Ακιντζί: Υπάρχει ακόμα περιθώριο για λύση εντός του 2016

Ευθύνες στην ε/κ πλευρά και στην Αθήνα επιρρίπτει ο Μουσταφά Ακιντζί , για το αδιέξοδο που προέκυψε μετά τις συζητήσεις στο Μόντ Πελεράν.

Σε δηλώσεις του μετά την άφιξή του στην Κύπρο, το απόγευμα της Τρίτης, ο κ. Ακιντζί κατηγορεί την Αθήνα για το ότι τάραξε τα νερά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με την άρνησή της να συζητήσει το ζήτημα των εγγυήσεων

με την Τουρκία, ενόσω το κεφάλαιο του εδαφικού παρέμενε ανοικτό.

Κάνοντας λόγο για περιθώριο λύσης εντός του 2016, ανέφερε ότι "οπωσδήποτε θα γίνει ρύθμιση στο εδαφικό και κάποιοι πρόσφυγες θα επιστρέψουν". Κάνει επίσης λόγο για φόρμουλα η οποία δεν θα διαταράξει την καθημερινότητα των δυο πλευρών της Πράσινης Γραμμής.

Σχολιάζοντας την πτυχή της διαφωνίας όσο αφορά στον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν ο Ακιντζί, επανέλαβε τα όσα και στην διακαναλική του είχε πει, ότι δηλαδή "κάποιοι από τους πρόσφυγες, πλέον δεν βρίσκονται εν ζωή".

Χαρακτηρίζοντας άδικη την στάση της ε/κ πλευράς, την επέκρινε ότι "επιχείρησε να ολοκληρώσει το κεφάλαιο του εδαφικού εμμένοντας στην δική της γραμμή και χωρίς να αναμένει την τελική φάση των συνομιλιών", πράγμα το οποίο βεβαίως παραπέμπει στην πάγια τουρκική θέση περί ολοκλήρωσης του εδαφικού σε πολυμερή.

O κ. Ακιντζί επανέλαβε ότι το εδαφικό αποτελεί "αντάλλαγμα το οποίο θα βοηθήσει την τ/κ πλευρά να επανακτήσει τα δικαιώματα της, τα οποία της αφαιρέθηκαν πριν από 53 χρόνια, στο κοινό κυπριακό κράτος".

Ο Ακιντζί, είπε ότι αναμένει από την ε/κ πλευρά να επιδείξει ρεαλισμό και τόνισε ότι "δεν πήγαμε στην Ελβετία για να παραδώσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων". Στο πλαίσιο αυτό κατηγόρησε την ε/κ πλευρά ότι "εστιάζεται στα σημεία του σχεδίου Ανάν που την εξυπηρετούν, αλλά απορρίπτει εγγυήσεις και εκ περιτροπής προεδρία που επίσης συγκαταλέγονταν στις πρόνοιες του σχεδίου".

Επιβεβαίωσε επίσης ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, στο πρώτο μισό του Δεκέμβρη του 2016, ενώ ανέφερε ότι "ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. ΟΗΕ, κ.Είντε, ενημέρωση τις δύο πλευρές ότι θα δεχτούν κλήσεις από εκπρόσωπους ξένων κυβερνήσεων".

Ο κ. Ακιντζί ενημέρωσε ότι οι δυο ηγεσίες δεν καθόρισαν ημερομηνία για την νέα συνάντηση των δυο πλευρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα