Οι προετοιμασίες Αναστασιάδη ενόψει της συνάντησης με Λουτ (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Τζέιν Χολ Λουτ αυτή την ώρα βρίσκεται στα κατεχόμενα για την πρώτη της συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ, ενώ στις 7 το βράδυ θα συναντήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

 

Οι συναντήσεις έχουν βέβαια σκοπό την επανέναρξη των προσπαθειών στο Κυπριακό και αναμένεται μέχρι το τέλος της ημέρας να καταδειχθούν οι προθέσεις των δύο μερών, αλλά και αν υπάρχει το έδαφος για τη σύγκληση άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, διαδικαστικού χαρακτήρα.

 

Όπως μετέδωσε στο Σίγμα η Αρχισυντάκτρια της Σημερινής Σκεύη Σταύρου, από νωρίς το πρωί γίνονται και οι ενδεδειγμένες προετοιμασίες

από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Πριν από περίπου δύο ώρες πραγματοποιήθηκε και συνάντηση του Πρόεδρου Αναστασιάδη με τον διαπραγματευτή του Κυπριακού Ανδρέα Μαυρογιάννη, αλλά και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.  

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απόψε θα τονίσει στην κ. Λουτ την ετοιμότητά του για την σύγκληση της άτυπης Διάσκεψης, χωρίς όμως να δεχθεί όρους και προϋποθέσεις από την άλλη πλευρά, αλλά και να διασφαλίσει ότι το αποτέλεσμα της Διάσκεψης δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Παράλληλα θα ξεκαθαρίσει και προς την κ. Λουτ ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να συζητήσει οτιδήποτε εκτός πλαισίου όπως αυτό καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και την θέση ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντάνα. 

 

Όσον αφορά στην Τουρκοκυπριακή πλευρά αναμένεται να διαφανεί εάν αυτά που θέτει δημόσια ο Ερσίν Τατάρ θα τα θέσει και στην κ. Λουτ. Εάν δηλαδή επιμείνει στις τουρκικές επιδιώξεις για λύση στη βάση συνομοσπονδίας, όπως επίσης και στη θέση του διαμοιρασμού του φυσικού αερίου πριν από τη λύση του Κυπριακού, θέσεις βέβαια που ο Ερσίν Τατάρ τις χαρακτηρίζει ως «νέες ιδέες». 

 

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, οι εκτιμήσεις είναι ότι όσο δύσκολη και να είναι η κατάσταση η σύγκληση της Διάσκεψης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη αλλά πλέον να υπολογίζεται στις αρχές Φεβρουαρίου. Αυτό γιατί πρώτον: λόγω της δύσκολης κατάστασης, δεν αποκλείεται η Λουτ να προγραμματίσει και δεύτερο γύρο επαφών στην Κύπρο τον Ιανουάριο, ώστε να έχει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για να καταφέρει να παρουσιάσει εισηγήσεις προς τον ΓΓ του ΟΗΕ για τα επόμενα βήματα. Και κατά δεύτερον έχει να κάνει με τον χρονικό ορίζοντα των εξελίξεων στην Αμερική και αναφερόμαστε βέβαια στην ορκωμοσία Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.  

Keywords
Τυχαία Θέματα