Οζερσάι: Ενεργοποιηθείτε για το φυσικό αέριο

Οι Ευρωεκλογές, το περιουσιακό ζήτημα μέσα από μια προσωπική ιστορία, οι δηλώσεις Οζερσάι στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης για το φυσικό αέριο, τα αίτια των πολλών ατυχημάτων στα κατεχόμενα με βαρέα φορτηγά, αλλά και θέματα οικονομίας, είναι τα κυριότερα θέματα στον τ/κ Τύπο σήμερα.



Η «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «80.000 ανησυχίες στο νότο» γράφει ότι η κάθοδος του κινήματος «Γιασεμί» με έξι υποψηφίους Τουρκοκύπριους έχει προκαλέσει ανησυχία σε κάποιους στο «νότο», εφ' όσον υπάρχει η δυνατότητα σε 80.000 Τ/κ να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου που έχουν στις Ευρωεκλογές.

Αλλού γράφει ότι άνδρας Συριακής καταγωγής που είχε συμμετάσχει σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για την επιχείρηση του τουρκικού στρατού στο Αφρίν, συνελήφθη στα κατεχόμενα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μιλώντας σε σύνοδο του ΟΙΔ στο Αμπου Ντάμπι, ο Κουντρέτ Οζερσάι τους κάλεσε να προβούν σε ενέργειες όσον αφορά το θέμα του φυσικού αερίου.

Η «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Ενεργοποιηθείτε για το φυσικό αέριο» αναφέρεται στις επαφές Οζερσάι στο Αμπου Ντάμπι στο πλαίσιο συνόδου των ΥΠΕΞ του ΟΙΔ, όπου απηύθυνε ομιλία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ψευδοκράτος συμμετέχει στην μεγαλύτερη τουριστική έκθεση, εκείνη στο Βερολίνο, με στόχο να παρουσιάσει έναν ανανεωμένο προφίλ στο γερμανικό κοινό. Αλλού αναφέρει ότι ο σύνδεσμος κτηματομεσιτών ζητεί να εγκριθεί το «νομοσχέδιο» για την κατοχύρωση του επαγγέλματος ώστε να σταματήσουν όσοι θέλουν να επενδύσουν στην αγορά γης να τυγχάνουν εκμετάλλευσης.

Η «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη ούτε στο βορρά ούτε στο νότο» αναφέρεται στην ιστορία του Χαλέτ Γιλντιρίμ που δεν μπόρεσε να πάρει την αντίστοιχη περιουσία στο «βορρά» με αυτή που άφησε στο «νότο» προσφεύγοντας στα «δικαστήρια», ενώ στα δικαστήρια της Δημοκρατίας προσέφυγε διεκδικώντας την περιουσία του στις ελεύθερες περιοχές, απ’ όπου έλαβε αρνητική απάντηση για να προσφύγει τελικά και στο ΕΔΑΔ, αλλά και από εκεί η απάντηση ήταν αρνητική. Αλλού γράφει ότι αποκρυπτογραφείται το DNA του παπουτσόσυκου στην Κύπρο, το οποίο θα διασώσει το είδος και θα καλλιεργείται η σωστή σπορά από τους εσπεριδοκαλλιεργητές. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί δηλώσεις του Κανί Κανόλ, συμπροέδρου της Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό που εξηγεί ότι τα έργα Ε/κ που θα παραδοθούν είναι 218 και τη διαδικασία για το πώς θα γίνει η παράδοση αυτών και του αρχείου του ΡΙΚ.

Η «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Tρόμος βαρέων οχημάτων στους δρόμους» γράφει ότι το «επιμελητήριο» μηχανολόγων που μελέτησε για 2,5 χρόνια τα δυστυχήματα με τα φορτηγά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εξετάσεις και ο έλεγχος των οχημάτων είναι χαμηλού επιπέδου και δεν γίνονται έλεγχοι ούτε καν στα φρένα. Αλλού για ακόμη μια φορά θίγει την μόλυνση του περιβάλλοντος με την αλόγιστη ρύπανση από σκουπίδια που πετάνε οι πολίτες και φιλοξενεί δηλώσεις ειδικών για τις επιπτώσεις και τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι υπάρχει μείωση 4,38% στο εμπόριο δια μέσου της πράσινης γραμμής.

Η «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Μειώθηκε η οικονομική συνεισφορά της Τουρκίας» αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας για την τ/κ οικονομία και την διαπίστωση ότι το μεγαλύτερο σοκ μετά το 2001, η τ/κ οικονομία το πέρασε το 2018. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει δηλώσεις του προέδρου του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου, Τουργκάι Ντενίζ πως χαρακτηρίζει τον συνδικαλισμό «κακό παράδειγμα» και αναφέρει ότι οι εργοδότες δεν θέλουν να έρχονται αντιμέτωποι με αυτό το κακό παράδειγμα στους χώρους εργασίας τους. Αλλού δημοσιεύει δηλώσεις του οικονομολόγου που έκανε την έρευνα για την ποιότητα ζωής και το βιοτικό επίπεδο, Ερντάλ Γκιουράι, που προβλέπει ότι 2019 θα είναι πιο δύσκολη χρονιά από το 2018 για τους Τ/κ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα