Νέα σκάνδαλα εκατομμυρίων στο μικροσκόπιο του Γεν. Ελεγκτή

Σκάνδαλα με τεράστια ποσά κατήγγειλε στις «Τομές στα γεγονότα» ο Διευθυντής Τεχνικού Ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας Ανδρέας Χασαπόπουλος.

Συγκεκριμένα, αποκάλυψε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία βρίσκεται στα ίχνη δύο ακόμη μεγάλων σκανδάλων που αφορούν στα οπλικά συστήματα του Υπουργείου Άμυνας, ένα ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ κι ένα για το οποίο η Υπηρεσία έχει γνωστοποιήσει ότι οι προδιαγραφές είναι φωτογραφικές, ενώ το Υπουργείο αρνείται να τις τροποποιήσει, δίνοντας συνεχείς παρατάσεις στη διαδικασία.

Όσον αφορά το σκάνδαλο με τα ελικόπτερα Agusta,

ο κ. Χασαπόπουλος επισήμανε ότι τα στοιχεία που συγκεντρώνονται θα σταλούν στον Γενικό Εισαγγελέα μέχρι τη Δευτέρα προκειμένου να προχωρήσει σε ποινική έρευνα.

Μεταξύ των στοιχείων που θα δοθούν είναι οι όροι και τα έγγραφα των προσφορών, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι όροι ήταν φωτογραφικοί, τόσο στο Υπουργείο Άμυνας όσο και στην Αστυνομία.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Άμυνας είχε αποφασίσει να εφαρμόσει κλειστή διαδικασία προσφορών, προεπιλέγοντας έξι εταιρίες.

Από αυτές τις εταιρίες, οι τρεις ήταν ρωσικές οι οποίες δεν θα μπορούσαν να είναι εντός προδιαγραφών, εφόσον τα πιστοποιητικά που απαιτούνταν ήταν δυτικού τύπου αεροπλοϊμότητας. Η τέταρτη εταιρία ήταν μια Ελβετική που όμως δεν ήταν κατασκευάστρια. Τέλος, για τις δύο εταιρίες που επέμειναν οι προδιαγραφές έδιναν προβάδισμα αποκλειστικά στην Agusta και μείωναν στο μηδέν την πιθανότητα να βρεθεί άλλος προσφοροδότης.

Όπως προκύπτει, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Χασαπόπουλου, κάποια άτομα έκαναν στοχευμένες κινήσεις προκειμένου η εν λόγω εταιρία να κερδίσει τον διαγωνισμό.

Επιπλέον, τόνισε ότι τα ονόματα όσων είχαν σχετικές αρμοδιότητες, περιέχονται στα στοιχεία που θα αποσταλούν στον Γενικό Εισαγγελέα, ενώ κατά τη διάρκεια της ποινικής έρευνας, με βάση τα ονόματα που θα δοθούν, κάποιοι θα κληθούν για καταθέσεις.

Αναφορικά με το σκάνδαλο για τους ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ, ο κ. Χασαπόπουλος ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες και μόλις ο καιρός το επιτρέψει, θα πραγματοποιηθούν συγκεκριμένες μετρήσεις στους χώρους ταφής προκειμένου να διαπιστωθούν οι ποσότητες που ετάφησαν σε αντιστοιχία με εκείνες που αναγράφονται στα τιμολόγια.

Ερωτηθείς σχετικώς με το αν τα χρήματα από τα σκάνδαλα εν τέλει θα επιστρέψουν στο κράτος, ο κ. Χασαπόπουλος ανέφερε ότι τα ποσά μπορούν να επιστραφούν, διότι η Ελεγκτική Υπηρεσία γνωρίζει ποια άτομα ήταν αναμεμειγμένα.Ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι υπάρχει η δυνατότητα οι Αρχές να οδηγηθούν στους σχετικούς λογαριασμούς και να τους ανοίξουν.

Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε η αναφορά του κ. Χασαπόπουλου στην πρώην Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της θητείας της, ο ίδιος δεν μπορούσε να μιλήσει, πράγμα που έχει τη δυνατότητα να κάνει τώρα.

Follow @christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα