρμογή των ευρωπαϊκών πολιτικών και οδηγιών που μεταφράζονται σε εθνικές νομοθεσίες δεν είναι εφικτή αφού απουσιάζουν οι απαραίτητες υποδομές και προϋποθέσεις.

Η ΠΣΣΠ δηλώνει ότι αναζητεί απαντήσεις γιατί από την ημέρα της παραίτησης του Υπουργού Υγείας κανένας δεν έχει θέσει τις λέξεις ”υγεία” και μεταρρύθμιση στις διάφορες συζητήσεις και συνομιλίες που πραγματοποιούνται.

Αφήνει ερωτήματα για τους λόγους παραίτησης του Υπουργού, ποια είναι τα συμφέροντα και ποιων είναι τα συμφέροντα που θίγονται και καλύπτονται και ζητεί να γράφονται άρθρα για τις ουρές, τις ταλαιπωρίες, τις ανισότητες κτλ. “Αλλά πάνω από όλα, που είναι οι ασθενείς και οι χρόνιοι πάσχοντες; Θα έπρεπε να είμαστε όλοι όσοι εκπροσωπούμε συνδέσμους ασθενών, έξω από τα κεντρικά γραφεία των πολιτικών κομμάτων, έξω από την Βουλή των Αντιπροσώπων, και κυρίως έξω από το Προεδρικό απαιτώντας απαντήσεις και εξηγήσεις”.

Η ΠΣΣΠ ζητεί απαντήσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διερωτάται καταλήγοντας μήπως προωθείται η αφαίρεση της μεταρρύθμισης στο χώρο της υγείας ως μνημονιακή υποχρέωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα