ΝΥΤ: Πλήγμα για την ΕΕ και τους δυτικούς θεσμούς το Brexit

Ως μία ιστορική απόφαση η οποία αναμένεται ότι θα αναδιαμορφώσει με βεβαιότητα την θέση της χώρας στην παγκόσμια σκηνή και θα «ταρακουνήσει» τη Γηραιά Ήπειρο και τους πολιτικούς θεσμούς σε όλη τη Δύση, χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος οι «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Ανταπόκριση του επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στο Λονδίνο, Steven Erlanger χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα «καταστροφικό για την ΕΕ, καθώς εγείρει ερωτήματα για την κατεύθυνση, τη συνοχή

και το μέλλον ενός μπλοκ χτισμένου πάνω σε φιλελεύθερες αξίες και μοιρασμένης κυριαρχίας και το οποίο αντιπροσωπεύει, μαζί με το ΝΑΤΟ, ένα ζωτικής σημασίας συστατικό της μεταπολεμικής δομής της Ευρώπης».

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος σημειώνει ότι η Βρετανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη – μετά τη Γερμανία – οικονομία της Ευρώπης, είναι πυρηνική δύναμη και μόνιμο μέλος του Σ.Α. του ΟΗΕ και υπερασπιστής της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς και στενός σύμμαχος των ΗΠΑ. Χαρακτηρίζει επίσης την απώλεια της Βρετανίας ως «τεράστιο πλήγμα» στην αξιοπιστία ενός μπλοκ που ήδη πιέζεται από βραδείς ρυθμούς ανάπτυξης, υψηλή ανεργία, μεταναστευτική κρίσης, τους φόβους από το ελληνικό χρέος και την σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Thierry de Montbrial, δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ότι «η κύρια επίπτωση θα είναι μια μαζική αποδιοργάνωση του συστήματος της ΕΕ στα επόμενα δύο χρόνια».

Προβλέπει ότι θα υπάρξουν ένα τεράστιο το πολιτικό κόστος της μεταβατικής περιόδου για το πώς θα επιλυθεί η αποχώρηση της Βρετανίας και κίνδυνος να λειτουργήσει ως ντόμινο, ή ακόμη και μαζική φυγή καταθέσεων από άλλες χώρες που θα υπάρχουν υπόνοιες για αποχώρηση.

Ο καθηγητής του Χάρβαρντ Κάρλ Κάιζερ δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναδιοργανωθεί σ’ ένα σύστημα διαφορετικών βαθμών συμμετοχής.

«Η Ευρώπη έχει συμφέρον να κρατήσει τη Βρετανία σε μία αγορά, αν είναι δυνατόν και σε μία άτυπη σχέση στα ζητήματα ασφάλειας», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα