ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ: Aπαράδεκτη η συππεριφορά πιστωτικών ιδρυμάτων

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ) καλεί όλους τους αρμοδίους να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να σταματήσει η “απαράδεκτη” συμπεριφορά των Α.Π.Ι. (Αδειούχων Πιστωτικών Ιδρυμάτων) προς τους δανειολήπτες και να διασφαλίσουν, με κάθε τρόπο, την ουσιαστική και πλήρη συμμόρφωσή, με την Οδηγία και τον Κώδικα.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος προειδοποιεί ότι σε περίπτωση, που συνεχιστεί η ίδια συμπεριφορά, θα μελετήσει τρόπους αντιδράσεως, με σχετικές νομικές διαδικασίες, εναντίον όλων όσων

μετέρχονται τέτοιας συμπεριφοράς ή συμμετέχουν σ’ αυτήν.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ καταγγέλλει πως τα Α.Π.Ι. καθυστερούν την αναδιάρθρωση των δανείων, με αποτέλεσμα να χρεώνονται αυθαίρετοι τόκοι και άλλες υπερχρεώσεις, αυξάνοντας δραματικά το οφειλόμενο ποσό.

Στο τέλος, ο δανειολήπτης παραπέμπεται στο τμήμα ανάκτησης χρεών, οπότε η αναδιάρθρωση που έπρεπε να ήταν ο σκοπός, ματαιώνεται και η υπόθεση καταλήγει στα Δικαστήρια.

Επίσης, ο Σύνδεσμος αναφέρει πως δέχεται παράπονα για το ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι δεν δέχονται να εξετάσουν καν τις εισηγήσεις των δανειοληπτών, αφού θέτουν όρους και προϋποθέσεις, για να αξιολογήσουν όλο το φάσμα των διαθέσιμων επιλογών αναδιάρθρωσης, να μπουν πρόσθετες εξασφαλίσεις ή υψηλότερο επιτόκιο ή αποδοχή του δικού τους υπολοίπου, που περιλαμβάνει διαφόρων ειδών υπερχρεώσεις, έστω και αν οι υφιστάμενες εξασφαλίσεις υπερκαλύπτουν το οφειλόμενο ποσό.

“Σε αιτήματα για αναδιάρθρωση λογαριασμών δανείων σε ξένο νόμισμα, τα Α.Π.Ι., εισηγούνται καταπιεστικές λύσεις, που είναι εις βάρος των δανειοληπτών, αναφέροντας τους ότι οι υποθέσεις που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό υπέρ των δανειοληπτών για δάνεια σε ξένο νόμισμα, δεν τυγχάνουν εφαρμογής στην Κύπρο”, προσθέτει.

Ο Σύνδεσμος καλεί τους δανειολήπτες που έχουν δάνεια σε ξένο νόμισμα, να συμβουλευτούν τους δικηγόρους τους για τα δικαιώματα τους έναντι των Α.Π.Ι., αφού όπως συμβαίνει και με τα αξιόγραφα, έτσι και αυτές τις περιπτώσεις, που τα δάνεια πωλήθηκαν με αμέλεια κατά την παροχή συμβουλής, με απάτη, δόλο και ψευδείς παραστάσεις, είναι αδικήματα των οποίων το αγώγιμο δικαίωμα παραγράφεται εντός 3 χρόνων από την ημερομηνία, που ο δανειολήπτης διαπιστώνει την απάτη.

“Τα Συνεργατικά”, επισημαίνει, “αντί να απαντήσουν σε αιτήματα δανειοληπτών για αναδιάρθρωση συγκεκριμένου δανείου, προτείνουν την συνομολόγηση νέας συμφωνίας δανείου, προσφέροντας μεγαλύτερο ποσό από αυτό που πράγματι οφείλεται. Προτείνουν μάλιστα για τα πρώτα 1 – 2 χρόνια, την καταβολή μόνο των τόκων και στη συνέχεια ζητούν την πληρωμή υπέρογκων ποσών, αδιαφορώντας για τις οικονομικές δυνατότητες των δανειοληπτών”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα