«Γιώρκο μου, πεθανίσκουμεν»

Μέσα σε κλίμα βαρύτατου πένθους τελέσθηκε η εξόδιος ακολουθία του αδικοχαμένου δασοπυροσβέστη Ανδρέα Σοφοκλέους
Τα τελευταία λόγια του εκλιπόντα, από το στόμα του προϊσταμένου του στον αποχαιρετιστήριο λόγο του, προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης και δάκρυα στα μάτια των παρευρισκομένων, στην κατάμεστη εκκλησία

Σε κλίμα συγκίνησης και έντονης συναισθηματικής φόρτισης, η Κύπρος αποχαιρέτησε χθες το απόγευμα και τον δεύτερο αδικοχαμένο δασοπυροσβέστη Ανδρέα Σοφοκλέους, ο οποίος έχασε τη ζωή εν ώρα καθήκοντος στη μάχη με

την πύρινη λαίλαπα, στην περιοχή της Σολέας.

Πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αρχηγοί κομμάτων, βουλευτές, συγγενείς, συνάδελφοι και φίλοι του αδικοχαμένου ήρωα πυροσβέστη έδωσαν το «παρών» τους στην εξόδιο ακολουθία, που τελέστηκε από τον ιερό ναό Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου στη Λακατάμεια.

Ήταν όλοι εκεί, για να αποδώσουν τις δέουσες τιμές και να χειροκροτήσουν με δάκρυα στα μάτια τον ήρωα δασοπυροσβέστη. Συντετριμμένοι η μητέρα, η σύζυγος, τα παιδιά του και οι συγγενείς του είπαν το τελευταίο αντίο, αδυνατώντας να πιστέψουν την απώλεια.

Αποχαιρετούμε έναν ξεχωριστό άνθρωπο
Λάτρευε τη δουλειά του και δεν δίστασε να συμμετάσχει στην αποστολή στην Ελλάδα, για την κατάσβεση των φονικών πυρκαγιών στην Ηλεία το 2007, όπως ανέφερε στον επικήδειο που ανέγνωσε εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης.

Ο κ. Κουγιάλης αναφέρθηκε επίσης στον αλτρουισμό και την αυτοθυσία του εκλιπόντος. «Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που διακρίνονται γιατί διακατέχονται από μεγαλείο. Άνθρωποι που μπορούν και διακρίνουν το καλό και το δίκαιο, και ζουν τη ζωή τους στη βάση ενός κώδικα αξιών που λειτουργεί σαν φάρος και για τους υπόλοιπους. Τέτοιος ήταν ο ήρωας Ανδρέας Σοφοκλέους», είπε ο Νίκος Κουγιάλης.

Τόνισε δε ότι η στάση ζωής του, η ποιότητα του χαρακτήρα του και ο ηρωισμός του Ανδρέα Σοφοκλέους θα αποτελεί σημείο αναφοράς και παράδειγμα προς μίμηση, και διαβεβαίωσε τους οικείους του ήρωα ότι «όλοι θα σταθούμε δίπλα σας, ανταποκρινόμενοι σε αυτό το ιερό χρέος».

Μετά τη θυσία τους, τέλειωσε ο εφιάλτης
Μετά την αυταπάρνηση και τη θυσία του Ανδρέα Σοφοκλέους και του Μάριου Αριστοτέλους, σήμερα ο εφιάλτης έχει φτάσει στο τέλος, είπε από την πλευρά του στο επικήδειο που ανέγνωσε ο διευθυντής του Τμήματος Δασών Τάκης Τσιγγίδης.

Ο κ. Τσιγγίδης είπε ακόμα ότι «η πολιτεία αποχαιρετά ένα άξιο τέκνο της, το οποίο έπεσε μαχόμενο στο καθήκον και εμείς αποχαιρετούμε ένα φίλο και πολύτιμο συνεργάτη». Πρόσθεσε ότι από το 2004, που μπήκε στην οικογένεια του Τμήματος Δασών, επέδειξε υπέρμετρο ζήλο, αγάπη και αφοσίωση για τη δουλειά του.

Σημείωσε επίσης ότι ο Ανδρέας Σοφοκλέους θυσιάστηκε για το κοινό καλό, ανταποκρινόμενος επάξια στα καθήκοντά του και διαβεβαίωσε ότι το Τμήμα Δασών θα βρίσκεται πάντα δίπλα στην οικογένεια του ήρωα, να τη στηρίζει με όποιον τρόπο μπορεί.

«Μάνα, έχει δέντρα που είναι 700 χρονών»
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ομιλία της βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία του εκλιπόντος με τη μητέρα του λίγη ώρα πριν από το μοιραίο, οπότε της εξέφρασε τη μεγάλη αγάπη του για τα δάση και την προστασία τους. «Μάνα, έχει πεύκα που είναι 700 χρονών, δεν μπορούμε να τα αφήσουμε να καούν», της είχε πει χαρακτηριστικά.

«Ο Ανδρέας Σοφοκλέους, στα 49 του χρόνια, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στις σελίδες της κυπριακής ιστορίας, στις καρδιές μας, στις συνείδησή μας και μας έδειξε πώς αγωνίζονται οι ήρωες και οι λεβέντες», είπε φανερά συγκινημένη η βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Συγκλονισμός
Ρίγη συγκίνησης και δάκρυα στα μάτια όλων των παρευρισκομένων προκάλεσε και ο αποχαιρετιστήριος λόγος του προϊσταμένου του αδικοχαμένου ήρωα Διομήδη Διομήδους, ο οποίος αναφέρθηκε στις τελευταίες στιγμές του Ανδρέα Σοφοκλέους.

Στον επικήδειό του λόγο, εκ μέρους των συναδέλφων του ήρωα, ανέφερε ότι ο «Πούλαρος», όπως αποκαλούσαν οι φίλοι και συνάδελφοί του τον Ανδρέα, είχε ως κύρια χαρακτηριστικά του την παλληκαριά και την ανθρωπιά. «Ένα αληθινό λιοντάρι που πάλευε στη ζωή για την οικογένειά του και τον συνάνθρωπό του, περήφανος για το όνομα και την καταγωγή του», είπε.
Είπε ότι παρότι είχε την ευκαιρία να μείνει στα μετόπισθεν ο εκλιπών, επέλεξε να βρεθεί στην πρώτη γραμμή και να δώσει τιτάνια μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ο κ. Διομήδους αναφέρθηκε και στο μοιραίο συμβάν, που στοίχισε τη ζωή στον Ανδρέα Σοφοκλέους και τον Μάριο Αριστοτέλους, λέγοντας ότι την ώρα που το πυροσβεστικό όχημα πήρε πορεία προς τη χαράδρα, ο Ανδρέας κατάλαβε πρώτος το κακό που ερχότανε και αφού αγκάλιασε τους συναδέλφους του φώναξε, «Γιώρκο μου, πεθανίσκουμε». «Αυτά ήταν και τα τελευταία του λόγια».

Στεφάνια κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Προεδρεύων της Βουλής Αδάμος Αδάμου, και αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων.

Φίλοι και συγγενείς συνόδευσαν τον ήρωα στην τελευταία του κατοικία στο στρατιωτικό κοιμητήριο στη Λακατάμεια. Η κυπριακή γη υποδέχθηκε στα σπλάχνα της ακόμα έναν ήρωά της.

Keywords
Τυχαία Θέματα