Ομέρ Τσελίκ: «Η Ελλάδα διέπραξε ασυγχώρητη ασέβεια»

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής εκτελεστικής επιτροπής του ΑΚΡ, αναφέρθηκε στο περιστατικό της Γαλατάσαραϊ, καταδεικνύοντας την Ελλάδα «υπόλογη» για τη συμπεριφορά της και την «απαίτησή» της για rapid test από όλους τους παίκτες της τουρκικής ποδοσφαιρικής ομάδας.

«Η Ελλάδα,

δυστυχώς, μετά τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον πρόεδρό μας… ο Μητσοτάκης είπε πως ‘εκτιμώ ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι πιο ήσυχο’. Αλλά το πρώτο τους βήμα ήταν αρνητικό. Αντίθετα με τη συμφωνία των Αθηνών του 1989, παρόλο που δεν πρέπει να πραγματοποιείται στρατιωτική άσκηση κατά την τουριστική περίοδο μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου, πραγματοποίησαν μια τέτοια άσκηση. Ως απάντηση, η Τουρκία φυσικά και εξέδωσε Navtex.

Τώρα, αυτό που έγινε είναι ότι η ομάδα του Ολυμπιακού κάλεσε τη Γαλατάσαραϊ σε φιλικό αγώνα. Όλο το τεχνικό προσωπικό και όλοι οι παίκτες μας είχαν τα τεστ. Ήθελαν κάποιοι από αυτούς να κάνουν εκεί ένα rapid τεστ. Και πάλι υπήρξε θετική ανταπόκριση, αλλά, όταν το τεστ, που ισχύει σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια, δεν έγινε αποδεκτό και όταν η συμπεριφορά άλλαξε και ζητήθηκε να υποβληθούν όλοι σε rapid τεστ, τότε αυτή η συμπεριφορά κρίθηκε απαράδεκτη. Αυτό δεν δείχνει καλή πρόθεση. Διότι και η ομάδα και το τεχνικό προσωπικό είχαν τα τεστ, σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια. Όλοι είχαν πιστοποιητικό ότι είναι αρνητικοί. Επομένως, αυτό που έγινε εδώ δεν είναι καθόλου συμβατό ούτε με το αθλητικό πνεύμα ούτε και με την καλή πρόθεση.

Η Γαλατάσαραϊ, συνεπώς, πήρε τη σωστή απόφαση και αποχώρησε. Τώρα, καλείτε κάποιον σε φιλικό αγώνα και μετά συμπεριφέρεστε με αγενή, απάνθρωπο, αντιαθλητικό τρόπο. Μακάρι να μην το είχαν κάνει.

Ο Έλληνας πρέσβης κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και του εκφράστηκε η διαμαρτυρία μας. Το σημειώσαμε και αυτό. Φυσικά, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα σημειωθεί παρόμοιο περιστατικό στο μέλλον σχετικά με την είσοδο των ομάδων μας στην Ελλάδα. Θέλουμε να λάβουμε συγκεκριμένα εγγυήσεις. Εκτός αυτού, φυσικά και θα γίνουν, οπωσδήποτε, οι απαραίτητες κινήσεις. Η Γαλατάσαραϊ δεν έχει υποστεί καμία ζημία. Ζημία υπέστη η ελληνική πλευρά και ο Ολυμπιακός. Έχουν διαπράξει μία ασυγχώρητη ασέβεια και την έχουν διαπράξει στον αθλητισμό. Έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα  μέχρι τώρα και θα παρακολουθούμε το ζήτημα».

Διαβάστε επίσης: Απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελλάδα της τουρκικής ομάδας Γαλατασαράι

Keywords
Τυχαία Θέματα