Γιλντιρίμ:Δε συμφωνούμε να συζητηθεί μόνο ασφάλεια-εγγυήσεις

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, επιστρέφοντας από την Ελλάδα, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο και έκανε έναν απολογισμό της επίσκεψης και των συνομιλιών που είχε στην Αθήνα.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχουν ακόμη ‘ερωτηματικά’ για το εάν στη Γενεύη θα δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να κριθεί απαραίτητη η συμμετοχή

των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας.

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν μπορούν να λυθούν όλα τα ζητήματα σε τόσο μικρό διάστημα.

«Η αλήθεια είναι πως αμφιβάλλω αν στη σύνοδο, που θα γίνει στις 28 Ιουνίου, θα δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να χρειάζεται η συμμετοχή των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας ως εγγυήτριες χώρες. Και σε εκείνους υπάρχει και σε εμάς υπάρχει αυτό το ερωτηματικό. Οι ηγέτες στην Κύπρο πρέπει να έχουν συμφωνήσει σε συγκεκριμένα ζητήματα. Δεν υιοθετούμε την άποψη να συζητηθεί μόνο το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και τα υπόλοιπα να συζητηθούν ξεχωριστά. Η λύση θα είναι συνολική. Τα θέματα της διακυβέρνησης, το εδαφικό, το πληθυσμιακό, οι σχέσεις με την Ε.Ε. μετά την συνένωση, το θέμα των ελευθεριών, οι εγγυήσεις, πρέπει να συζητηθούν ως πακέτο και να υπάρξει λύση».

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρωθυπουργός αναρωτήθηκε «αν είναι δυνατόν να λυθούν όλα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα; Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο. Θα προσπαθήσουν. Κι εμείς θα παρακολουθούμε από κοντά τις διαβουλεύσεις. Στο μεταξύ ο δικός μας διάλογος με τον κ. πρωθυπουργό (Τσίπρα) θα συνεχιστεί. Θα καταβάλουμε τις απαραίτητες προσπάθειες για να συμβάλουμε στη λύση».

Στην ερώτηση για το αν πρόκειται να υπάρξει ‘κόκκινο τηλέφωνο’ μεταξύ των δύο πρωτευουσών Αθήνας-Άγκυρας για το Κυπριακό, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέφερε ότι θα υπάρξει ένας παρόμοιος μηχανισμός, ίσως να μην ονομαστεί έτσι, αλλά σε ανώτερο επίπεδο υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δύο χώρες και προσεγγίζουν την ιδέα ζεστά.

«Όταν θα υπάρχουν απροσδόκητες εξελίξεις –είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός- από τη μία όσο θα καταβάλλονται προσπάθειες επίλυσης των θεμάτων σε τεχνοκρατικό επίπεδο, από την άλλη και εμείς θα αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο για λύση. Επιθυμούμε αντί αυτά τα θέματα να συζητώνται ενώπιον όλων, να συζητώνται με πολιτική βούληση πριν δημιουργηθεί η κρίση».

Keywords
Τυχαία Θέματα