Νέα σύγκρουση Προεδρικού - ΑΚΕΛ για Κυπριακό και δηλώσεις ΠτΔ

Αντιπαράθεση μέσω ανακοινώσεων μεταξύ Προεδρικού και ΑΚΕΛ ξέσπασε με φόντο το Κυπριακό.

Αφορμή στάθηκε ανακοίνωση του ΑΚΕΛ στην οποία ασκείται κριτική αναφορικά με δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα κατά την συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως αναφέρει το ΑΚΕΛ

«η δήλωση του Προέδρου περί επανατοποθέτησης του Κυπριακού στη σωστή βάση, σε πτυχές που έχουν σημασία για το μέλλον αντί ξεκάθαρων μηνυμάτων, προκαλεί ερωτηματικά και αφήνει περιθώρια για αμφισημίες».

Το Προεδρικό με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου απαντά στο ΑΚΕΛ λέγοντας: «Διερωτάται κανείς με ποια λογική το ΑΚΕΛ εξακολουθεί να αμφισβητεί διαρκώς τις θέσεις της δικής μας πλευράς, αντί, για παράδειγμα, να ανησυχεί από τοποθετήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς σχετικά με «απόσυρση» του χάρτη που κατατέθηκε για το εδαφικό, κάτι που ισοδυναμεί με μια ακόμα καταστρατήγηση του Πλαισίου Γκουτέρες».

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ:

"Χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ευχήθηκε όπως «επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος στο Κυπριακό, εφόσον και ο Γ.Γ. κρίνει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις».

Ελπίζουμε η ελληνοκυπριακή πλευρά να μην έχει μείνει μόνο στις ευχές σε σχέση με τη δημιουργία των προοπτικών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Θα έπρεπε ήδη η ελληνοκυπριακή πλευρά να είχε διαμηνύσει στον Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι πλήρως εναρμονίζεται με τις προϋποθέσεις που ο ίδιος θέτει για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ελπίζουμε να το έχει κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνάντηση που είχε με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, κ. Λουτ.

Για να αποφασίσει ο κ. Γκουτέρες την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επιβάλλεται να υπάρχει η θετική ανταπόκριση όλων των εμπλεκομένων μερών στο Κυπριακό. Δεν αρκεί μόνο η θετική τοποθέτηση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Αν ο ΓΓ του ΟΗΕ κρίνει ότι αυτή η ανταπόκριση δεν υπάρχει, είναι πολύ σημαντικό στην ελληνοκυπριακή πλευρά να μην επιμερίζει καμία ευθύνη στην Έκθεση που θα καταρτίσει.

Με φόντο τις διεργασίες και τις κυοφορούμενες εξελίξεις στο Κυπριακό επιβάλλεται η ελληνοκυπριακή πλευρά να μην περιορίζεται στις ευχές, αλλά να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και δραστήρια να εργάζεται για την προώθηση της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Είναι σημαντικό επίσης, με συνέχεια και συνέπεια να αποστέλλει ξεκάθαρα μηνύματα. Η δήλωση του Προέδρου περί «επανατοποθέτησης του Κυπριακού στη σωστή βάση, σε πτυχές που έχουν σημασία για το μέλλον» αντί ξεκάθαρων μηνυμάτων, προκαλεί ερωτηματικά και αφήνει περιθώρια για αμφισημίες".

Και η απάντηση του Προεδρικού:

"Σε σημερινή ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ υποδεικνύει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «θα έπρεπε ήδη η ελληνοκυπριακή πλευρά να είχε διαμηνύσει στον Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι πλήρως εναρμονίζεται με τις προϋποθέσεις που ο ίδιος θέτει για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Όμως το ΑΚΕΛ γνωρίζει πολύ καλά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κατ’επανάληψη διαμηνύσει στον Γ.Γ. των Η.Ε. ότι ο ίδιος και η δική μας πλευρά είναι απολύτως έτοιμη για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης σύμφωνα με την έκκληση του, αλλά και το Πλαίσιο που έχει προτείνει. Εξάλλου, αυτή ακριβώς ήταν και η χθεσινή ξεκάθαρη κοινή τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα.

Διερωτάται κανείς με ποια λογική το ΑΚΕΛ εξακολουθεί να αμφισβητεί διαρκώς τις θέσεις της δικής μας πλευράς, αντί, για παράδειγμα, να ανησυχεί από τοποθετήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς σχετικά με «απόσυρση» του χάρτη που κατατέθηκε για το εδαφικό, κάτι που ισοδυναμεί με μια ακόμα καταστρατήγηση του Πλαισίου Γκουτέρες. Διότι, ως γνωστόν, μία από τις παραμέτρους του Πλαισίου αναφέρεται απευθείας και συγκεκριμένα στους χάρτες που είχαν κατατεθεί στη Γενεύη.

Όπως προκαλεί απορία και η ένσταση του ΑΚΕΛ σχετικά με τη δήλωση του Προέδρου για «επανατοποθέτηση του Κυπριακού στη σωστή βάση», αφού με αυτό τον τρόπο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλησε να εξάρει τη σημασία της προσέγγισης και του πλαισίου Γκουτέρες το οποίο, πράγματι, με τις σαφείς αναφορές του σε ένα σύστημα ασφάλειας διαφορετικό από εκείνο των εγγυήσεων-επεμβάσεων και της κηδεμόνευσης της Κύπρου, επανατοποθέτησε το Κυπριακό στη σωστή βάση της αναζήτησης μιας λύσης που θα είναι αποκλειστικά στα χέρια των Κυπρίων και που θα καθιστά τη χώρα μας ένα σύγχρονο, ανεξάρτητο ευρωπαϊκό κράτος".

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι νέα αποτυχία των συνομιλιών θα αλλάξει ενδεχόμενα άρδην τη βάση του διαλόγου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Προεδρικού #45 ΑΚΕΛ, Κυπριακό, ΠτΔ,proedrikou #45 akel, kypriako, ptd