Ιατρική κάνναβη:Κόκκινες γραμμές-Μαρτυρίες καρκινοπαθών(VID)

Ανοίγουν τα χαρτιά για ιατρική κάνναβη οι άμεσα εμπλεκόμενοι. Καλεσμένοι στο Μεσημέρι και Κάτι, οι άμεσα εμπλεκόμενοι μίλησαν και ανέλυσαν τα θετικά αλλά και τις κόκκινες γραμμές του νομοσχεδίου που θα διέπει την ιατρική κάνναβη στην Κύπρο.

Στο παρόν στάδιο, η συζήτηση βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, όπου και γίνεται η κατ’ άρθρο συζήτηση. Σύντομα θα τεθεί ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής

για ψήφιση.

Κόκκινες γραμμές Φαρμακευτικών Υπηρεσιών

Δυο είναι οι στόχοι του Υπουργείου, τόνισε ο Λούης Παναγή, Δ/ντης Φαρμακευτικών Υπηρεσιών. «Να προμηθεύσει σε ντόπιους ασθενείς τη φαρμακευτική κάνναβη ώστε να διασφαλίσει ότι είναι υψηλής ποιότητας και ο αναπτυξιακός στόχος. Λόγω του ότι η παγκόσμια αγορά είναι παρθένα σε εξαγωγές, το Υπουργείο προσβλέπει στο να προσελκύσει μεγάλες εταιρείες».

Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων

Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι όταν γινόταν η συζήτηση για ιατρική κάνναβη, καταγράφηκε κατακόρυφη αύξηση της χρήσης κάνναβης. «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι όταν μιλούμε για ιατρική κάνναβη, δεν μιλούμε για θεραπευτική κάνναβη», τόνισε ο Πρόεδρος της Αρχής Άθως Κωνσταντίνου.

«Είμαστε υπέρ της εισαγωγής σκευασμάτων. Φοβόμαστε για εκτροπή του φαινομένου στην όλη διαδικασία. Πρέπει να προχωρήσουμε στην εισαγωγή αυτών των φαρμάκων», ανέφερε.

Οι τρεις παθήσεις που θεραπεύει η ιατρική κάνναβη (βάσει ερευνών)

- Χρόνιος πόνος
- Κατά πλάκα σκλήρυνση
- Αντιεμετικά (Καρκινοπαθείς)

Ανησυχίες για την παραγωγή και πιθανή εκτροπή του φαινομένου εξέφρασε ο Πρόεδρος, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην αλυσίδα της εμπορίας δεν μπορεί να εξασφαλιστεί ότι «δεν μπορούν να χαθούν φυτά». Η ΚΔ, τόνισε, δεν κατάφερε να ελέγξει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους.

Φίλοι της Κάνναβης – Υποβάλαμε 40σελιδο υπόμνημα

Το ιδρυτικό μέλος του σωματείου, Πέτρος Ευδόκας, ανέφερε «Υποβάλαμε υπόμνημα στη Βουλή. Κάποιες προτάσεις μας λήφθηκαν υπ’ όψιν. Έχουμε ανησυχίες για παραλείψεις στο νομοσχέδιο».

Ρήτρα στο νομοσχέδιο λέει ότι η ιατρική κάνναβη θα χορηγείται μόνο όταν εξαντλούνται τα άλλα ιατρικά μέσα. Άρα, θα υποβάλλεται σ’ όλες τις άλλες «επιβλαβείς» θεραπείες προτού υποβληθεί σε αυτή τη θεραπεία.

Κληθείς να απαντήσει για την ευρύτερη χρήση της κάνναβης, ο κ. Ευδόκας ανέφερε ότι πρώτο μέλημα του Σωματείου είναι να αφαιρεθεί η κάνναβη από τη μαφία και να περιέλθει στα χέρια της κοινωνίας και του κράτους.

Αναφορικά με το σχήμα αδειοδότησης που προτείνεται, ο κ. Ευδόκας χαρακτήρισε ως μονοπωλιακό το σχήμα, αφού δίδουν την ευκαιρία σε δυο εταιρείες. Θα πρέπει το σχήμα να βασίζεται σε 3 πυλώνες. Να καλλιεργεί ο ασθενής το δικό του φάρμακο για παράδειγμα.

Παρέμβαση στην εκπομπή έκαναν τηλεθεατές οι οποίοι πάσχουν από καρκίνο. Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση ενός τηλεθεατή, ο οποίος ανέφερε ότι στο παρόν στάδιο λαμβάνει μορφίνη τρεις φορές τη μέρα προκειμένου ν’ ανακουφιστεί από τους πόνους και τόνισε ότι «αν θα θεραπευτεί, να πάρει ιατρική κάνναβη ακόμη και σήμερα…». Στο τέλος του βίντεο πιο πάνω οι μαρτυρίες και των άλλων καρκινοπαθών, αλλά και τηλεθεατή ο οποίος εκφράζει την άποψη ότι θα πρέπει να ξεκινήσει η προβολή σχετικών βίντεο για «απενεχοποίηση» της κοινωνίας για τις θεραπείες της ιατρικής κάνναβης.

Keywords
Τυχαία Θέματα