Η Γαλάζια Πατρίδα επηρεάζει πτήσεις των ΗΠΑ/ΗΒ από το «Ακρωτήρι»

Πλοία και μαχητικά F-16 αναμένεται να στείλει στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, στο πλαίσιο της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα», κίνηση που ερμηνεύεται ως απάντησή και επίδειξη ισχύος της ενεργειακής συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας, Ισραήλ, Αιγύπτου. Όπως αναφέρουν λογαριασμοί ειδικευμένοι σε θέματα ασφάλειας, η συγκεκριμένη παράνομη ενέργεια ενδέχεται να επηρεάσει και πτήσεις της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF) καθώς και της Βασιλικής Βρετανικής Royal Air

Force που εκτελεί πτήσεις από το Ακρωτήρι με τα 2 Typhoon FGR.4 εναντίων του Ντάες στο Baghuz.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό θα είναι μία από τις Ναυτικές Δυνάμεις της Ανατολικής Μεσογείου που θα εκτελεί συνεχείς περιπολίες για να διασφαλίζουν ότι οι παράνομες δραστηριότητες του Τουρκικού Πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας δεν θα διακόψουν την εμπορική ναυτιλία και τους διεθνείς ναυτικούς νόμους στην περιοχή κατά την διάρκεια της άσκησης Γαλάζια Πατρίδα.

#BREAKING: Tomorrow, #Turkey will send warships &will fly F-16s over Eastern #MediterraneanSea as show of force to #Greece, #Egypt, #Israel &#Cyprus before exercise Blue Homeland 2019. Their illegal activity will interrupt training mission of IAF's 100sq scheduled for tomorrow. pic.twitter.com/n2PQm3dpLg

— Babak Taghvaee (@BabakTaghvaee) March 3, 2019

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης είπε πως γίνονται συνεχώς ενέργειες για αναβάθμιση των στρατιωτικών σχέσεων Κύπρου-Γαλλίας. «Η Γαλλία είναι σύμμαχός μας, και στα πλαίσια αυτά κάνουμε συνεχώς ενέργειες για αναβάθμιση των στρατιωτικών σχέσεών μας, δήλωσε ο ΥΠΑΜ, ερωτηθείς για το γαλλικό ενδιαφέρον κατασκευή ναυστάθμου στη ναυτική βάση στο Μαρί, εκσυγχρονισμό της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, και σε επικείμενη υπογραφή μεγάλης αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Λευκωσίας και Παρισιού.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο (11:17), ο Δρ Κωσνταντίνος Φίλης αναφορικά με την σημασία της ανακάλυψης του κοιτάσματος Γλαύκος στην ΑΟΖ από την ΕXxonMobil είπε πως η παρουσία των Αμερικανών θα είναι πιο έντονη στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ γίνονται πιο επιλεκτικές στις παρεμβάσεις τους ανά τον κόσμο. «Έχουν τάσεις αποχωρητισμού ήδη από την Κυβέρνηση Ομπάμα στην Μέση Ανατολή αλλά στην περιοχή οι ΗΠΑ όχι μόνο θα παραμείνουν αλλά θα ενισχύσουν την παρουσία τους», σημείωσε.

Οι Γάλλοι, συνέχισε ο κ. Φίλης, απ’ ότι φαίνεται θέλουν να ενεργοποιήσουν μια ανώτερη συμφωνία του 2005 μεταξύ του Τάσου-Παοαδόπουλου και του Ζάκ Ζιράκ για στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας. «Αυτό είναι προφανές ότι δημιουργεί μια θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά δεν σημαίνει ότι μπορεί κανείς να εφησυχάσει», επεσήμανε

Κληθείς να σχολιάσει τις απειλές της Τουρκίας για γεώτρηση εντός της ΑΟΖ είπε: «Το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι κρίσιμο. Έχουμε ακούσει την Τουρκία να απειλεί θεούς και δαίμονες, κάτι που έχουμε συνηθίσει. Σε σχέση ωστόσο για την διάθεση που έχει εκδηλώσει για μεταφορά γεωτρύπανου είναι κάτι που εννοεί στα σοβαρά. Εκεί θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ-Ε.Ε για να προλάβουν μια τέτοια κατάσταση και όχι εφ' όσον έχουν δημιουργεί».

Ο κ. Φίλης είπε πως αν η Άγκυρα δεν στείλει το επόμενο διάστημα γεωτρύπανο στην ΑΟΖ σημαίνει πως οι ΗΠΑ-Ε.Ε έχουν καταφέρει να αναστείλουν αυτή την διαδικασία. «Αν όμως δούμε την Τουρκία να καταφέρνει κάτι τέτοιο, αυτό σημαίνει ότι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αρκούνται να εξασφαλίζουν τις δικές τους περιοχές και κλείνουν το μάτι και ανέχονται τα όσα συμβαίνουν σε άλλα σημαία της Κυπριακής ΑΟΖ με ό,τι αυτό συνεπάγεται», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα