K.E: Οι φυσικοί πόροι εμπίπτουν στο ομόσπονδο κράτος - VID

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως κλειδί το κοινωνικού τύπου δείπνο Αναστασιάδη – Ακιντζί ως προς την επανέναρξη των συνομιλιών, δήλωσε στο ΣΙΓΜΑ ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Αυτό που απομένει για να πραγματοποιηθεί το εν λόγω δείπνο, είναι να υποδειχθεί ημερομηνία από τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί προς την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο

Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Ο κ. Προδρόμου κατέστησε σαφές ότι το δείπνο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να γίνουν κι άλλα πράγματα.

Αναφορικά με το πλαίσιο του ενδοκυπριακού διαλόγου για τα θέματα της εσωτερικής πτυχής, ο κ. Προδρόμου τόνισε ότι αυτό υπάρχει.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μιλώντας στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα και κεφάλαιο που να αφορά ειδικά τις γεωτρήσεις και το φυσικό αέριο.

«Αυτό είναι κάτι καινούργιο, που προσπάθησε η Τουρκία, μέσω των Τουρκοκυπρίων, να παρεμβάλει ως εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Προδρόμου επανέλαβε τη θέση ότι οι φυσικοί πόροι εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του κοινού ομόσπονδου κράτους και της κεντρικής κυβέρνησης, όπου εκεί θα υπάρχει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα λαμβάνει υπόψη τις μελλοντικές γενιές.

Σε σχέση με την ένσταση που προέβαλε η τουρκική πλευρά για διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ στην Κύπρο, με την πρόφαση ότι αυτός ήταν Ευρωπαίος, ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε ότι η δική μας πλευρά ήταν θετική σε αυτή την εξέλιξη.

Στο ερώτημα αν η πλευρά μας έχει λάβει τις αποφάσεις της για τη Σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας στη Βάρνα, ο κ. Προδρόμου τόνισε ότι αυτές θα είναι συλλογικές, αφού οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν ήδη κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα