«Το τέλος ενός ταξιδιού, η αρχή ενός άλλου»

Με το θέμα «Το τέλος ενός ταξιδιού, η αρχή ενός άλλου» καταπιάστηκε η τελευταία εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» που πραγματοποιείται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Οι άριστοι/ες απόφοιτοι/ες διαφόρων Σχολών του Πανεπιστημίου Κύπρου, συζήτησαν για τα όνειρα, τις ευκαιρίες, τις προσδοκίες και τις φιλοδοξίες τους, μετά το πέρας των σπουδών τους και τη συμμετοχή τους στις Τελετές

Αποφοίτησης.

Για τις υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις και το ήθος που επέδειξαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, διακρίθηκαν οι Ανδρέας Τσουλούπας, Τμήμα Πληροφορικής, Σχολή Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, ο οποίος εξασφάλισε το βραβείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ύψους Є14,000 και το οποίο μοιράστηκε εξ ημισείας με την Χρυσταλλένη Τρύφωνος, Τμήμα Αγγλικών Σπουδών, Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, λόγω του ίδιου συνολικού σταθμικού όρου που εξασφάλισαν, και  Γεώργιος Πιντιρίσιης, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης,  ο οποίος εξασφάλισε το 2ο βραβείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ύψους Є5,000. Κατά τις Τελετές Αποφοίτησης βραβεύθηκαν επίσης τρεις φοιτητές/τριες από τους Ευεργέτες του Ιδρύματος, που συμβάλλουν οικονομικά στην ανέγερση κτηριακών εγκαταστάσεων στην Πανεπιστημιούπολη.

Ο Μιχάλης Κονναρής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής, πήρε το Βραβείο «Στέλιου Ιωάννου», ύψους Є3,000, η Λετίτσια Μούσα, Τμήμα Επιστημών Αγωγής, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής, εξασφάλισε  το Βραβείο «Ντίνου Λεβέντη», επίσης ύψους Є3,000, ενώ το Βραβείο «Νίκου Κ. Σιακόλα», ύψους Є3,000 απονεμήθηκε στην Διαμάντω Κασάπη, αριστούχα απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής. Στην εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» συμμετείχε και ο άριστος απόφοιτος της περυσινής ακαδημαϊκής χρονιάς, Ηρόδοτος Ηροδότου, Τμήμα Φυσικής, Σχολή Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, ο οποίος είχε λάβει τότε το πρώτο Βραβείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ύψους Є10,000.

Σε ερώτηση πως βλέπει την τεχνολογία να αναπτύσσεται παράλληλα με την κοινωνική ζωή, ως απόφοιτος της Πληροφορικής, ο Ανδρέας Τσουλούπας, ο οποίος μεταβαίνει σύντομα για μεταπτυχιακό στη Ζυρίχη της Ελβετίας, ανέφερε ότι η ζωή μας έχει γίνει ευκολότερη με τη χρήση της τεχνολογίας, καθώς έχει βελτιώσει και το βιοτικό μας επίπεδο. Ο Γεώργιος Πιντιρίσιης ανέπτυξε το σημαντικό πυλώνα στον τομέα των οικονομικών της Κύπρου και του διεθνούς χώρου. Βελτιώθηκαν, σημείωσε, πολλά μετά την οικονομική κρίση, αλλά χρειάζονται άλλα τόσα, ώστε να διασφαλιστούν ακόμα περισσότερα. Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Κονναρής ανέφερε ότι μεταβαίνει στη Σκωτία για μεταπτυχιακές σπουδές. Δυστυχώς, είπε, είμαστε άνθρωποι που συμβιβαζόμαστε εύκολα, χωρίς να δίνουμε το 100% των δυνάμεών μας για κάτι το καλύτερο.

Η Λετίτσια Μούσα μέσα από τη δική της σπουδή, ανέπτυξε το ρόλο του δασκάλου και πότε αυτός αλλάζει, επισημαίνοντας ότι ο κάθε εκπαιδευτικός πρέπει να παραμένει σταθερός στο ρόλο του, πρεσβεύοντας τις αξίες που διέπουν ένα/μια μαθητή/τρια όχι τόσο άριστο/η στα μαθήματά του/της, αλλά με προτεραιότητα να γίνεται  σωστός άνθρωπος στην κοινωνία.  Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, αλλά και πως οι φοιτητές/τριες αντιμετώπισαν το θέμα που προέκυψε με τον κορωνοϊό, μίλησε η Διαμάντω Κασάπη, επισημαίνοντας την ευθύνη που βαραίνει τόσο την ίδια, όσο και τους συμφοιτητές της, μέσα από τον Όρκο του Ιπποκράτη.  Τέλος, ο Ηρόδοτος Ηροδότου, ο οποίος αποφοιτά το Σεπτέμβριο από το Imperial College, ανέλυσε τις δικές του εμπειρίες στο Λονδίνο, σε σύγκριση με τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου και επιστρέφει για διδακτορικές σπουδές.

Μεταξύ άλλων, οι απόφοιτοι/ες κλήθηκαν να απαντήσουν πως βλέπουν το μέλλον τους, εάν θεωρούν ότι δίνονται ευκαιρίες εργοδότησης στους νέους και τις νέες, πως νιώθουν εγκαταλείποντας τις οικογένειές τους για μεταπτυχιακές σπουδές εκτός Κύπρου,  είτε εάν μεταθέτουν για αργότερα το κεφάλαιο δημιουργίας δικής τους οικογένειας σε συνδυασμό με την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.  Τέθηκαν επίσης ερωτήματα, όπως  για παράδειγμα πώς τους επηρέασε η εξ’ αποστάσεως διδασκαλία κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, εάν  υπήρξαν ευκαιρίες, οφέλη ή μειονεκτήματα, σε αντιδιαστολή με τη δια φυσικής παρουσίας εκπαίδευση, για την άποψή τους γιατί να επιλέγουν τη συνέχιση σταδιοδρομίας στο εξωτερικό και ποια ίσως κίνητρα να δίνονταν εκ μέρους της Πολιτείας, προκειμένου να παραμείνουν στον τόπο τους, προσφέροντας ο/η καθένας/καθεμιά στον τομέα του.

Οι πολίτες συμμετείχαν με τις τηλεφωνικές παρεμβάσεις τους, θέτοντας σημαντικά ερωτήματα, τα οποία απαντήθηκαν εκ μέρους των αποφοίτων. Δεν παρέλειψαν, παράλληλα, στο πλαίσιο της εκπομπής, την οποία επιμελήθηκε και συντόνισε η Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δόξα Κωμοδρόμου, να καταθέσουν διάφορα προβλήματα προς τις Πανεπιστημιακές Αρχές, για  προβληματισμό και επίλυσή τους. Προέβησαν επίσης και σε συμβουλές προς τους/τις νεοεισερχόμενους/ες φοιτητές/τριες. Εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος», αναφέροντας παράλληλα ότι αυτή η ευκαιρία ήταν πολύ σημαντική και συνάμα πολύ τιμητική.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούστηκαν και τα ονόματα άλλων αρίστων αποφοίτων, στους οποίους απονεμήθηκαν θεσμοθετημένα βραβεία, όπως της PwC ύψους Є4,000, το οποίο εξασφάλισε επίσης ο Γεώργιος Πιντιρίσιης και της ΕΥ ύψους Є2,500 που εξασφάλισε η Διδακτορική φοιτήτρια Μαρία Πετρίδου του Τμήματος  Ψυχολογίας, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής. Παράλληλα σημειώνεται ότι βραβείο έλαβε και ο άριστος αθλητής της χρονιάς, Ανδρέας Μιλτιάδης, του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής, ο οποίος διαπρέπει ως αθλητής ορεινής ποδηλασίας και ποδηλασίας δρόμων. Κατά τις Τελετές Αποφοίτησης των Μεταπτυχιακών Σπουδών, χαιρετισμό απηύθυναν η αριστούχα Διδακτορική απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής, Χριστίνα Καϊλή και η αριστούχα Μεταπτυχιακή Απόφοιτος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης, της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, Χριστίνα Κοκκαλή.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου ως ανώτατος φορέας γνώσης, έρευνας και καινοτομίας, εύχεται σε όλους και όλες τους/τις απόφοιτους/ες του καλή σταδιοδρομία στα επόμενα τους βήματα. Τα χρόνια που αφιέρωσαν για τις σπουδές τους ας αποτελέσουν την αφετηρία για μεγαλύτερα πλάνα, στόχους και σχεδιασμούς, τόσο στην προσωπική τους ζωή, όσο και στην επαγγελματική τους ανέλιξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα