Νέους κανόνες "πειθαρχίας" σε επιχειρήσεις από την Κομισιόν

Πακέτο κοινών κανόνων και κατευθύνσεων σε σχέση με την έγκαιρη αναδιάρθρωση επιχειρήσεων στην ΕΕ, που σκοπό έχουν την προώθηση του επιχειρείν και τη διάσωση θέσεων εργασίας, πρότεινε σήμερα η Κομισιόν.

Η Κομισιόν προβλέπει οι επιχειρηματίες να δικαιούνται μιας δεύτερης ευκαιρίας με πλήρη απαλλαγή από τα χρέη μετά από 3 έτη κατ` ανώτατο όριο. Σήμερα, οι μισοί Ευρωπαίοι δηλώνουν ότι δεν θα ξεκινούσαν μια επιχείρηση επειδή φοβούνται την αποτυχία.

Τη ίδια

ώρα, η πρόταση προβλέπει κοινούς κανόνες για τις διαδικασίες αφερεγγυότητας, αναδιάρθρωσης και απαλλαγής, με στόχο να μειωθεί η υπερβολικά μεγάλη διάρκεια και το κόστος των διαδικασιών σε πολλά κράτη μέλη, που οδηγούν σε ανασφάλεια δικαίου για τους πιστωτές και τους επενδυτές και σε χαμηλά ποσοστά ανάκτησης των οφειλόμενων χρεών.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ιδίως οι ΜΜΕ, θα έχουν πρόσβαση στα ίδια εργαλεία έγκαιρης προειδοποίησης για την ανίχνευση της επιδεινούμενης οικονομικής κατάστασής τους και τη διασφάλιση της αναδιάρθρωσης τους σε πρώιμο στάδιο.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ευέλικτα πλαίσια προληπτικής αναδιάρθρωσης θα απλουστεύσουν τις χρονοβόρες, πολύπλοκες και δαπανηρές δικαστικές διαδικασίες.

Τα εθνικά δικαστήρια θα επεμβαίνουν, όταν χρειάζεται, για τη διαφύλαξη των συμφερόντων των ενδιαφερομένων.

Επιπλέον, οφειλέτης θα έχει στη διάθεσή του μια περιορισμένη χρονικά «ανάσα» τεσσάρων μηνών κατ` ανώτατο όριο πριν από την αναγκαστική εκτέλεση, ώστε να διευκολύνονται οι διαπραγματεύσεις και η επιτυχής αναδιάρθρωση.

Τυχόν διαφωνούσα μειοψηφία πιστωτών και εταίρων δεν θα μπορεί να εμποδίσει τα σχέδια αναδιάρθρωσης, αλλά την ίδια στιγμή τα έννομα συμφέροντά τους θα διασφαλίζονται.

Η νέα χρηματοδότηση θα έχει ειδική προστασία, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχούς αναδιάρθρωσης.

Καθ` όλη τη διάρκεια των διαδικασιών προληπτικής αναδιάρθρωσης, οι εργαζόμενοι θα προστατεύονται πλήρως από την εργατική νομοθεσία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ.

Τέλος, προβλέπεται επιμόρφωση, εξειδίκευση των επαγγελματιών του κλάδου και των δικαστηρίων, καθώς και χρήση της τεχνολογίας (online) σε σχέση με την υποβολή απαιτήσεων και κοινοποιήσεων προς τους πιστωτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα