Πολύ κοντά σε πάγωμα των διαπραγματεύσεων EE και Τουρκία

Πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στηρίζουν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Στις παρεμβάσεις τους κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο, οι Μάνφρεντ Βέρνερ και ο Τζιάνι Πιτέλα αντίστοιχα κάλεσαν τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να επιστρέψει στις συνομιλίες για εκδημοκρατικοποίηση.

Οπως είπε ο κ. Βέρνερ, το μήνυμά μας προς την Τουρκία είναι ξεκάθαρο, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διακοπούν αμέσως.

“Καλώ την ομάδα μου να παγώσουμε τις σχέσεις, δεν μπορεί να διεξάγει

συνομιλίες” κάτω από έτσι συνθήκες και αν εισαχθεί η θανατική ποινή δεν μπορεί η Τουρκία να είναι μέλος της ΕΕ, υπογράμμισε. Θέλουμε, είπε, μια Τουρκία σταθερή και δημοκρατική.

Ο κ. Πιτέλα είπε ότι η Τουρκία υπό τον κ. Ερντογάν όλο και περισσότερο οδηγεί σε ένα απολυταρχικό καθεστώς τη χώρα. Το πολιτικό μας μήνυμα προς την Τουρκία είναι ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα πολιτικά δικαιώματα και η δημοκρατία δεν είναι διαπραγματεύσιμα, αν θέλετε να είστε μέρος της ΕΕ, σημείωσε.

Η Σοσιαλιστική ομάδα δεν μπορεί παρά να θέσει θέμα παγώματος ενταξιακών. “Όχι διακοπή, αλλά πάγωμα, ισχυρό πολιτικό μήνυμα – μην προχωράς σε αυτό το δρόμο Ερντογάν, γύρνα πίσω για το καλό του λαού σου”, είπε και κάλεσε όπως αφήσουν την πόρτα του διαλόγου ανοικτή ώστε στο άμεσο μέλλον να επαναλάβουμε τις διαπραγματεύσεις και να συνεργαστούμε για πλήρη εκδημοκρατικοποίηση.

Ο Βέλγος επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Γκι Φέρχοσταφ είπε ότι υπάρχει σχεδόν ομοφωνία ότι θα πρέπει να παγώσουν οι ενταξιακές συνομιλίες προς το παρόν.

Κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους να υπερασπίσουν την ΕΕ απέναντι στον «κύκλο των απολυταρχικών ηγετών» που απειλούν την ίδια και τις δημοκρατικές αξίες της, αναφερόμενος στους Ταγίπ Ερντογάν, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με παρεμβάσεις από μεγάλο αριθμό ευρωβουλευτών, οι οποίοι επέκριναν έντονα τα μέτρα που λαμβάνει ο Ταγίπ Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού. Κατατέθηκαν οκτώ προτάσεις ψηφισμάτων και το τελικό κείμενο θα ετοιμαστεί αύριο και θα ψηφιστεί την Πέμπτη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα