«Ο Συνεργατισμός χρειάζεται πάνω από έναν επενδυτή» (vid)

Την άποψη ότι χρειάζεται η συμμετοχή περισσότερων από έναν επενδυτών στο μετοχικό σχήμα του Συνεργατισμού εξέφρασε ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Μιχάλης Αντωνίου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο ο κος Αντωνίου ανέφερε ότι αυτό είναι κάτι που έχουν αναλάβει οι σύμβουλοι της τράπεζας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα

ότι οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν με επιτυχία και εκτιμώντας ότι αν αυτό εκπληρωθεί θα «ξημερώσει μια καλύτερη ημέρα» για το σύνολο της οικονομίας.

Κληθείς να εκτιμήσει τον αριθμό των επενδυτών, ο κος Αντωνίου αναφέρθηκε σε ίσως δύο επενδυτές, λέγοντας ότι αυτό θα διαφανεί μέχρι το καλοκαίρι, όπου θα έχει ολοκληρωθεί ο εν λόγω κύκλος.

Με αφορμή την ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού και την μετατροπή του σε μια καθαρά εμπορική συστημική τράπεζα, διευκρίνισε ότι ο ρόλος των τραπεζών δεν είναι η άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Όπως είπε, η κοινωνική πολιτική είναι μεν αυτή που δημιουργεί ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, αλλά πρέπει να διευκρινιστεί ότι αυτή δεν εμπίπτει στον ρόλο των τραπεζών.

«Αυτό είναι δουλειά του κράτους με την συμβολή του φορολογούμενου. Έκαστος συμβάλει στα δημόσια βάρη με βάση τις δικές του οικονομικές δυνάμεις και είναι ευθύνη του κράτους με την αναδιανομή των εισοδημάτων να προβαίνει στις ρυθμίσεις που θεωρεί απαραίτητες. Δεν είναι δουλειά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να ασκούν κοινωνική πολιτική», είπε.

Όπως είπε, άλλο το να περιλαμβάνει κανείς στη συνάρτηση την ικανότητα αποπληρωμής του δανειολήπτη και άλλο να υπάρχει η εικόνα που είχε ο Συνεργατισμός με το παλιό, πολυδιασπασμένο μοντέλο, κάνοντας παράλληλα λόγο σοβαρό πρόβλημα έλλειψης σοβαρών κανόνων παροχής και χρήσης του δανειακού χαρτοφυλακίου.

«Έχει μεγαλύτερη σημασία να βεβαιωθούμε ότι ο Συνεργατισμός μας και το τραπεζικό σύστημα γενικά μπαίνουν σε υγιείς βάσεις, εξυγιαίνουν τα χαρτοφυλάκια και τους ισολογισμούς τους και μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία που έχει ανάγκη ρευστό», διευκρινίζοντας ότι οι τράπεζες έχουν την ρευστότητα που χρειάζεται αλλά δεν μπορούν να την διαθέσουν.

Όσον αφορά στα ΜΕΔ, ο κος Αντωνίου ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει αυστηρότητα με τα αποτελέσματα των προσπαθειών, αλλά και δίκαιοι καθώς ασφαλώς θα μπορούσαν να έχουν γίνει πολλά περισσότερα, αλλά το αποτέλεσμα που έχει επιτευχθεί είναι εντυπωσιακό.

«Αυτό το αποτέλεσμα δεν πιστεύω ότι καταγράφεται ως προηγούμενο σε καμία άλλη χώρα των φιλελεύθερων δημοκρατικών καθεστώτων και οικονομικών. Έχουμε καταφέρει μέσα σε τέσσερα χρόνια να μειώσουμε τα ΜΕΔ στο 40% του ΑΕΠ. Δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο», είπε προσθέτοντας ότι τα οικονομικά μεγέθη της Κύπρου δεν επιτρέπουν αισθητά γρηγορότερες αναδιαρθρώσεις.

Έκανε δε έκκληση για ενίσχυση των εργαλείων που χρειάζεται το τραπεζικό σύστημα ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν καλύτερα.

«Όχι» στις προσλήψεις του Δημοσίου

Ερωτηθείς σε σχέση με την αρνητική στάση της ΟΕΒ για προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, ο κος Αντωνίου απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ανάπτυξη «υγειούς οικονομίας», προσθέτοντας ότι η εν λόγω πρακτική που λειτούργησε επί δεκαετίες οδήγησε στην ανάπτυξη ενός υπερμεγέθους και πανάκριβου δημόσιου τομέα.

«Δεν είναι μόνο το εύρος των μισθών και των ωφελημάτων που δημιουργεί την δαπάνη, αλλά και ο αριθμός των εργαζομένων που θεωρούμε ότι είναι αρκετά υψηλότερος από αυτόν που χρειάζεται ο τόπος», είπε επισημαίνοντας ότι αντί προσλήψεων το κράτος θα μπορούσε να αναθέσει τις αναγκαίες εργασίες στον ιδιωτικό φορέα με τον οποίο η σύμβαση διακόπτεται μόλις περατωθούν οι εν λόγω εργασίες.

Τάχθηκε δε εκ νέου κατά της νομιμότητας των δημόσιων υπαλλήλων, προσθέτοντας όμως ότι αυτό καθίσταται δύσκολο λόγω του πολιτικού κόστους που θα πρέπει να επωμιστεί όποιος το αποφασίσει.

Όσον αφορά στην ανησυχία για χρήση της άρσης της μονιμότητας για πολιτικούς σκοπούς, με αποτέλεσμα πιθανές μαζικές απολύσεις για πολιτικούς λόγους με κάθε αλλαγή κυβέρνησης, ο κος Αντωνίου σημείωσε ότι αυτές οι εποχές έχουν παρέλθει προσθέτοντας ότι πλέον υπάρχουν οι κατάλληλες ασφαλιστικές δικλείδες, χαρακτηρίζοντας το ενδεχόμενο «αδύνατο» και «αδιανόητο».

Να καταργηθεί ο βασικός μισθός

Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του κατώτατου μισθού σε όσα επαγγέλματα αυτός ισχύει, καθώς δημιουργεί στρεβλώσεις στην ελεύθερη διαπραγμάτευση και στον τρόπο που διαμορφώνεται η μισθοδοσία στην αγορά εργασίας.

«Με κάθε σεβασμό κι εκτίμηση σε αυτά τα επαγγέλματα, αλλά αυτά δεν έχουν την προστιθέμενη αξία σε μια οικονομία που έχουν άλλα επαγγέλματα», είπε.

Ισχυρίστηκε δε ότι υπάρχει επιστημονική προσέγγιση της αξιολόγησης των επαγγελμάτων που αναφέρει ότι μέσα από την διαπραγμάτευση και την μετακίνηση ανθρώπινων πόρων εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη στην κοινωνία, οι αμοιβές κινούνται αυξητικά και όχι μειωτικά.

«Τα πράγματα δυστυχώς ή ευτυχώς είναι πάρα πολύ απλά. Οι αμοιβές δεν καθορίζονται με βάση τι έχει ανάγκη κάποιος για να ζήσει. Οι αμοιβές καθορίζονται με την αξία της κάθε θέσης εργασίας και κάθε εργαζόμενου. Αν καθορίζονταν στη βάση του τι έχει καθένας ανάγκη για να ζήσει, συγγνώμη, αλλά δεν θα είχαμε οικονομία. Δεν υπάρχει πρωτογενής παραγωγή η οποία να ικανοποιεί τις ανάγκες μας για να ζήσουμε με τον τρόπο που το έχει στο μυαλό του ο καθένας», είπε προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να χαϊδεύουμε αυτιά».

Keywords
Τυχαία Θέματα