«Οι Τούρκοι παραβίασαν το casus belli του Α.Παπανδρέου»(vid)

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κυρίαρχο, ενιαίο και ανεξάρτητο κράτος είναι απαραβίαστο. Αυτό, όταν παραβιαστεί είναι πέραν της κόκκινης γραμμής. Η δήλωση όμως του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι κάτι που πάει πέρα από αυτό που ίσχυε μέχρι τώρα.

Μιλά βασικά για συγκυριαρχία της ΑΟΖ που για να συμβαίνει αυτό πρέπει να έχουν συγκυριαρχία σε όλη την Κύπρο», δήλωσε ο Διεθνολόγος Παναγιώτης ‘Ηφαιστος.

Μιλώντας στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο κ. ‘Ηφαιστος εξέφρασε την εκτίμηση πως οι κινήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ

και οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων είναι απόρροια των προτάσεων στην Ελβετία, οι οποίες όπως είπε πρέπει να αποσυρθούν.

Η Τουρκία επιδιώκει, σύμφωνα με τον καθηγητή, τον έλεγχο των πόρων της Κύπρου και της κυριαρχίας καθώς και ακολούθως κατάληψη της Κύπρου. «Αυτό πηγάζει από παρακολούθηση της τουρκικής πολιτικής των δηλώσεων και των πράξεων της τελευταίας δεκαετίας»

«Οι πράξεις και τα λόγια των Τούρκων τις τελευταίες μέρες, παραβιάζουν το casus belli του Ανδρέας Παπανδρέου του 1983», δήλωσε ο κ. ‘Ηφαιστος τονίζοντας πως δεν έχει λειτουργήσει ενιαία η αμυντική δομή Ελλάδας-Κύπρου.

Μεταξύ άλλων είπε πως η Ε.Ε είναι ένας νομικός γίγαντας ο οποίος δεν έτυχε εκμετάλλευσης.

Ο κ. ‘Ήφαιστος είπε πως σήμερα βιώνουμε μια κρίση χαμηλής έντασης ενώ επεσήμανε πως δεν πρέπει να ακούμε πόλεμος και να φοβόμαστε. «Ο πόλεμος είναι κανονικά γύρω μας, παντού, σε όλη την ιστορία εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τον πόλεμο κανείς δεν τον θέλει αλλά πρέπει να τον προβλέπει. Πρόβλεψη σημαίνει πως αν ο αντίπαλος επιχειρήσει να εισβάλει στον χώρο συμφερόντων και κυριαρχίας,, πρέπει να ελέγξεις την κλιμάκωση. Εάν η κλιμάκωση δεν ελεγχθεί και η επέλαση δεν αναχαιτιστεί, πρέπει να είσαι έτοιμος και για πόλεμο», είπε σημειώνοντας πως δεν πρέπει να αναζητούμε στήριξη από ξένου κλαψουρίζοντας .

Keywords
Τυχαία Θέματα