ΟΠΕΚ: Η κυπριακή ασφάλεια στη νέα πολιτική ασφάλεια ΕΕ

Εν όψει των εξελίξεων που αφορούν τη νέα πολιτική ασφάλειας της ΕΕ και οι οποίες συμπίπτουν χρονικά με την κορύφωση της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, περιλαμβανομένης της πτυχής της ασφάλειας στη διεθνή διάσκεψη «Γενεύη 2», το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί επείγουσας σημασίας οι περιοδείες του Προέδρου να επικεντρωθούν σε συστηματικές προσωπικές επαφές στις πιο σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (κυρίως Παρίσι και Βερολίνο), προκειμένου να αξιοποιηθεί με

πληρότητα, η παρουσία της ΕΕ στη «Γενεύη ΙΙ» με όρους αξιοπιστίας και προσήλωσης στην κατάληξη σε συμφωνημένη λύση.

Θεωρεί, επίσης, ότι μια ευρωπαϊκή πρόταση – πλαίσιο, η οποία να «δένει» με το θέμα της ασφάλειας της Κύπρου που θα συζητηθεί στη «Γενεύη ΙΙ», είναι απολύτως συναφής με το περιεχόμενο και τους πανευρωπαϊκούς στόχους της Συνόδου Κορυφής της ερχόμενης Παρασκευής.

Για το ΔΣ του ΟΠΕΚ, μια σοβαρή πρόταση στα ζητήματα ασφάλειας μπορεί να διαλαμβάνει:

(α) Την απαλλαγή από τις αναχρονιστικές εγγυήσεις του ‘60 μέσω ενός συμφώνου φιλίας και συνεργασίας μεταξύ επανενωμένης ΚύπρουΕλλάδας – Τουρκίας, κάτω από την ομπρέλα της Ε.Ε.

(β) Την επίβλεψη της εφαρμογής μιας ενδεχόμενης συμφωνίας από τον ΟΗΕ και από την Ε.Ε. Όσον αφορά την τελευταία, η Επιτροπή μπορεί να αναλάβει την ευθύνη να επιβλέπει τη συμφωνία ειρήνευσης, ενώ το Συμβούλιο Υπουργών θα μπορεί να αναλάβει, μαζί με τον ΟΗΕ, την ευθύνη επίβλεψης της εφαρμογής της συμφωνίας.

(γ) Έλεγχο της διαδικασίας αφοπλισμού από τον ΟΗΕ, μαζί με δυνάμεις που θα αποτελούνται από αποσπάσματα χωρών-μελών της ΕΕ.

(δ) Ληξιπρόθεσμη παραμονή στην Κύπρο μικρών αποσπασμάτων, στο πρότυπο της υφιστάμενης ΕΛΔΥΚ και ΤΟΥΡΔΥΚ, με συμφωνημένη την υπαγωγή τους σε διεθνή (ΟΗΕ) ή/ και ευρωπαϊκό θεσμό διοίκησης, για περιορισμένο χρονικό ορίζοντα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα