Ο αντίκτυπος των παγκόσμιων πειρατικών δικτύων προώθησης πνευματικών έργων

Στα τέλη του προηγούμενου μήνα ενημερωθήκατε από το SigmaLive για την εξάρθρωση  διεθνούς κυκλώματος παράνομης προώθησης πνευματικών έργων στο κοινό. Μεταξύ των συλλήψεων παγκοσμίως, μία έγινε και στην Κύπρο.

Το επονομαζόμενο «Sparks Group» με την παράνομη προώθηση κυρίως κινηματογραφικών ταινιών, και μάλιστα κάποιων από αυτών πριν την επίσημη προβολή/διάθεση στο κοινό, προκάλεσε τεράστιες ζημιές τόσο σε εταιρείες όσο και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς

στην παραγωγή και προώθηση της εκάστοτε ταινίας. Το ίδιο συμβαίνει και με οποιοδήποτε άλλο κανάλι παράνομης προώθησης πνευματικών έργων στο κοινό. 

Πίσω από την κάθε ταινία που προβάλλεται στον κινηματογράφο ή στην τηλεόραση, βρίσκεται ένα πλήθος ανθρώπων οι οποίοι έχουν μοχθήσει και περιμένουν όχι μόνο την ηθική αλλά και την οικονομική ανταμοιβή. Πιο συγκεκριμένα, πίσω από την κάθε ταινία που προώθησε παράνομα στο κοινό το «Sparks Group» παραβιάστηκαν τα πνευματικά δικαιώματα ορισμένων ανθρώπων όπως του σκηνοθέτη, του σεναριογράφου, του μουσικοσυνθέτη (για τη μουσική επένδυση της κάθε ταινίας), του σχεδιαστή ρούχων ή/και σκηνικών, των φωτογράφων. Ταυτόχρονα, καταπατήθηκαν τα συγγενικά δικαιώματα των ηθοποιών, μουσικών, τραγουδιστών, χορευτών, παραγωγών οπτικοακουστικών έργων και ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών που ενεπλάκησαν στην παραγωγή και τυχόν προώθηση της κάθε ταινίας. Επίσης, ένα πλήθος σχετικών με τον χώρο οργανισμών και φορέων (από κινηματογράφους ως εταιρείες ενοικίασης οπτικοακουστικών έργων) έχασαν ανά την υφήλιο τεράστια ποσά από την παράνομη προώθηση ταινιών στο κοινό.

Η κάθε παράνομη πρόσβαση σε πνευματικό έργο μέσω της «Sparks Group» έπληξε όχι μόνο το ηθικό δικαίωμα των δημιουργών του, δηλαδή το δικαίωμα τους να καθορίζουν τους όρους με τους οποίους θα προβάλλεται ή/και θα γίνεται χρήση του έργου τους, αλλά και το περιουσιακό τους δικαίωμα, δηλαδή τη δυνατότητα να εκμεταλλεύονται οικονομικά το έργο τους.

Όλες οι πειρατικές πλατφόρμες έχουν τον ίδιο αρνητικό αντίκτυπο. Οι «πειρατές» κερδίζουν μεγάλα ποσά ενώ οι συντελεστές δεν αμείβονται για τη χρήση των έργων τους. Ανεξάρτητα από το πόσο διαδεδομένη είναι η τηλεοπτική ή/και διαδικτυακή πειρατεία, είναι στο χέρι μας να αμείβουμε τους πραγματικούς συντελεστές των έργων που απολαμβάνουμε…    

Keywords
Τυχαία Θέματα