Ο Αναστασιάδης βάζει τον Έιντε στη θέση του

Τα πράγματα στη θέση τους επιχειρεί να θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό κατά τη διάρκεια των επαφών του στο περιθώριο του Συμβουλίου Αρχηγών κρατών και Κυβερνήσεων.

Το πρόβλημα προκύπτει από την παραπληροφόρηση που γίνεται από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπερν Μπαρθ Έιντα ότι το Κυπριακό είναι λυμένο, κατά μεγάλο βαθμό, και ότι αυτό που απομένει είναι η εξεύρεση χρημάτων.

Υπερβολές

Ο Πρόεδρος διευκρίνισε και προς την Γερμανίδα Καγκελάριο

Άγκελα Μέρκελ, προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και προς τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, καθώς και προς άλλους αξιωματούχους της ΕΕ και ηγέτες κρατών μελών σε ποιο πραγματικά στάδιο βρίσκεται το Κυπριακό χωρίς υπερβολές. Ότι δηλαδή υπάρχει μεν πρόοδος, αλλά δεν είμαστε ένα βήμα προ της λύσης, διευκρινίζοντας ότι και οι δυο πλευρές είναι δεσμευμένες προς αυτή την κατεύθυνση. Η ενημέρωση στην οποία προέβη ο Πρόεδρος είναι στη βάση της επιστολής την οποία παρέδωσε προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στο Νταβός.

Θέσεις Προέδρου και Άγκυρα

Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος σημείωσε προς στους συνομιλητές του ότι είναι προσηλωμένος στη λύση, ότι αυτή θα είναι στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά και προβλήματα για τα οποία χρειάζεται χρόνος χωρίς να αποκλείεται η λύση εντός του 2016, εφόσον, όμως, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα επί της οικονομικής πτυχής, επί της ασφάλειας και των συνταγματικών και νομικών ερμηνειών χωρίς σκιές. Διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται να πάρει ενώπιον του λαού σχέδιο το οποίο θα απορριφθεί και ειδικά σχέδιο με ξένες εγγυήσεις. Εκείνο που φαίνεται ότι ενοχλεί πλέον τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση είναι η εσκεμμένες υπερβολές του κ. Έιντα που δημιουργούν εύφορο κλίμα το οποίο εγκυμονεί κινδύνους. Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι αυτό το κλίμα μπορεί να εξελιχθεί σε πιέσεις επί του Προέδρου αντί επί της επί της Τουρκίας, η οποία, όπως τονίζεται δεν έχει δείξει ακόμη δείγματα γραφής.

Συνέχεια δηλώσεων Μαυρογιάννη

Καθόλου τυχαίες δεν ήταν οι προψεσινές δηλώσεις του διαπραγματευτεί της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας Α. Μαυρογιάννη ότι αυτά τα οποία λέει ο κ. Έιντα περί συμφωνίας στο 90% επί του περιουσιακού είναι ανοησίες. Η Κυβέρνηση θέλει λύση, αλλά στέλνει και το μήνυμα ότι δεν θα παρασυρθεί στο παιχνίδι των υπερβολών και των υπέρμετρων προσδοκιών. Η θέση του Προέδρου είναι ότι στη διαδικασία πρέπει όλοι να είναι σοβαροί και προσγειωμένοι.

Θέμα αξιοπιστίας για Έιντα

Εκ των πραγμάτων, τίθεται θέμα ως προς την αξιοπιστία του κ. Έιντα. Διαπιστώνεται πάντως ότι τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και σε επίπεδο Επιτροπής ο Εδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ έχει δημιουργήσει κίβδηλη εικόνα αφού όπως έλεγε και προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και προς την Επιτροπή το Κυπριακό θα ήταν λυμένο ως το Δεκέμβριο και ότι τα δημοψηφίσματα θα διεξάγονταν το αργότερο το Μάρτιο. Τώρα προβάλλει τον ισχυρισμό ότι είναι όλα έτοιμα και ότι το μόνο που μένει είναι η εξεύρεση των χρημάτων κυρίως για τις αποζημιώσεις στο περιουσιακό.

Τουρκικά κεφάλαια και πρόβλημα

Από το προσχέδιο της έκθεσης για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που συζητήθηκε την περασμένη Τρίτη, το μοναδικό θετικό στοιχείο είναι το Κυπριακό. Εκφράζεται η εκτίμηση ότι με την ευφορία Έιντα διευκολύνεται η τουρκική ενταξιακή διαδικασία και θα βρεθεί η Λευκωσία μπροστά σε πιέσεις και σε δύσκολη θέση, υπό την έννοια ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζιαν Κλωντ Γιούνκερ είχε προβεί σε δημόσια δήλωση περί των προσπαθειών ανοίγματος πέντε νέων τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων ως τον Ιούνιο, έχοντας εκτός των άλλων κατά νουν τις υποσχέσεις Έιντα ότι το Κυπριακό θα ήταν λυμένο ως το Μάρτιο. Αληθές είναι ότι από το Δεκέμβριο ο Υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης είχε διευκρινίσει στο Συμβούλιο ότι η Λευκωσία δεν μπορεί να συναινέσει προς το άνοιγμα νέων κεφαλαίων με άλυτο το Κυπριακό (Θεμελιώδη Δικαιώματα, Δικαιοσύνη, Παιδεία και Πολιτισμός, Ενέργεια, Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα). Το θέμα αυτό ήταν επίσης στο επίκεντρο των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη προκειμένου να αποφευχθεί η απομόνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η άσκηση πιέσεων στη Λευκωσία για να ανοίξει κεφάλαια αντί στην Άγκυρα για να γίνει διαλλακτικότερη στο Κυπριακό. Φαίνεται πάντως ότι κατανοούν οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι εάν η Τουρκία δεν γίνει διαλλακτική στο Κυπριακό και δεν προχωρήσει σε λύση θα είναι δύσκολο το άνοιγμα των πέντε νέων κεφαλαίων. Ο Πρόεδρος θεωρεί ότι ο κ. Ακιντζί έχει πράξει πολλά στις συνομιλίες αλλά για να προχωρήσει η διαδικασία και να εξευρεθεί λύση η ευθύνη ανήκει στην Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα