N.Κατσουρίδης: Γιατί η Δύση δεν τραβάει το αυτί του Ερντογάν

Ο Νίκος Κατσουρίδης, μίλησε στο Sigmalive, επεξηγώντας ένα tweet το οποίο ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό την Παρασκευή 16/2, αναφορικά με την κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ και την πολιτική κυρίως των Δυτικών, της Ρωσίας και ευρύτερα της διεθνής κοινότητας απέναντι στην Τουρκία.

«Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν με διαφορετικούς τρόπους αλλά για τους ίδιους λόγους να αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή

επάνω στην Τουρκία. Κυρίως αυτό το πράττει η Ρωσία αφού οι ΗΠΑ είχαν δεδομένη μέχρι προσφάτως την επιρροή τους στην Τουρκία», ανέφερε αρχικά.

Το δεύτερο στοιχείο όπως εξήγησε είναι η ύπαρξη συγκρουσιακών φαινομένων μεταξύ Τουρκίας – ΗΠΑ.

Με βάση το δόγμα Τραμπ, προσθέτει ο κ. Κατσουρίδης, η Αμερική είναι ξεκάθαρο ότι αναθεωρεί πάγιες θέσεις της σε διεθνή ζητήματα, όπως για παράδειγμα στο Παλαιστινιακό και την ίδια ώρα είναι πολύ πιο διστακτική από τις διοικήσεις των Δημοκρατικών για δυναμικές παρεμβάσεις ώστε να επιλύσει τέτοιου είδους προβλήματα.

Την ίδια ώρα τα Ηνωμένα Έθνη έχουν πολύ πιο περιορισμένο ρόλο παρέμβασης λόγω της στάσης των ΗΠΑ να περιορίσουν τα κονδύλια τους προς τον οργανισμό.

Παράλληλα η Ε.Ε μπροστά στον φόβο ότι η Τουρκία μπορεί να ανοίξει την πόρτα των μεταναστών δεν θέλει να διαταράξει τις σχέσεις της μαζί της.

«Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι επενέβησαν πολεμικές φρεγάτες τρίτης χώρας πάνω σε πλοίο που φέρει την ιταλική σημαία, δηλαδή της Ε.Ε και οι αντιδράσεις είναι ανύπαρκτες στην πραγματικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε ο κ. Κατσουρίδης, Κύπρος και Ελλάδα πρέπει να καθίσουν να μελετήσουν σε βάθος αυτά τα δεδομένα και να διαμορφώσουν την ανάλογη πολιτική προσαρμογή και στρατηγική.

Σε σχέση με την διασύνδεση που έχουν τα γεγονότα στη ΑΟΖ με το Κυπριακό, ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Mπροστά σε αυτή την εξόφθαλμη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, είναι τόσο ποντιοπιλατική η στάση των Η.Ε και της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μια πολύ καλύτερη προετοιμασία, ανανέωσης της διαδικασίας επανέναρξης των συνομιλιών και ότι την κρίσιμη στιγμή δεν θα έχεις ανάλογη αντιμετώπιση με αυτή που έχεις τώρα».

Κληθείς να σχολιάσει την στάση ευρύτερα της διεθνής κοινότητας την χαρακτήρισε χλιαρή προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει αποθρασυνθεί σε μια προσπάθεια να περάσει πάγιες πολιτικές αλλά και για να σταθεί το καθεστώς Ερντογάν εντός Τουρκίας.

«Οι Δυτικοί, δεν επιτίθενται στον Ερντογάν, είτε λεκτικά, είτε διπλωματικά, είτε οικονομικά υπό τον φόβο ότι θα δώσει ακόμη περισσότερα στην αγκαλιά της Ρωσίας καθώς επίσης υπό την απειλή του ανοίγματος της πόρτας των μεταναστευτικών ροών», κατέληξε ο κ. Κατσουρίδης.

Η κρίση στο Αιγαίο κ την κυπριακή ΑΟΖ που προκάλεσε #Turkey αναδεικνύει τις νέες τάσεις στην πολιτική Ρωσίας κ ΗΠΑ κ τις πραγματικότητες σε #UN κ #EU που πρέπει να αξιολογηθούν με προσοχή από #Cyprus - #Greece

— Nicos Katsourides (@NKatsourides) February 16, 2018
Keywords
Τυχαία Θέματα