Οι νικητές των βραβείων κινηματογράφου "Χρυσή Αφροδίτη"

Υπό το φως της υπερπανσελήνου, απονεμήθηκαν χθες βράδυ,τα βραβεία “Χρυσή Αφροδίτη” του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου.

Πριν από την προβολή των βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους "The Story Teller", "Spooky &Linda" και τη νικήτρια ταινία μεγάλου μήκους "Simshar”από τη Μάλτα με τη Χρυσή Αφροδίτη, υπήρξε ένα όμορφο μουσικό πρόγραμμα με τον Ηρακλή Κυριακού,

κιθάρα-φωνή και την Ειρήνη Χρήστου στο τραγούδι.

Η ανεξάρτητη κριτική επιτροπή σε Λευκωσία και Πάφο απαρτίζονταν από τους Maria Palmer, Natalie A Dalheimer, Χριστιάνα Ξενοφώντος, Kυριάκο Κυριάκου, Lucie Robson, Μιχάλη Νικολάου, Γιαννάκη Χατζηχανής και τον Paul Marcel Jones.

Τη VIP Κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι Hu Xueyang, σκηνοθέτης, παραγωγός και ηθοποιός από την Κίνα, ο Vivek Singhania, παραγωγός από την Ινδία και ο George Roberson, παραγωγός από τον Καναδά.

Το μέλος της VIP επιτροπής κ. Xeyang Hu, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, δήλωσε πως είναι μεγάλη του τιμή να είναι μέλος στη VIP κριτική επιτροπή του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου.

Είναι, συνέχισε, “ένα πολύ υψηλού επιπέδου φεστιβάλ ανεξάρτητων δημιουργών. Υπάρχουν 10 διεθνείς ταινίες από όλο τον κόσμο”, τις οποίες έχει παρακολουθήσει όπως είπε, και ανακάλυψε ότι είναι ένα συναισθηματικό, εξαιρετικά προσεκτικά προετοιμασμένο φεστιβάλ κινηματογράφου.

Την Κύπρο τον επισκέφτηκε συνέχισε, με σκοπό την προετοιμασία της επόμενης ταινίας του με τίτλο "IQ Μηδέν ", μια διεθνή συμπαραγωγή που συνδυάζει κινέζικους, ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς κινηματογραφικούς παράγοντες και με τον προϋπολογισμό, περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Δεδομένου ότι η Κύπρος κατέχει μια ιδιαίτερη γεωγραφική θέση στη συμβολή των οδών προς την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική προσφέρει – όπως είπε- "τις περισσότερες από τις εξειδικευμένες ανάγκες της παρούσης φιλόδοξης παραγωγής κι έχουμε την πρόθεση να πραγματοποιήσουμε το 80% περίπου από τις υπαίθριες σκηνές σε τοπικό επίπεδο. Φυσικά, μπορούμε επίσης να πούμε ότι σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο μέρος πόρων της τοπικής παραγωγής" .

Ο κ. Xeyang Hu είπε πως η ταινία, μεταξύ άλλων, θα προωθήσει τις φυσικές ομορφιές και τις τουριστικές εγκαταστάσεις της Κύπρου όχι μόνο στο ένα και μισό δισεκατομμύριο της αγοράς της Κίνας, αλλά και της παγκόσμιας αγοράς.

Οι ταινίες που βραβεύτηκαν, είναι οι ακόλουθες:

A) “Χρυσή Αφροδίτη” - Συμμετέχουν σκηνοθέτες με τη πρώτη τους ταινία μεγάλου μήκους

1. Βραβείο Σχεδιασμού Παραγωγής σε πρώτη ταινία μεγάλου μήκους:

Su Erdon / Jindaoxinxin – “Ili river” (Kίνα)

2. Βραβείο Σκηνικών/Κοστουμιών σε πρώτη ταινία μεγάλου μήκους:

Mαρία Παπαδοπούλου – “Ανεμιστήρας” (Ελλάς)

3. Βραβείο πρωτότυπης μουσικής σε πρώτη ταινία μεγάλου μήκους:

Ve Linhua – “Ili river” (Κίνα)

4. Βραβείο μοντάζ σε πρώτη ταινία μεγάλου μήκους:

Ricky Rijneke &Nina Petrovna – “Silent Ones” (Ολλανδία)

5. Βραβείο πρώτης ανδρικής ερμηνείας σε πρώτη ταινία μεγάλου μήκους:

Παναγιώτης Βογόπουλος “Ο Λέων της Πεντέλης” (Ελλάς)

6. Βραβείο πρώτης γυναικείας ερμηνείας σε πρώτη ταινία μεγάλου μήκους:

Μοιράζεται σε α) Δανάη Ανδρουλάκη “Aνεμιστήρας” (Ελλάς) και

β) Violeta Markovska “Η Γυναίκα της Ζωής μου” (Βουλγαρία)

Keywords
Τυχαία Θέματα