Αποκλειστική συνέντευξη: Ο Μπαρμπαρός Σανσάλ στο SIGMA

Αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε στο SIGMA ο Τούρκος σχεδιαστής μόδας, Μπαρμπαρός Σανσάλ στην οποία περιγράφει το μαρτύριο που έζησε στις τουρκικές φυλακές.

Εξιστορεί τις απόπειρες δολοφονίας του, τα λιντσαρίσματα, τον εγκλεισμό του σε μπουντρούμι, αλλά και τα όνειρά του για ένα καλύτερο μέλλον.

Λίγο μετά τη βροχή, ο ίδιος εμφανίζεται σαν ακτίδα φωτός, μεταφορικά και κυριολεκτικά.

Αν και δεν είναι Κύπριος, ο ίδιος έτσι αισθάνεται και έτσι επέλεξε να ντυθεί σήμερα με τα χρώματα του

νησιού όπως λέγει ο ίδιος χαριτολογώντας. Το χαμόγελο δεν σβήνει από τα χείλη του, μιλώντας ακόμα και για τα πιο σοβαρά θέματα. Ζητήματα ζωής και θανάτου.

Ήταν 2 Ιανουαρίου του 2017 όταν συνελήφθη παράνομα στα κατεχόμενα και απελάθηκε στην Τουρκία. Άμα τη αφίξει του λιντσάρεται αγρίως πριν τον ρίξουν στα μπουντρούμια κι αυτό γιατί ύψωσε καυστική φωνή εναντίον της τότε επιβολής Ερντογάν να μην αλλάξει η ώρα στα κατεχόμενα.

Εκεί έζησε 56 ημέρες κόλαση.

Όπως εξιστορεί ο ίδιος «ήταν σκληρό και το "Σίλιρε" είναι ένα μπουντρούμι, στο οποίο κρατούνται 40 χιλιάδες άνθρωποι. Και ήμουν στη πτέρυγα "Λ" που είναι αυτή με την υψηλότερη ασφάλεια στην Ευρώπη, και ήμουν στο απόλυτο άκρο της, μόνος, αρνούμενος να φάω, γιατί ίσως να προσπαθούσαν να με δηλητηριάσουν».

Το ένστικτό του, ήταν σωστό.

«Το προσπάθησαν! Ένα βράδυ ήθελαν να μου δώσουν χάπια, τάχα ότι ήταν φάρμακο, και αρνήθηκα! Γι’ αυτό και δεν έτρωγα. Προσπαθούσαν να με δηλητηριάσουν», αναφέρει.

Τρεις φορές αποπειράθηκε το καθεστώς Ερντογάν να τον σιγήσει μέχρι σήμερα.

«Δεν φοβάμαι το θάνατο», λέγει, «ειδικά αν είναι αφιερωμένος στην Ελευθερία. Γι' αυτό πάντα θα μάχομαι όσους φρουρούς ασφαλείας και αν μου βάλουν. Είναι απομόνωση! Δεν είναι ασφάλεια... Γιατί θέλουν να ελέγχουν ποιους βλέπω, με ποιους βγαίνω, και θέλουν να φτάσουν σε άλλα άτομα (ακτιβιστές) μέσω εμού, ποιοι είναι και τι κάνουν».

Αν και δηλώνει πολίτης του κόσμου, την Κύπρο την έχει ριζωμένη στην καρδιά του σαν δεύτερη πατρίδα.

«Μη διστάζετε να ονειρεύεστε το μέλλον. Ας επανενώσουμε την Κύπρο. Ας οικοδομήσουμε την ειρήνη και την αγάπη», είπε.

Όσο για τις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία να ετοιμάζεστε για επαναληπτικές τον Νοέμβριο γιατί όποιος και να βγει νικητής, δεν θα έχει τη στήριξη του άλλου, κι έτσι δεν στεριώνουν κυβερνήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα