Ο Χάρης Γεωργιάδης απαντάει στις επικρίσεις για τους μισθούς

Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, χαρακτηρίζει, εμμέσως πλην σαφώς, ο Υπουργός Οικονομικών τη συμφωνία με ΣΕΚ και ΠΕΟ για σταδιακή αποκατάσταση των αποκοπών στους μισθούς των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η οποία θα «αγγίξει» και τους δημοσίους υπαλλήλους.

Όπως δήλωσε «αν η νομοθετική εξουσία συμφωνεί με αυτή τη σταδιακή αποκατάσταση των αποκοπών, αντί των αυξήσεων, τότε, θα έχουμε με νόμο αυτή τη ρύθμιση, η οποία θα μας βοηθήσει ίσως ν’ αντιμετωπίσουμε και τις αμφιβολίες και τις αμφισβητήσεις, τις νομικές και τις δικαστικές. Επίσης θα διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών επειδή δεν θα κάνουμε απότομες και βεβιασμένες κινήσεις εκτός ορίων».

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο Χάρης Γεωργιάδης απάντησε και στο ερώτημα του τι θα σημαίνει μια δικαστική απόφαση, που θα αναγκάζει την κυβέρνηση να επιστρέψει αμέσως τις αποκοπές.

«Θα είναι μια καταστροφική απόφαση, που ως κράτος θα είμαστε υποχρεωμένοι να την αντιμετωπίσουμε. Δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα και δεν είναι εφικτό, ακόμη κι αν το θέλαμε, να αποδοθούν πίσω δια μιας αυτές οι αυξήσεις», τόνισε.

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης απαντά και στις επικρίσεις, αφενός των εργοδοτικών οργανώσεων και αφετέρου της ΠΑΣΥΔΥ.

«Αν το ίδιο ποσοστό αποδιδόταν ως αύξηση αντί ως μείωση της αποκοπής θα ήταν εντάξει; Θα ήταν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Συνεπώς δεν βγάζει νόημα η μία ακραία προσέγγιση που λέγει, "ποτέ ξανά μεταβολή των μισθών στον Δημόσιο Τομέα. Εξίσου παράλογη όμως είναι και η άλλη προσέγγιση, αυτή της ΠΑΣΥΔΥ, που ζητεί πλήρη αποκατάσταση των μισθών τώρα, δια μιας, είτε μέσω δικαστικών αποφάσεων, είτε μέσω πολιτικών αποφάσεων».

Επί των αναφορών του Υπουργού Οικονομικών τοποθετήθηκαν στο SIGMA ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου και ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου.

Όπως είπε ο κος Χατζηπέτρου, «δεν κηρύξαμε πόλεμο. Δεν πάμε για απεργίες. Είπαμε απλά ότι παραμένουμε στη θέση που είμασταν και αναμένουμε τις αποφάσεις του δικαστηρίου. Οι συνθήκες σήμερα με τις συνθήκες του 2013 δεν έχουν καμιά σχέση. Η κρίση έχει παρέλθει.

Από την πλευρά του ο κος Αντωνίου ανέφερε ότι «δεν θέλουμε να έρθουμε σε δημόσια αντιπαράθεση με τον Υπουργό Οικονομικών. Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες και δεν θεωρούμε ότι είναι ακραίες. Θα έπρεπε να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας ώστε η αύξηση του κρατικού μισθολογίου να συνδέεται με τις απόδοσης της οικονομίας. Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα "μαξιλάρι" ασφαλείας για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών».

Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών με τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα