Ομοψυχία.. διαφωνίας στο Εθνικό Συμβούλιο

Δεύτερη ανάγνωση της διαφωνίας αλλά και της έλλειψης συνεννόησης που υπάρχει στο Εθνικό Συμβούλιο πραγματοποίησαν οι Αρχηγοί Κομμάτων σε παρεμβάσεις τους στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο. Στο επίκεντρο βρέθηκε τι άλλο, το τετραήμερο των συνομιλιών στο Μόντ Πελεράν και η μη συνοδεία του ΠτΔ.

Αβέρωφ: Υπάρχουν διαφωνίες στο πλαίσιο λύσης άρα δεν υπάρχουν συγκλίσεις

Για τη χρησιμότητα της ανταλλαγής απόψεων στο Εθνικό Συμβούλιο έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο κ. Νεοφύτου κληθείς να σχολιάσει τις διαφωνίες που εγέρθηκαν χθες στο Εθνικό Συμβούλιο,

ανέφερε ότι δεν θα βρεθούν συγκλίσεις, όταν υπάρχει διαφωνία στο πλαίσιο λύσης. Έφερε ως παράδειγμα διαφωνίας το ΔΗΚΟ που είναι ένα από τα τρία κόμματα που ενώ υποστηρίζει το πλαίσιο λύσης, καθημερινά φαίνεται ως το πιο αντιδραστικό.

«Ακούω καθημερινά ερωτήματα, σχετικά με τους Τούρκους στρατιώτες που θα φύγουν και με το πότε θα φύγουν έποικοι κτλ. Αυτοί όλοι που εγείρουν αυτά τα ερωτήματα, ας απαντήσουν στο απλό: Χωρίς λύση, πόσοι Τούρκοι στρατιώτες θα φύγουν;», αναρωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Σχετικά με τη χρησιμότητα των συνομιλιών στο Μόντ Πελεράν, ο Α. Νεοφύτου ανέφερε ότι «Οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων θα μπορούν αυτές τις μέρες που θα είναι στο Μόντ Πελεράν να διαπραγματευτούν 4 μέρες εκεί χωρίς άλλες υποχρεώσεις που έχουν όταν βρίσκονται στη χώρα».

Άντρος Κυπριανού: Είναι να διερωτάσαι για τα συμπεράσματα του καθενός

Το ίδιο θέμα, διαφορετικές αναγνώσεις. «Είναι να διερωτάται κανείς για το πώς εξάγονται διαφορετικά συμπεράσματα από τον καθένα από εμάς, για το ίδιο θέμα» ανέφερε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σχετικά με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών μετά το Εθνικό Συμβούλιο.

Αναφορικά με το θέμα χαρτών και το πάρε δώσε ο Άντρος Κυπριανού υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε κριτήρια μέχρι να φθάσουμε στο θέμα των χαρτών.

«Δεν θα γίνει πάρε δώσε. Το ξεκαθαρίσαμε ξανά χθες. Εγώ έκανα ερώτηση στον Πρόεδρο. Θα συζητηθεί εξαντλητικά το εδαφικό για μεγαλύτερη σύγκλιση», σημείωσε. «Αν υπάρξει χρόνος θα συζητηθούν και τα επόμενα κεφάλαια. Απέχουμε πολύ από το πάρε δώσε», επισήμανε ο κ. Κυπριανού.

Περδίκης: Ο ΠτΔ «πάσχει» από ετεροπροσδιορισμό

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης λαμβάνει αποφάσεις σύμφωνα με τις αποφάσεις του κατοχικού ηγέτη, επανέλαβε ο Γιώργος Περδίκης, αφού χαρακτήρισε τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ως πέρα για πέρα αποτυχημένη, όπου έγιναν, όπως σημείωσε, αποσπασματικές συζητήσεις με κατάληξη τη διαφωνία.

«Υπάρχει διαφορά αντίληψης και φιλοσοφίας στο Κυπριακό, η οποία επεκτάθηκε και στην Ελλάδα με την τοποθέτηση του ΚΚΕ. Δεν ξέρουμε ποιες είναι οι διαφωνίες του κάθε κόμματος στο Κυπριακό», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τη συνοδεία του ΠτΔ, ο ίδιος θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να τον συνοδεύσουν οι Αρχηγοί. «Έθεσε θέμα να τον συνοδεύσουμε επειδή έθεσε θέμα ο Ακιντζί να τον συνοδεύσουν οι Τ/κ ηγέτες. Από την στιγμή που είπε ο Ακιντζί ότι δεν θα πάρει ηγέτες, είπε το ίδιο και ο Αναστασιάδης» είπε ο Γ. Περδίκης.

Ετεροπροσδιορίζεται ο Πρόεδρος σύμφωνα με την ψυχολογία. «Εμείς υιοθετούμε την ανάλυση που κάνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ. Συζητούμε για μια συνομοσπονδία με επικάλυψη ομοσπονδίας».

ΕΔΕΚ: Καλά κάνει ο Πρόεδρος και δεν ανοίγει τα χαρτιά του

Καλά κάνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και δεν ανοίγει τα χαρτιά του υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

«Δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων. Αυτό που έγινε χθες ήταν μια ενημέρωση για τα όσα έλαβαν χώρα μέχρι στιγμής. Πραγματοποιήθηκε ελάχιστη πρόοδος. Τώρα επικεντρώνεται η προσπάθεια σε εδαφικό», επεσήμανε ο Μ.Σιζόπουλος.

«Επικεντρωθήκαμε στο κατά πόσο θα τον συνοδεύσουμε στην Ελβετία. Δεν άνοιξε τα χαρτιά του και πιστεύω πολύ καλά έκανε. Ούτε για το τι τακτική θα ακολουθήσει. Αυτός θα έχει την ευθύνη να αποφασίσει. Δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα υπάρξουν χάρτες στο τραπέζι», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.
«Δεν υπήρχε λόγος να συνοδεύσουν οι Πολιτικοί Αρχηγοί τον Πρόεδρο», είπε κλείνοντας.

Keywords
Τυχαία Θέματα